Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κίνηση για την απεργία 8 Μάρτη

Ανοιχτή σύσκεψη για την απεργία στις 8 Μάρτη οργανώνεται τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη, στις 6.30μμ, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Ψύλλα 2 & Φιλελλήνων). Τη σύσκεψη καλούν Σωματεία της Υγείας, της Εκπαίδευσης, των Δήμων και των ΔΕΚΟ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, κινήσεις ΛΟΑΤΚΙ και γυναικών, που όλοι μαζί πρωτοστατούν ώστε η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών να είναι απεργιακή. Στόχος της σύσκεψης είναι η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, που ήδη κυκλοφορεί αφίσα καλώντας σε απεργία, να συσπειρώσει όλα τα κομμάτια του κινήματος που παλεύουν ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση.

Η πρωτοβουλία για να γίνει η φετινή 8 Μάρτη απεργιακή κινητοποίηση έχει τεράστια σημασία. Κι αυτό γιατί βάζει σε κίνηση το εργατικό κίνημα, τη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, να πάρει πίσω τις κατακτήσεις τους που χτυπήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, θα δώσει ένα μεγάλο χαστούκι στις σεξιστικές ιδέες της κυρίαρχης τάξης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας των εργαζόμενων, αντρών και γυναικών, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρωτοβουλία απλώθηκε τόσο γρήγορα. Οι δυνάμεις του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων μπήκαν μπροστά για να την οργανώσουν. Οι εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου βιβλίου του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” της Μαρίας Στύλλου, που συνεχίζονται σε χώρους και γειτονιές, έπαιξαν ενισχυτικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε τέσσερις μήνες κυκλοφορίας του, το βιβλίο πάει για δεύτερη έκδοση. Έτσι ξεκίνησαν μια σειρά σωματεία να παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση και να διεκδικούν από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και τα τριτοβάθμια συνδικάτα να την στηρίξουν και να την γενικεύσουν.

Την αρχή έκανε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας που για εκείνη τη μέρα κήρυξε στάση εργασίας 12μεσ με 3μμ και απεργιακή κινητοποίηση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Παράλληλα, το ψήφισμα για μια απεργιακή 8 Μάρτη, που καλούσε και την ΑΔΕΔΥ να την εντάξει στην ατζέντα των απεργιακών της κινητοποιήσεων, υιοθέτησαν ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικών Γραμματειών Βιομηχανίας και Ενέργειας (τ. ΥΠ.ΑΝ).

Ακολούθησε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού που κήρυξε στάση εργασίας τις ίδιες ώρες και συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση. Ενώ απεργιακή απόφαση πήραν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ) και η ΕΛΜΕ Χανίων σε γενικές τους συνελεύσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να απλωθεί η πρωτοβουλία στους εκπαιδευτικούς αλλά και στις άλλες πόλεις. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση του ΣΕΠΕ Χανίων που καλεί και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία:

Απεργούμε και διαδηλώνουμε

“Όλοι εμείς που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ανοίγουμε καμπάνια για το ζήτημα της γυναικείας απελευθέρωσης που θα περιλαμβάνει δράσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Την ίδια μέρα, στις 8 του Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε για την ισότητα και τα δικαιώματά μας. Κηρύσσουμε στάση εργασίας 11πμ με 2μμ και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Αγοράς. Καλούμε τη ΔΟΕ να προκηρύξει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη. Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι μαζί εκείνη την ημέρα ξεσηκωνόμαστε ζητώντας να τα πάρουμε όλα πίσω και επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο”.

Η πρόταση κατατέθηκε επίσημα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 16/1 και αναμένεται η τελική της απόφαση σε επόμενη συνδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Αντίστοιχα, η πρόταση έχει κατατεθεί στην ΠΟΣΠΕΡΤ, την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία θα συζητήσει το θέμα στο Γενικό της Συμβούλιο την Τετάρτη 30 Γενάρη και το ΕΚΑ, το οποίο θα συζητήσει το θέμα σε Διοικητικό του Συμβούλιο στα μέσα Φλεβάρη. Επίσης σε μια σειρά ακόμα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους, όπως η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Νοτίων, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Διοικητικών Σιβιτανίδειου, ο Σύλλογος Εργαζόμενων και το Σωματείο Οδηγών Δήμου Αθήνας κ.α.

Την πρωτοβουλία των συνδικάτων για απεργιακή 8 Μάρτη είναι κρίσιμο να στηρίξουν όλοι οι φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, όλες οι γυναικείες και LGBTQI+ συλλογικότητες, όλες οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, όλα τα στέκια και οι φορείς των γειτονιών, όλες οι αριστερές οργανώσεις και κόμματα. Η σύσκεψη της Δευτέρας μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική και ενωτική απεργιακή κινητοποίηση που θα δείξει το εύρος του κινήματος ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις.

Ήδη την πρωτοβουλία στηρίζουν, δηλώνοντας συμμετοχή στη σύσκεψη της Δευτέρας, η Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω-Proud Seniors Greece. Όπως αναφέρει η LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Φέτος μια σειρά εργατικά σωματεία και συλλογικότητες βάζουν μπροστά τη διεκδίκηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη. Θέλουμε το σύνολο της εργατικής τάξης, το σύνολο της κοινωνίας να απεργήσει και να παλέψει με αιχμή τα δικαιώματα των γυναικών. Για να γίνει η 8 Μάρτη ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα για να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 7μμ στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, και σας προσκαλεί να συμμετέχετε”.

Η πρόσκληση για τη σύσκεψη έχει σταλεί σε πολλές ακόμα συλλογικότητες, όπως η Colour Youth, το ΣΥΔ, το Πολύχρωμο Σχολείο, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, οι Περήφανοι Γονείς. Η Ομάδα Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωρά σε συνάντηση την Τετάρτη 30 Γενάρη, στις 6μμ, στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) για να συζητήσει την πρόταση για απεργιακή 8 Μάρτη και τη συμμετοχή της στη σύσκεψη της Δευτέρας. Η καμπάνια απλώνεται και κορυφώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη απεργία και διαδήλωση που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το γυναικείο και το εργατικό κίνημα.