Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας": Ξεκίνησαν οι τοπικές συνελεύσεις στο 3ο και 7ο διαμέρισμα

25/1, Συνέλευση 3ου διαμερίσματος στα Πετράλωνα

3ο Διαμέρισμα

Περίπου 40 συντρόφισσες/οι πήραν μέρος στην συνέλευση που οργάνωσε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας', του 3ου Διαμερίσματος την Παρασκευή 25/1, στα Πετράλωνα. 

Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η Γιούλη Καλοφωλιά, ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του Αντώνη Σκαρπέλη μέλους της Ένωσης γονέων 3ης κοινότητας, της Αργυρής Ερωτοκρίτου γιατρού στο νοσοκομείο Γεννηματάς, της Λαμπρινής Θωμά δημοσιογράφου,  πρώην εργαζόμενης στον 9.84 και σκηνοθέτιδα της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Παληκάρι. Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου" και  του Πέτρου Κωνσταντίνου υποψήφιου δήμαρχου της δημοτικής κίνησης. 

Συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή του Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν μαζί με τον Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας "Η ενότητα" και μέλη της κοινότητας κατοίκους της περιοχής. Συμμετείχαν επίσης μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών και χειροτέχνες από το Θησείο, εργαζόμενοι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΔΕΣΦΑ, ΜΜΕ, λογιστές, ΥΠΠΟ κ.α), μαθητές, φοιτητές μέλη των ΕΑΑΚ Παντείου, ενώ με την παρουσία και την στήριξη τους μας τίμησαν ο Δημήτρης και η Ίνγκριντ Λιβιεράτου.

Οι εργατικοί αγώνες ξεδιπλώθηκαν στις εισηγήσεις της Αργυρής και του Αντώνη και έβαλαν το πρώτο καθήκον στην κίνηση: Να χτίσει ενα κίνημα στις γειτονίες που θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων και θα διεκδικήσει τα 58 εκατομμύρια πλέονασμα του δήμου για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και λέσχες, καθώς και τις απαραίτητες προσλήψεις με σταθερή και μόνιμη δουλεία, για έργα για να γίνει προσβάσιμη η πόλη σε όλες/ους.

Η μάχη ενάντια στα μνημόνια πάει χέρι χέρι με την μάχη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση στην πόλη του Ζακ και των εκατομμυρίων εργαζόμενων γυναικών και η πρόταση της Αργυρής για διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για την πάλη των γυναικών και συμμετοχή στην απεργία της 8 Μάρτη, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.      

Στους αγώνες των Ρακοσυλεκτών για να διατηρήσουν το παζάρι από το οποίο ζουν ήταν αφιερωμένη η τοποθέτηση του Χασάν Ρ. που ευχαρίστησε την κίνηση για την δράση και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Ο Μανώλης Σ. χειροτέχνης τόνισε ότι παρόλες τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κίνημα των χειροτεχνών που παλεύουν για να μην απομακρυνθούν απο το Θησείο, η παρέμβαση της Ανταρσίας τους ενώνει και τους κάνει πιο δυνατούς.

Δράση

Η δράση της κίνησης, από τις μάχες για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αρχικά το απόγευμα και τώρα σε πρωινά τμήματα, οι διαδηλώσεις που οργανώνονται καθε χρόνο στην μνήμη του Σαχζατ Λουκμαν, οι επισκέψεις στο στρατόπεδο του Ελαιωνα και η μαζική συμμετοχή στις ημέρες δράσεις κατά του φασισμού και του ρατσισμού τονίστηκε σε πολλές από τις ομιλίες.

Ο Νεκτάριος Δ. τόνισε ότι η Αθήνα είναι πόλη διεθνιστική, θυμίζοντας τις διαδηλώσεις ενάντια στον πολεμο στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, στο πλευρό των Παλαιστινίων, ενώ ο Δημήτρης Τ. πρότεινε την μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 5/2 στα δικαστήρια για την δίκη των δολοφόνων νεοναζί του Σ. Λουκμάν. Για τη δράση της Ανταρσίας στις γειτονίες της Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους μίλησε η Τάνια Β. μέσα από τις μάχες για να πάρουν οι κάτοικοι της περιοχής την παιδική χαρά στην Κονίστρα και για να διαφυλάξουν την ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο του Φιλοπάππου.

Στον ενωτικό τροπο με τον οποίο παλεύει η κίνηση αναφέρθηκε η Λαμπρινή Θωμά στο κλείσιμο της, στοιχείο που την έκανε να παλέψει μέσα απο τις γραμμές της σαν συνεργαζόμενη και δηλωσε με χάρα οτι θα συμμετέχει στην προβολή της ταινίας για τον Λούη Τίκα για την οικονομική εξόρμηση της κίνησης τις επόμενες ημέρες. 

Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε συντονιστική ανοιχτή επιτροπή για να οργανώσει την συμμετοχή όλων σε εξορμήσεις σε χώρους δουλείας, στέκια νεολαίας, σχολεία, σχολές της περιοχής, τζαμιά, στον Ελαιώνα, σε λαϊκές αγορές και σταθμούς ΗΣΑΠ – καθώς και την οικονομική καμπάνια στήριξης και την διοργάνωση εκδηλώσεων σε κάθε γειτονιά του διαμερίσματος.

Γιάννης Μαραβελάκης

25/1, Συνέλευση 7ου διαμερίσματος στους Αμπελόκηπους

 

7ο Διαμέρισμα 

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας πραγματοποίησε μια από τις πρώτες  δημόσιες συζητήσεις με τους πολίτες του 7ου διαμερίσματος. Η κουβέντα, με την συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων της γειτονιάς, έθεσε τις προτεραιότητες του σχήματος και απάντησε στο γιατί ένα τέτοιο σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές.

Την συζήτηση, που συντόνιζε η Θένια Ασλανίδου, γιατρός στον Ερυθρό, άνοιξε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκης Ζώτος. Ο Τ. Ζώτος τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δείξουν την δύναμη τους, ώστε να αναδειχθεί η Αθήνα ως πόλη αντιφασιστική. Συνέδεσε τη δίκη της ΧΑ με το δυνάμωμα των αγώνων, τονίζοντας  πως η καταδίκη των κατηγορουμένων σημαίνει και την καταδίκη του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας. Η Εύα Ηλιάδη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, τόνισε τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα και πως η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τις ανάγκες σε προσωπικό, αφήνοντας τους στο έλεος του Θεού, αλλά και την ανάγκη να παρθούν παντού αποφάσεις για απεργία στις 8 Μάρτη, διεθνή μέρα της Γυναίκας. Ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός και πρόεδρος στον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίος Σάββας, ανέδειξε τη δύναμη των αγώνων της εργατικής τάξης. Οι αγώνες ήταν αυτοί που διέσωσαν το νοσοκομείο Ελπίς από το κλείσιμο και οι αγώνες είναι αυτοί που θα αποτρέψουν την απόλυση των συμβασιούχων και με αυτό τον αέρα προχωράμε για να τα πάρουμε όλα πίσω. Ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, αναφέρθηκε στην ατζέντα που προωθούν ο Κασιδιάρης αλλά και ο Μπακογιάννης για την Αθήνα. Στη λογική τους κυριαρχεί το κέρδος και όσοι δεν χωρούν σε αυτό θα σπρωχθούν έξω από τα όρια της πόλης ενισχύοντας για αυτό το σκοπό την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Παρομοίασε το αποτέλεσμα της πολιτικής τους στην Αθήνα ως εξής: δυο χώροι που τους χωρίζει ένα τείχος, ένα σελοφάν, από εδώ οι εκλεκτοί και από εκεί τα κοινωνικά απόβλητα. Απέναντι σε αυτή τη απάνθρωπη πολιτική η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας προβάλλει ένα άλλο μοντέλο ζωής στην πόλη, χωρίς την αστυνόμευση και χωρίς το κυνήγι του κέρδους να καθορίζει τα πάντα. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος, τόνισε ότι τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για την Μακεδονία αποτελούν το θερμοκήπιο του φασισμού και του ρατσισμού και την ανάγκη να τους σταματήσουμε, στο δήμο και παντού. Ότι τα χρήματα για τις ανάγκες των κατοίκων υπάρχουν, αν σταματήσουμε να πληρώνουμε το δημόσιο χρέος και αν τεθούν οι ανάγκες μας πάνω από τους εξοπλισμούς και τα κέρδη. 

Συζήτηση

Στη συνέχεια πήραν το λόγο αρκετοί από τους κατοίκους τονίζοντας τις ανάγκες και τη δύναμη των αγώνων μας. Ο πρόεδρος από την επιτροπή αλληλεγγύης για το Γηροκομείο μίλησε για την ανάγκη να διασωθεί το γηροκομείο περνώντας στα χέρια του κράτους. Η Ελένη ανέφερε τις συνθήκες του 102ου δημοτικού σχολείου που είχε τρομερές ελλείψεις και όταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου το επισκέφτηκε οι αρμόδιοι φρόντισαν να φτιάξουν άμεσα τη θέρμανση κ.ά. αναδεικνύοντας έτσι τη δύναμη που έχουμε όταν αγωνιζόμαστε. 

Κλείνοντας την κουβέντα ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας είναι η δύναμη που φιλοδοξεί να συμβάλλει στο αγώνα για να τα πάρουμε όλα πίσω, δεν πάμε μόνο για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα. 

Χρήστος Μάραντος