Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Ένταξη” ερήμην προσφύγων και μεταναστών

Σε δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr έχει δοθεί μέχρι τις 15/2 το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ονομασία “Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη” των μεταναστών και των προσφύγων. Η Εργατική Αλληλεγγύη ζήτησε από τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου, να το σχολιάσει:

«Με το βαρύγδουπο όνομα “στρατηγική ένταξης” επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει την απαράδεκτη ρατσιστική μεταχείριση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και των παιδιών τους. Τι είδους ένταξη είναι αλήθεια όταν αγνοεί -ούτε καν τους αναφέρει ως αριθμό(!) -τους μετανάστες χωρίς χαρτιά; 

Η κατηγορία “παράτυποι μετανάστες” αναφέρεται σε αντιδιαστολή με τους “νόμιμα και δικαιωματικά εισερχόμενους στη χώρα” και μετά εξαφανίζεται διότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα. Να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ώστε να βγουν από την σκιά της άγριας εκμετάλλευσης, το διαρκές κυνηγητό της Αστυνομίας, τις ρατσιστικές επιθέσεις και την φασιστική βία της Χρυσής Αυγής, τη φυλάκιση στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο και τέλος τις απελάσεις.

Αντίθετα, διαιωνίζει το καθεστώς των νέων διακρίσεων και αποκλεισμών που έφεραν οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία και την Λιβύη που έχουν σημάνει πνιγμένους στο Αιγαίο και τον Έβρο, γεωγραφικά αποκλεισμένους στα νησιά και διαμονή σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις. Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως βάρος που οι Δήμοι θα πρέπει να το επωμιστούν με ποσοστώσεις και το κριτήριο για το που θέλει να εγκατασταθεί κάποιος δεν είναι η ελεύθερη μετακίνηση και η επιλογή του αλλά οι ανάγκες των επιχειρήσεων! Μάλιστα, με ένα σύστημα καταγραφής των δεξιοτήτων αυτή η κατανομή θα γίνεται κατευθείαν από τις πύλες εισόδου, από κέντρα όπως η Μόρια! Η ένταξη στις γειτονιές και τις πόλεις επιτρέπεται μόνο ως πιλοτικό πρόγραμμα για 30 οικογένειες στη Λιβαδειά!

Αναγορεύει τους Δήμους σε εταίρους σε αυτήν την διαχείριση χωρίς να εξασφαλίζει προσωπικό με προσλήψεις αλλά αναθέτοντάς τους συμβάσεις με ιδιώτες και ΜΚΟ. 

Δικαίωμα στην εργασία θα υπάρχει μόνο για θέσεις ανεπιθύμητες για τους ντόπιους εργαζομένους! Όσο για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι το παραπέμπει στις καλένδες της συνταγματικής αναθεώρησης αντί να το προωθήσει.

Πίσω από παχιά λόγια για “διαπολιτισμικότητα” κρύβονται προσαρμογές στην ισλαμοφοβία αφού πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στην πλήρη αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών των μουσουλμάνων με την ανέγερση τζαμιών. 

Η ελπίδα για πραγματική ένταξη βρίσκεται στους κοινούς αγώνες των εργατών, ντόπιων και μεταναστών, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, που διεκδικούν νομιμοποίηση των μεταναστών, ανοιχτά σύνορα, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στις πόλεις με κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στους κοινούς αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και τους αποκλεισμούς στην Παιδεία, την Υγεία, στην πρόσβαση σε δημοτικές υπηρεσίες, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ. 

Γι’ αυτό δεν μας λείπει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπως προτείνει η κυβέρνηση αλλά οι αγώνες για μαζικές προσλήψεις σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, στις υπηρεσίες, για να υπάρχουν παντού διερμηνείς και όχι να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες και ΜΚΟ με μηδαμινή απόδοση αλλά σίγουρη κατασπατάληση πόρων».