Διεθνή
Γαλλία: Γενική απεργία!

26/1, Πανεθνική συνέλευση Κίτρινων Γιλέκων

Το Σάββατο 26 Γενάρη έγινε για πρώτη φορά συνέλευση πανεθνικού συντονισμού των Κίτρινων Γιλέκων και παρούσες ήταν 26 τουλάχιστον αντιπροσωπείες απ’ όλη τη Γαλλία. Η συνέλευση κατέληξε σε κάλεσμα για συσπείρωση, για διαδηλώσεις μπροστά στα τμήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, συνέχιση των μπλόκων των διασταυρώσεων και των διαδηλώσεων κάθε Σάββατο, τοποθετήθηκε επίσης ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό – και το πιο σημαντικό: Κάλεσε στην οργάνωση μαζικής και επαναλαμβανόμενης απεργίας από τις 5 Φλεβάρη (μέρα 24ωρης απεργίας που έχει καλέσει το συνδικάτο CGT) μέσα από απεργιακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς, αλλά και στα σχολεία και τις σχολές με στόχο το γενικό μπλοκάρισμα της οικονομίας. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, με έντονο άρωμα ’68 καθώς οι καταλήψεις εργοστασίων και η γενική απεργία διαρκείας που ταρακούνησε τότε την Γαλλία και όλο τον πλανήτη είχε ξεκινήσει από μια 24ωρη συμβολική απεργία που είχαν καλέσει τα συνδικάτα σε συμπαράσταση των φοιτητών.

Τώρα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία καλεί την απεργία στις 5/2 κάτω από τον συνεχιζόμενο για 11η βδομάδα ξεσηκωμό των Κίτρινων Γιλέκων: Το Σάββατο 26 Γενάρη χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ξανά σε όλη τη Γαλλία. Τα συλλαλητήρια σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αύρες αλλά και από επιθέσεις φασιστικών ομάδων στα μπλοκα οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, όπως το ΝΡΑ και άλλων συνδικαλιστών. Ο Jerome Rodrigues, ένας από τους ηγέτες των Κίτρινων Γιλέκων, έχασε το δεξί του μάτι από πλαστική σφαίρα της αστυνομίας. 

Στην απεργία στις 5 Φλεβάρη δεν καλεί μόνο η CGT αλλά και σωματεία όπως αυτό των σιδηροδρομικών της SUD του βόρειου τομέα του Παρισιού που είχαν πρωτοστατήσει στις μεγάλες περσινές απεργίες. Η Ομοσπονδία Solidaires λέει ότι η απεργία στις 5/2 θα πρέπει να είναι αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης. 

Το κάλεσμα του συντονισμού των Κίτρινων Γιλέκων αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: 

«Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα, συναντηθήκαμε στις 26 και 27 Γενάρη στη Συνέλευση των συνελεύσεων. Από το πιο μικρό χωριό μέχρι την μεγαλύτερη πόλη έχουμε ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτήν την βαθιά άδικη, βίαια, και αβάσταχτη κοινωνία…

«Ας μοιραστούμε τον πλούτο»

Ας μοιραστούμε τον πλούτο και όχι την μιζέρια. Ας τελειώνουμε με τις κοινωνικές ανισότητες. Απαιτούμε άμεση αύξηση στους μισθούς, κοινωνική ασφάλεια, συντάξεις, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα σε στέγη και υγεία, εκπαίδευση, δωρεάν υπηρεσίες για όλους…. 

Αφού μας προσέβαλαν και μας μεταχειρίστηκαν σαν ένα τίποτε, τώρα μας παρουσιάζουν σαν ένα μισαλόδοξο ξενοφοβικό όχλο. Αλλά είμαστε ακριβώς το αντίθετο. Ούτε ρατσιστές ούτε σεξιστές, ούτε ομοφοβικοί - είμαστε περήφανοι που είμαστε όλοι μαζί, με τις διαφορές μας, για να χτίσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης.  

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα καλούμε όλους, με όλα τους τα μέσα να ενωθούν μαζί μας. Καλούμε σε συνέχιση των δράσεων, τον αποκλεισμό των δρόμων και το μπλοκάρισμα της οικονομίας, για να χτίσουμε μια μαζική απεργία, αρχή ανανέωσης στις 5 Φλεβάρη. Καλούμε σε συγκρότηση επιτροπών στους χώρους δουλειάς, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία ώστε η απεργία να στηριχτεί από τη βάση από τους ίδιους τους  απεργούς.

Ας οργανωθούμε με ένα δημοκρατικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο τρόπο. Αυτή η Συνέλευση των Συνελεύσεων είναι ένα σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να συζητάμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας. Ας επικεντρωθούμε στην αλλαγή της κοινωνίας. 

Μακρόν παραιτήσου. Ζήτω η εξουσία του λαού, για το λαό και από τον λαό».