...φαγοπότι για τους κερδοσκόπους

«Στις περιοχές αυτές πρέπει να στηριχθεί και να συγκρατηθεί ο υγιής πληθυσμός που έχει απομείνει και να προσελκυστεί νέος, ενώ πρέπει παράλληλα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αγοράς και να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό σύστημα». Προφανώς στον «υγιή πληθυσμό» δεν συμπεριλαμβάνεται η πλειοψηφία των τωρινών κατοίκων του κέντρου της Αθήνας δηλαδή οι μετανάστες, αλλά οι κερδοσκόποι.

Με τη φράση ότι χρειάζεται «ενεργοποίηση υφιστάμενων και θεσμοθέτηση νέων εργαλείων συνολικής ανασυγκρότησης περιοχών με απόσυρση κτιρίων ή και συνόλων μέσα από τη διαμόρφωση Ειδικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων» γίνεται καθαρό το μέγεθος της μπίζνας που πάει να στηθεί εις βάρος των φτωχών που διώχνονται, με τους «επενδυτές» να βάζουν στο μάτι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, για  να κερδοσκοπήσουν πάνω στη γη ή για να στήσουν, τσιμπώντας ένα σωρό λεφτά από προγράμματα, Μολ και τουριστικές ατραξιόν (που βέβαια θα κλείσουν την επόμενη μέρα).

Σε ένα τέτοιο «υγιές κέντρο» δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι τοξικομανείς. Το «σχέδιο» μεταφέρει τη λειτουργία μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στους προαύλιους χώρους(!) των νοσοκομείων Αττικό, Ελπίς και ΚΑΤ με στόχο «την αποκέντρωση/απογκετοποίηση μονάδων ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της πόλης» όπως λέει υποκριτικά. Όλα αυτά τη στιγμή που όλα τα νοσοκομεία του κέντρου, όπως η Πολυκλινική κλείνουν ή συγχωνεύονται και η υγεία και πρόνοια τσακίζονται από τις περικοπές του Λοβέρδου.

Αναφέρονται επίσης διάφορες περιοχές του κέντρου που μπαίνουν στο στόχαστρο για να «αξιοποιηθούν», όπως η «μελέτη - Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι γύρω από την Ομόνοια» όπου «έχει ήδη γίνει λεπτομερής μελέτη χαρτογράφησης 22 οικοδομικών τετραγώνων» ή το χτίσιμο «οκτώ νέων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές Ψυρρή, Ακαδημία Πλάτωνος και Σεπόλια, μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)», καθώς και η «πιλοτική εφαρμογή του ‘ανοιχτού’ σχολείου στην πόλη μέσα από το επανασχεδιασμό των σχολικών μονάδων του συγκροτήματος της Γκράβας» -  παρά το γεγονός ότι η τελευταία καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.