Διεθνή
Αργεντινή: Οι απεργίες επιμένουν

Η αργεντίνικη κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη αυτή τη βδομάδα γιατί κατάφερε να φρενάρει την κατρακύλα του πέσο. Το χρηματιστήριο μάλιστα ανέβηκε για να πανηγυρίσει τη νίκη του ακροδεξιού Μπολσονάρο στη Βραζιλία. Τι άλλο έχει εξάλλου για να πανηγυρίσει το αργεντίνικο κεφάλαιο μέσα στην ίδια του τη χώρα; 

Προς το παρόν έχει να αντιμετωπίσει απεργίες και αβεβαιότητα αν θα καταφέρει να περάσει ένα προϋπολογισμό πραγματικό σφαγείο. Μετά την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 24-25 Σεπτέμβρη, οι εκπαιδευτικοί του Μπουένος Άιρες βγήκαν σε 48ωρη απεργία αυτή τη βδομάδα. Οι “αυξήσεις” στους μισθούς τους μετατρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών σε πραγματικές μειώσεις 40% το 2019. Αγώνες συνεχίζονται στα ναυπηγεία, σε βιομηχανίες, σε νοσοκομεία. Ανθρακωρύχοι από το Νότο έφτασαν στο Μπουένος Άιρες για να κατασκηνώσουν κοντά στο κοινοβούλιο. 

Παντού οι μάχες έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τις αυξήσεις που τις τρώει ο πληθωρισμός, αλλά τώρα ενώνονται ενάντια στην πίεση για μείωση των κοινωνικών δαπανών, για απολύσεις και για πάγωμα προσλήψεων παντού. Η κυβέρνηση θέλει να φτάσει το έλλειμμα στο μηδέν άμεσα και να αποσύρει από την κυκλοφορία μια τεράστια ποσότητα πέσος, δηλαδή να αδειάσει τις τσέπες όλων όσοι ζουν από τη δουλειά τους. Όλα στο βωμό του να πληρωθεί το εξωτερικό χρέος, να τηρηθούν οι όροι του ΔΝΤ και να αυξηθεί η κερδοφορία των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σε όλους τους χώρους βρίσκονται σε εξέλιξη συνελεύσεις για το πώς θα εκφραστεί η αντίσταση. Είμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα της μάχης ενάντια στα μέτρα του Μάκρι και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν παίρνει την πρωτοβουλία να ενώσει αυτούς τους αγώνες, αν και υπόσχεται ότι θα επανέλθει με γενική απεργία πριν το τέλος της χρονιάς. Η πρωτοβουλία για τον συντονισμό της μάχης ενάντια στον προϋπολογισμό του Μάκρι βρίσκεται στα χέρια της επαναστατικής αριστεράς.