ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΘ: Δυνατό “Νυστέρι” για οργάνωση της βάσης

«Στην υγεία διαλύονται όλα. Ο Λοβέρδος βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο», τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. ο Γιάννης Κούτρας υποψήφιος στον συνδυασμό. «Η λάσπη που εξαπέλυσε για τις 42 μέρες άδειας των ακτινολόγων –ένα κανόνας ασφάλειας θεσμοθετημένος από την διεθνή νομοθεσία- ή απέναντι στα ρεπό των γιατρών –ότι είχε απομείνει από την κουτσουρεμένη ΣΣΕ που είχαμε επιβάλει στον Αβραμόπουλο- αποδεικνύει τον αισχρό τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει την λαίλαπα των πολιτικών του μνημόνιου. Από την μία συκοφαντεί τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και από την άλλη προσπαθεί να εξαφανίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Η κατάσταση πλέον στα νοσοκομεία είναι τραγική. Οι απλήρωτες εφημερίες έχουν γενικευτεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον είναι μόνιμο φαινόμενο για γιατρούς και νοσηλευτές. Το πάγωμα των προσλήψεων ακόμα και σε επίπεδο ειδικευόμενων έχει φτάσει τους γιατρούς στα όριά τους αφού οι μόνιμοι αναγκάζονται να διπλασιάζουν τις εφημερίες τους. Χιλιάδες κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε μπλακ άουτ τις εφημερίες και τους εργαζόμενους στα όρια της αντοχής τους με 7, 8 ακόμα και πάνω από 10 εφημερίες το μήνα.

Να απαντήσουμε

Αυτό το κλίμα οργής και αγανάκτησης είναι ορατό παντού. Στις εξορμήσεις και περιοδείες που κάνουμε σε όλα τα νοσοκομεία το «ως εδώ», το «κάτι πρέπει να γίνει», ή το «πρέπει να απαντήσουμε», είναι εκφράσεις που ακούς από την πλειοψηφία του κόσμου. Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που βλέπουν πως απέναντι στην παράλυση της ΕΝΙΘ η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από τα κάτω. Από την οργάνωση της βάσης των εργαζόμενων που έχουν τη δύναμη όχι μόνο να πάρουν πίσω αυτά που μας έχουν αρπάξει, αλλά να διεκδικήσουμε προσλήψεις, αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερες υπηρεσίες για τον απλό κόσμο, δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό.

Οι συνάδελφοι ξέρουν πως δεν βρισκόμαστε μαζί τους μόνο στις εκλογές αλλά μας γνωρίζουν και από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν πως το ΝΥΣΤΕΡΙ πρέπει να μεγαλώσει το δίκτυο του με κόσμο της βάσης. Είναι ένα βήμα για να δυναμώσουμε την αγωνιστική συνέχεια. Αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να γίνει μαζική Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ για να μιλήσει όλος αυτός ο κόσμος και να εκφράσει την οργή του, ενώ θα πρέπει αποφασιστεί πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που βρίσκονται σήμερα στο μάτι του κυκλώνα της χειρότερης επίθεσης που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ».

«Οι συζητήσεις που ανοίγουν στις περιοδείες είναι χαρακτηριστικές. Ο κόσμος ανοίγει τα αυτιά του. Ψάχνει λύσεις. Το αίτημα της διαγραφής του χρέους κερδίζει κάθε μέρα κόσμο”, εξηγεί στην Ε.Α. ο Θεοδόσης Λαυδάς. “Κανείς άλλος δεν βγαίνει ανοιχτά να υποστηρίξει το αίτημα της διαγραφής ως την μοναδική απάντηση στα ψέμματα του Λοβέρδου και της κυβέρνησης πως δεν υπάρχουν λεφτά για τις υγειονομικές ανάγκες του κόσμου. Υπάρχουν λεφτά για τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους. Υπάρχουν λεφτά για εξοπλισμούς, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις, για αυξήσεις, για τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Το άλλο σημαντικό προχώρημα που φαίνεται στον κόσμο είναι πως όλοι αναγνωρίζουν πως ο παλιού τύπου συνδικαλισμός με τους αντιπρόσωπους που δεν δίνανε λογαριασμό σε κανέναν, έχει τελειώσει. Κοινός τόπος για πολύ κόσμο είναι πως πρέπει να δοθεί ο λόγος στη οργισμένη βάση. Με Γενικές Συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές. Ανοίγει μια περίοδος που ο κόσμος είναι έτοιμος να μαζικοποιήσει τις κινητοποιήσεις και τις αντιστάσεις. Αρκεί από την μεριά μας να πάρουμε τις σωστές πρωτοβουλίες. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος για το ΝΥΣΤΕΡΙ, γιατί γνωρίζω πως ακόμα και σε περιόδους που ήμασταν αδύναμοι και άγνωστοι επιμέναμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί, και ζητάμε από τον κόσμο να μας στηρίξει για να δυναμώσουμε πιο πολύ και εμείς, αλλά και η προοπτική της νίκης στην μάχη που έχουμε να δώσουμε”.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές στο Αγία Όλγα: Ψήφισε ΝΥΣΤΕΡΙ