Από τις Πλατείες στη Γενική Απεργία - Ανακοίνωση της EnLucha

Οι κατασκηνώσεις προέκυψαν μέσα από τις επιτυχημένες διαδηλώσεις της Κυριακής 15/5 με σύνθημα “Πραγματική Δημοκρατία τώρα!” και την τεράστια διαδήλωση του Σαββάτου 14/5 στη Βαρκελώνη κόντρα στις περικοπές της κυβέρνησης στης Καταλονίας. Αυτή η κλιμάκωση, χωρίς αμφιβολία, δεν έπεσε από τον ουρανό. Έρχεται δίπλα στα παραδείγματα αγώνων που ζήσαμε στα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο, παρά τη μεγάλη απόσταση, συνδέονται με τις επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο, που ξεκίνησαν από τους άνεργους και χωρίς μέλλον νέους.

Δεν βρισκόμαστε μόνο μπροστά σε μια κοινωνική εξέγερση για την κρίση που βιώνουμε και για τις επιθέσεις της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πρόκειται ταυτόχρονα για μια πολιτική εξέγερση ενάντια στην επίσημη και θεσμική πολιτική και ενάντια στην περιορισμένη δημοκρατία.

Οι κατασκηνώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές και διαφορετικές πόλεις της χώρας αποτελούν μια καθαρή αμφισβήτηση του επίσημου σκηνικού, φτάνοντας να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση από τις εκλογικές επιτροπές. Το γεγονός ότι αρκετές κατασκηνώσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι τουλάχιστον τις 22 του Μάη (τη μέρα των δημοτικών εκλογών) σηματοδοτεί μια πράξη ανυπακοής που ενοχλεί τις τοπικές κυβερνήσεις καθώς τους χαλάει την υποτιθέμενη “ημέρα ανεπηρέαστης σκέψης”. Αρκετές κατασηνώσεις οργάνωσαν τη δική τους “συνέλευση για να σκεφτούμε” στις 21 του μήνα, με όρους συλλογικούς και μαχητικούς.

Η εξέγερση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρώτον, έσπασε τον γενικευμένο πεσιμισμό. Με το παράδειγμά της, έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση που μας στέλνει το μήνυμα ότι ο κόσμος μπορεί και θέλει να παλέψει. Δεύτερον, μας δείχνει τι δυνατότητες έχει η συμμετοχή, η δημιουργικότητα και η συλλογική οργάνωση που έχουμε εμείς που μας χτυπάει περισσότερο η κρίση. Ταυτόχρονα, οι κατασκηνώσεις με τις συνελεύσεις έστειλαν το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει μια πραγματική δημοκρατία, οργανωμένη από τα κάτω, δείχνουν στην πράξη ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στον κοινοβουλευτισμό και στην “ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια”. Τέλος, η εξέγερση έχει πολύ υψηλό επίπεδο αντικαπιταλιστικών διακηρύξεων που ζητάνε συγκεκριμένες και συνολικές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο σημερινό σύστημα.

Θα είναι σημαντικό να συνεχίσει η εξέγερση και πέρα από τις 22 του Μάη και να απλώσει το βεληνεκές της, φτιάχνοντας ανάλογες συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και σπουδών. Η τεράστια ενεργητικότητα, το θάρρος και η δημιουργικότητα που κατέδειξαν οι κατασκηνώσεις είναι ανάγκη να συντονιστεί με την μεγάλη υλική δύναμη που έχει η εργατική τάξη και την έχει ήδη δείξει, έστω και στιγμιαία, στην γενική απεργία της 29ης Σεπτέμβρη.

Ως οργάνωση “En lucha” κάνουμε έκκληση σε όλους και όλες να πάρουν μέρος στις κατασκηνώσεις, να συμμετάσχουν ενεργητικά, να οργανωθούν και να μεταφέρουν την κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, αυτή είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα εμπρός και να οικοδομήσουμε την εξέγερση.

19 Μάη 2011