Να τους δώσουμε ένα απεργιακό σοκ

Ταυτόχρονα, ο Παπανδρέου συναντάει τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητώντας συναίνεση για την κλιμάκωση της λεηλασίας σε βάρος των εργαζόμενων. Όποια κι αν είναι η κατάληξη αυτής της μεθόδευσης, είτε αγκαλιαστούν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είτε σκιαμαχήσουν για να παραστήσουν ότι έχουν εναλλακτικές λύσεις, κανένας εργαζόμενος δεν έχει να περιμένει τίποτε καλό από αυτό το σκηνικό. Η εργατική απάντηση με ένα άμεσο απεργιακό σοκ είναι μονόδρομος.

Ήδη δυνατά κομμάτια της εργατικής τάξης κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδειξαν τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά προχωρώντας σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων την Τρίτη το πρωί. Στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ, στην ΕΥΑΘ πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν από πριν προγραμματισμένο συλλαλητήριο για την Τετάρτη και η ΓΕΝΟΠ υπόσχεται 48ωρες απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Αυτή η υπόσχεση πρέπει να γίνει πράξη, όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά σε όλες τις ΔΕΚΟ. Το συλλαλητήριο της Τετάρτης μπορεί να γίνει η αφετηρία για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι τα σχέδιά της δεν θα περάσουν και να στείλουμε μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι δεν θέλουμε άλλη αναμονή. Οι εργάτες των ΔΕΚΟ δεν είναι μόνοι, ούτε είναι τα «ρετιρέ» που μας λέει η γνωστή αντιδραστική προπαγάνδα. Είναι τα πιο δυνατά κομμάτια της τάξης μας και η δική τους αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις «fast track» δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους για να μην περάσουν και οι υπόλοιπες επιθέσεις του νέου Μνημόνιου.

Κοινό μέτωπο αντίστασης

Οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων που δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να σώσουν τα σχολεία μας από τις συγχωνεύσεις, οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές που υπερασπίζονται τα δημόσια νοσοκομεία από το σφαγείο του Λοβέρδου, όλοι έχουμε κάθε λόγο να ενωθούμε και να συντονιστούμε σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης.

 Να είμαστε όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη και να απαιτήσουμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν άμεσα 48ωρη Πανεργατική Απεργία με συνέχεια και κλιμάκωση. Ήδη, το ΕΚΑ και η Ομοπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε συλλαλητήριο για το Σάββατο 4 Ιούνη και η ΓΣΕΕ συντονίζεται. Και οι δύο προσανατολίζονται για Πανεργατική «μέσα στον Ιούνη». Η απαίτηση ότι θέλουμε κλιμάκωση, όχι αναμονή, πρέπει να ακουστεί άμεσα, δυνατά και καθαρά. H ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία και καλεί τη ΓΣΕΕ να αναλάβει το συντονισμό.

Το νέο Μνημόνιο δεν πρόκειται να σταματήσει τη χρεοκοπία, όπως δεν την σταμάτησε και το προηγούμενο. Πριν ένα χρόνο έλεγαν ότι το τότε Μνημόνιο και η Τρόικα όχι μόνο θα σώσουν την Ελλάδα, αλλά και θα προλάβουν την κρίση πριν χτυπήσει τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τώρα ξέρουμε ότι ακολούθησε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και ότι οι κερδοσκόποι θεωρούν την Ελλάδα ξανά στο χείλος του γκρεμού.

Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους υπηρέτες των τραπεζών που μας κυβερνάνε, δεν θέλουν να υποβληθούν σε θυσίες που πέφτουν στις μαύρες τρύπες του καπιταλισμού. Μας το είπαν οι διεθνείς καλεσμένοι μας στο τετραήμερο «Μαρξισμός 2011» (βλέπε σελ. 8-9), μας το λένε εκκωφαντικά οι νέοι της Ισπανίας που πλημμύρισαν τις πλατείες τους και ξεσηκώνουν όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Μια απεργιακή κλιμάκωση στην Ελλάδα δεν είναι ούτε θα μείνει μόνη. Είναι η αιχμή του δόρατος, το επόμενο βήμα για όλον αυτόν τον κόσμο που εμπνέεται από την Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης. Είναι δύναμη για να βαδίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της γνήσιας εναλλακτικής λύσης που μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση.