Γράμματα και σχόλια
Το κίνημα έχασε ένα σπουδαίο φίλο

Η ΚΕΕΡΦΑ Ν.Κόσμου – Κουκακίου με θλίψη αποχαιρετά τον φίλο και σύντροφο Τάσο Μενεμένογλου που έφυγε τελείως ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη 24/1/2019, προδομένος από την καρδιά του, μόλις στα 53 του χρόνια.

Μπορεί να έφυγε πολύ νωρίς, όμως πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του με ό,τι κι αν ασχολήθηκε. Και ήταν πολλά! Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 από μικρασιάτικη οικογένεια και σπούδασε μουσική, διοίκηση, ιστορία τέχνης, διαφήμιση και δημοσιογραφία σε Αθήνα και Λάρισα. Την ευρυμάθειά του τη μετέτρεψε σε δράση. Μουσικός - ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Αέρα Πατέρα - οργανωτής συναυλιών, ποιητής, εικαστικός, δάσκαλος, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Τα τελευταία χρόνια ο Τάσος παρουσίαζε την εκπομπή “Συνθήματα Τ’ Ηχου” στην ΕΡΤ Οpen, την οποία στήριξε από την αρχή της δημιουργίας της, την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Η μεγάλη παρακαταθήκη του Τάσου ήταν ο χώρος που με μεγάλη προσωπική προσπάθεια είχε «χτίσει»: το περίφημο Ash in Art στο Συγγρού-Φιξ. Για τις γειτονιές του Νέου Κόσμου και του Κουκακίου το Ash in Art αποτελεί σημείο-σταθμό. Από το πολιτιστικό σχολείο του Ash in Art έχουν περάσει χιλιάδες για να κάνουν μαθήματα ζωγραφικής, ραδιοφώνου, κινηματογράφου, φωτογραφίας και πολλά άλλα. Τις προβολές ταινιών που οργάνωνε δύσκολα θα τις έβρισκες και στο καλύτερο σινεμά.

Όμως, το Ash in Art δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και σημείο πολιτικής συνάντησης. Ο Τάσος συμμετείχε στο κίνημα. Με την προσωπική άδεια του Τάσου ο χώρος φιλοξενούσε εκδηλώσεις πολιτικές, ιδιαίτερα αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές. Η ΚΕΕΡΦΑ Νέου Κόσμου - Κουκακίου φιλοξενήθηκε πολλές φορές στο χώρο, αλλά και στην εκπομπή του στην ΕΡΤ Open. Σε συνεργασία με τον Τάσο οργανώσαμε εκδηλώσεις, πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης, συνελεύσεις. Πιο πρόσφατη αυτή για την μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή για να τον επισκεφτούμε, να προμηθευτεί υλικά, να συζητήσουμε.

Η απώλεια του Τάσου είναι μια μεγάλη απώλεια για τη γειτονιά μας. Τον αποχαιρετούμε με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Για να είναι οι γειτονιές μας, όπως τις ήθελε. Γειτονιές του πολιτισμού και της δημιουργίας κι όχι γειτονιές φασιστικού μίσους. Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του και τους φίλους του. 

Καλό ταξίδι!