Γράμματα και σχόλια
Καταδικάστηκε ο Αμβρόσιος

Τη Δευτέρα 28/1 ολοκληρώθηκε η δίκη του Αμβρόσιου στο Τριμελές Εφετείο Αιγίου. Η απόφαση είναι επτά μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Πρόκειται σίγουρα για μια πρώτη μεγάλη νίκη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος σε αυτό το επίπεδο. Πρώτον γιατί δημιουργεί μια καταγεγραμμένη ιστορία, ένα δεδικασμένο. Έτσι και ο ίδιος και όσοι άλλοι το σκεφτούν να εκφράσουν δημόσια το μίσος τους, δε θα μπορούν τόσο άνετα. Δεν πιστεύω πως τελειώσαμε με αυτές τις απόψεις κι ότι δε θα ξανασυμβεί, αλλά σίγουρα δημιουργεί μια «προσοχή» από τη μεριά τους.

Το δεύτερο είναι πως με αυτή την απόφαση αποδεικνύεται πως η εκκλησία δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να το αγγίξει ο νόμος όταν προσβάλλει και βλάπτει.

Και τρίτον επειδή πέρυσι τον αθώωσαν, τώρα ήρθε η απόδειξη πως όντως οι δηλώσεις του ήταν δηλώσεις μίσους και προτροπής σε βία. Οι δικαστές αυτή τη φορά είχαν καλύτερη αντιμετώπιση προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που βρέθηκε στο δικαστήριο. Δεν επέτρεπαν για παράδειγμα να περάσουν ερωτήσεις από τους δικηγόρους υπεράσπισής του που είχαν ομοφοβικό χαρακτήρα.

Ένα πράγμα που ήταν εντυπωσιακό τόσο στις δηλώσεις Αμβρόσιου όσο και στις καταθέσεις των υπερασπιστών του είναι πως βγάζανε με πολλή χολή την αντίληψη πως οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι είναι μιάσματα, αμαρτωλοί, αποβράσματα της φύσης κλπ. Κανείς δεν απαντάει στο γιατί ισχύουν όλα αυτά από τη στιγμή που η ομοφυλοφιλία συναντάται στα περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου. Σε όλα αυτά δηλαδή τα ζώα που έπλασε ο Θεός κατά τη δική τους άποψη! Και όλα αυτά ενώ χρόνια τώρα έχουν βγει στη δημοσιότητα «σκάνδαλα» για ομοφυλόφιλους παπάδες κλπ. Άρα μια στάση πολύ υποκριτική. 

Για τον κόσμο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που βρεθήκαμε στις δίκες, δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Γιατί ακούστηκαν πολύ προσβλητικές φράσεις που υποβιβάζουν τις ζωές μας. Αυτή τη φορά μάλιστα, η εκκλησία είχε κάνει κινητοποίηση, είχαν έρθει από παπάδες μέχρι καλοντυμένους χριστιανούς που ήρθαν να στηρίξουν τον Αμβρόσιο.

Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι ήταν μια νίκη, γιατί παρά την πίεση από την απέναντι μεριά, το δικαστήριο έβγαλε μια σωστή απόφαση. Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο η κατακραυγή που δέχτηκε από πολύ κόσμο όλο αυτό το διάστημα που εξελισσόταν η «δίωξή» του και το ότι το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή αν αυτή η δίκη γινόταν παλιότερα, σε ένα πιο «δεξιό» κλίμα, με μια πιο «δεξιά» κυβέρνηση, δεν ξέρω αν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. 

Πέτρος Αϊβάζης
εκ μέρους των Proud Seniors Greece - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω