Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πανελλαδικό Συντονιστικό 21 Οκτώβρη

Την Κυριακή 21 Οκτώβρη θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΠΣΟ, όπως και το σύνολο του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει να αντιμετωπίσει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που ανοίγει η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδος. 

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της άρχουσας τάξης να στρέψει την οργή που προκαλεί η κατάντια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά, με τις εθνικιστικές εκστρατείες όπως για το Μακεδονικό ή τις ρατσιστικές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι αναζητήσεις του κόσμου που πάλεψε τα μνημόνια συνεχίζουν να είναι προς τ’ αριστερά. 

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα αξιοποιήσει τον «δημοσιονομικό χώρο» που εξασφαλίζουν τα πλεονάσματα, για να κάνει πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Όμως, οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν αυτές τις υποσχέσεις, αντίθετα κατεβαίνουν σε απεργίες για να διεκδικήσουν όσα μας λεηλάτησαν καπιταλιστές και μνημόνια. 

Σε τέτοιες συνθήκες, ο στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι διπλός. Να παίξει ενωτικό και πρωτοπόρο ρόλο σε όλους τους αγώνες και να κερδίσει τον κόσμο που αμφισβητεί τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητάει εναλλακτική, στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην στήριξη κάθε απεργιακής μάχης θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα που θα πάνε τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα που βγήκαν από τις θυσίες των εργατών και εργατριών. Σε φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές, στις τράπεζες και στους εξοπλισμούς, ή για προσλήψεις, αυξήσεις, λεφτά για σχολεία δήμους και νοσοκομεία. 

Μάχες

Οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές μάχες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, σε όλη την Ευρώπη αλλά και εδώ. Η ακροδεξιά απειλή δεν αντιμετωπίζεται με φραστικές κορώνες υπουργών που εγκαλούν τον Μητσοτάκη ότι αγκαλιάζει την ακροδεξιά, αλλά την ίδια στιγμή υπογράφουν συμφωνίες με την Μέρκελ κατά των προσφύγων και συμμαχούν με τον Τραμπ στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η ΚΕΕΡΦΑ δείχνει τον άλλο δρόμο συσπειρώνοντας τον κόσμο που θέλει να παλέψει γύρω από το διπλό αίτημα: «Φυλακή για τους φασίστες δολοφόνους, ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες».

Με αυτόν τον εξωστρεφή προσανατολισμό πρέπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμμετέχει και στις πολλαπλές εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου. Όπως αναφέρει το κείμενο συμβολής του ΣΕΚ στη συζήτηση προς το ΠΣΟ: 

«…η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να οργανώσει την κάθοδό της στις ευρωεκλογές και σε τυχόν πρόωρες βουλευτικές χωρίς εκπτώσεις στο αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει με την στάση της και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το ρόλο της σαν ενωτική δύναμη για όλη τη μαχόμενη Αριστερά και σε αυτή τη μάχη… Το ίδιο ισχύει και για τα δημοτικά σχήματα που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συνεργασία με ένα ολόκληρο δυναμικό της μαχόμενης, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιδιώκουμε τη διεύρυνση και το άνοιγμα των υφιστάμενων σχημάτων και τη συγκρότηση και συμμετοχή στις εκλογές σε δήμους που δεν έγινε δυνατόν την προηγούμενη φορά. Η αντικαπιταλιστική ηγεμονία σε αυτά τα σχήματα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με λογικές τελεσιγράφων αλλά μέσα από την κοινή πάλη, την πολιτική συζήτηση και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης, από την στήριξη των απεργιών μέχρι το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα».