Διεθνή
Τραγωδία στη Βραζιλία

Μια τεράστια ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή έγινε στη Βραζιλία την περασμένη βδομάδα. 400 περίπου άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενοι, είναι τυπικά «αγνοούμενοι» (στην πραγματικότητα θαμμένοι μέσα στις λάσπες) μετά την κατάρρευση φράγματος της εταιρίας Vale στη Βραζιλία στο κρατίδιο Minas Gerais. Η κατάρρευση του φράγματος απελευθέρωσε ένα κύμα από απόβλητα σιδήρου σε μια τεράστια έκταση. 

Είναι μια καταστροφή που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Το Σεπτέμβριο του 2017 η ΒWI, η Διεθνής Ομοσπονδία οικοδόμων και υλοτόμων δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Βραζιλία, η ΒWI οργανώνει τους εργάτες στα φράγματα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο περισσότερων ατυχημάτων».  Τον Νοέμβριο του 2015, 19 εργάτες είχαν σκοτωθεί όταν κατέρρευσε άλλο φράγμα, επίσης της εταιρίας Vale, στο Samarco. Στη Βραζιλία υπάρχουν 17.000 φράγματα, περίπου το 1/3 των φραγμάτων παγκοσμίως από τα οποία το 13% ανήκει στην κατηγορία «κινδύνου» και το 12% στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». 

H ίδια η Vale είναι μια πολυεθνική με τεράστια κέρδη (5,1 δις δολάρια, το 2017) και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σιδήρου στον κόσμο. Μόλις δύο μέρες μετά την καταστροφή, η εταιρία σήμανε νέο συναγερμό για αύξηση των υδάτων στο φράγμα 6 του ορυχείου Κορέτζο ντου Φεϊζάου ενώ την Παρασκευή είχε καταρρεύσει το φράγμα τελμάτων του ίδιου ορυχείου.

Αυτά είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο και γι’ αυτά τα συμφέροντα ήταν έτοιμος να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα νόμο στη βουλή που θα απελευθέρωνε ακόμη περισσότερο την ασύδοτη δράση των εταιριών, καταργώντας τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν με ανυπολόγιστο κόστος ανθρώπινων ζωών και φυσικής καταστροφής. Τώρα κάτω από την κατακραυγή παγώνει προσωρινά αυτά τα σχέδια.

Aλλά δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα που ο Μπολσονάρο αντιμετωπίζει μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησής του. «Αν κατά τύχη διέπραξε κάποιο λάθος, αν υπάρχουν αποδείξεις, ακόμη και αν λυπάμαι ως πατέρας του, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για αυτές τις πράξεις που δεν μπορούμε να ανεχθούμε» αναγκάστηκε να δηλώσει ο Μπολσονάρο, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, στο Νταβός σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά τον γιο του Φλάβιο (εκλέχτηκε γερουσιαστής στις πρόσφατες εκλογές).

Όπως αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ το περασμένο σαββατοκύριακο, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εντόπισε 48 «ύποπτες» καταθέσεις του Φλάβιο, συνολικής αξίας 96.000 ρεάλ (περίπου 22.000 ευρώ) στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2017 – ανάμεσα σε αυτές και κάποιες προς αποδέκτες της φασιστικής συμμορίας που δολοφόνησε πριν λίγους μήνες την Μαριέλε Φράνκο ακτιβίστρια του γυνακείου-LGBTQ κινήματος και αριστερής δημοτικής συμβούλου στο Ρίο. 

Ο Φλάβιο Μπολσονάρο είχε προσλάβει στο πολιτικό γραφείο του μέλη της οικογένειας ενός από τους δύο βασικών κατηγορούμενων για την δολοφονία της Φράνκο, ενός πρώην αστυνομικού που είναι ο επικεφαλής μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που έχει σπείρει τον τρόμο στις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο. Επιπλέον ο Φλάβιο τον είχε παρασημοφορήσει για την δράση του στην στρατιωτική αστυνομία όπως και τον δεύτερο ύποπτο, επίσης νυν ταγματάρχη στην στρατιωτική αστυνομία και αρχηγό της φασιστικής συμμορίας που είναι υπεύθυνη για μια σφαγή που οδήγησε στην δολοφονία 5 ανθρώπων σε φαβέλα του Ρίο.