Τα θύματα “προκαλούν” τους βιαστές; - Όχι στο δεύτερο βιασμό των γυναικών

Την υπεράσπιση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έχει αναλάβει ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους των ΗΠΑ, αφού έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν μια σειρά διασημότητες, μεταξύ των οποίων και τον Μάικλ Τζάκσον. Η υπερασπιστική του γραμμή θα είναι να υποστηρίξει, ότι δεν υπήρξε βιασμός αλλά η σεξουαλική πράξη έγινε με τη συναίνεση της γυναίκας. Έχει μάλιστα αναθέσει σε ιδιωτικούς ντεντέκτιβ να εξετάσουν τη ζωή της καμαριέρας, σε μία προσπάθεια να πλήξουν την αξιοπιστία της κατάθεσής της. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Στρος-Καν έχει προσλάβει την εταιρεία Guidepost Solutions, που προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών σε συνεργασία με πρώην στελέχη του FBI.

Με αφορμή τη σύλληψη του Στρος Καν φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες έπεσε θύμα των εχθρών του που του έστειλαν την καμαριέρα για να του κάνει τα γλυκά μάτια, αυτός να τσιμπήσει το δόλωμα, και μετά αυτή να τον καταγγείλει για βιασμό. Οι κάθε λογής δημοσιογράφοι που δεν διστάζουν να εξευτελίζουν και να δικάζουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα κάθε κατηγορούμενο για εγκληματική πράξη που δεν ανήκει στις τάξεις των πλούσιων καπιταλιστών αυτού του πλανήτη, που δεν αναγνωρίζουν κανένα τεκμήριο αθωότητας για τον κάθε μετανάστη που θεωρείται εκ των προτέρων εγκληματίας, έτρεξαν να παρουσιάσουν τον Στρος Καν ως το θύμα, μιλώντας για την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση αλλά και για τις πιθανότητες η καμαριέρα να τον “προκάλεσε σεξουαλικά”.

Πρόκειται για την αναπαραγωγή της γνωστής σεξιστικής αντίληψης ότι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού είναι «χαμηλής ηθικής». Ένα ανάλογο θέατρο παραλόγου παίχτηκε πρόσφατα στον Καναδά. Στο πανεπιστήμιο Osgoode Hall Law School στο Τορόντο είχαν καλεστεί εκπρόσωποι της αστυνομίας να μιλήσουν για το θέμα της προσωπικής ασφάλειας των φοιτητών, ύστερα από κάποια περιστατικά βιασμών. Ο αστυνομικός που μίλησε έκανε συστάσεις στις φοιτήτριες λέγοντας: «Αν δεν θέλετε να πέσετε θύματα βιασμού μην ντύνεστε σαν τσούλες». Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που απάντησαν με ένα κύμα διαδηλώσεων που τις ονόμασαν SlutWalks (τσουλοπορείες), θέλοντας να καταγγείλουν το σεξισμό που θέλει να ρίξει τα βάρη στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα ανάλογες σεξιστικές απόψεις είχε φιλοξενήσει πρόσφατα η ΝΕΤ σε συνέντευξη του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη με τις οποίες δικαιολογούσε το βιασμό των γυναικών, καταγγέλλοντας μάλιστα τις γυναίκες που φορούν προκλητικά ρούχα και καλούσε να καταδικάζεται όχι ο βιαστής αλλά η κοπέλα που «ντύνεται προκλητικά» και τον προκαλεί.

Πρόκειται για μία τεράστια υποκρισία, που ρίχνει το φταίξιμο στα ίδια τα θύματα. Οι γυναίκες συνεχίζουν σε όλο τον πλανήτη να είναι αντικείμενα σωματικής βίας και καταπίεσης. Μέσα στον καπιταλισμό που τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα οι βιασμοί και η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει με την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να αποδεχθούν γυναίκες και άντρες τη μοίρα τους σαν εμπόρευμα. Η γυναίκα μετατρέπεται σε σεξουαλικό αντικείμενο που πουλιέται και αγοράζεται. Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από το τράφικινγκ, τα πορνοπεριοδικά, τα CD της Τζούλιας, αλλά και μία βιομηχανία καλλυντικών, ινστιτούτων, μόδας.

Διαίρεση

Οι καπιταλιστές όμως δεν έχουν μόνο το άμεσο κέρδος από την εκμετάλλευση της γυναίκας και τον υποβιβασμό της σε σεξουαλικό αντικείμενο, αλλά έχουν και ιδεολογικό. Οι άντρες παρουσιάζονται σε ρόλους κυνηγού και οι γυναίκες σε ρόλους θηράματος. Ο στόχος είναι η αναπαραγωγή της γνωστής θεωρίας περί ανωτερότητας και κατωτερότητας που στόχο έχει να διαιρέσει την εργατική τάξη για να μπορούν τα αφεντικά να διαιωνίζουν την εκμετάλλευση όλων μας.

Να κερδίζουν μέσα από το χτύπημα της γυναίκας στην εργασία, πληρώνοντάς την με κατώτερους μισθούς, χτυπώντας τις κατακτήσεις στο ασφαλιστικό και στις συνθήκες εργασίας αλλά και στέλνοντάς την πιο εύκολα πίσω στο σπίτι, όταν θέλουν να κάνουν απολύσεις, γιατί σύμφωνα με την κυρίαρχη ιδεολογία εκεί είναι ο φυσικός της τόπος. Μέσα σε μία περίοδο κρίσης όπου ο παγκόσμιος καπιταλισμός προσπαθεί να χτυπήσει την εργατική τάξη, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια απόψεις ότι το «βασίλειο» της γυναίκας είναι στο σπίτι, όπου θα δουλεύει απλήρωτη σαν νοικοκυρά και θα εξαρτάται άμεσα από το μεροκάματο του άντρα της.

Οι πραγματικοί βιαστές των γυναικών είναι οι ίδιοι οι καπιταλιστές. Δεν θα τους αφήσουμε να δηλητηριάζουν τις ιδέες των απλών ανθρώπων, αναπαράγοντας τις ιδέες είτε του σεξισμού είτε του ρατσισμού, μόνο και μόνο για να τη βγάζουν καθαρή, για να αποπροσανατολίζουν την οργή του κόσμου από τις δικές τους ευθύνες. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τον Στρος Καν για τον αρχιεγκληματία, ληστή, βιαστή του ΔΝΤ…