Ανταρσία στους Δήμους

Όμως μαζί με τους βρεφονηπιαγωγούς πλέον αρχίζουν να κατεβαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους Δήμους. Από την καθαριότητα, στο πράσινο, και από τους διοικητικούς στους τεχνικούς, και στις κοινωνικές υπηρεσίες, όλοι πλέον, μόνιμοι και συμβασιούχοι αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαλόγου με μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τον απλό εργαζόμενο κόσμο, που θέλει να απολύσει, να μετατάξει, να μειώσει τις αποδοχές.

Αυτό που συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μάη ήταν χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί πλέον στους ΟΤΑ. Όταν οι εργαζόμενες/οι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κάλεσαν σε απεργία και διαδήλωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάλεσε σε 24ωρη και η ΑΔΕΔΥ, αναγκάστηκε να βγάλει 4ωρη στάση εργασίας. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι με τους μισούς να είναι από άλλες υπηρεσίες δήμων της Αττικής, ξεκίνησαν από την πλ. Καραϊσκάκη για να φτάσουν στην Ομόνοια και από εκεί στο Σύνταγμα. “Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω. Ουστ!”, ήταν το πιο διαδεδομένο σύνθημα της πορείας.

Στην  Πανεπιστημίου και αφού κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν δέχτηκε να τους συναντήσει στην Βουλή, αποφάσισαν να στρίψουν στην Βουκουρεστίου και να πάνε να βρουν τον Ραγκούση στο υπουργείο του. Όμως λίγο πριν βγουν στην Ακαδημίας διμοιρία ΜΑΤ τους έκλεισε το δρόμο. Με επικεφαλής τις γυναίκες βρεφοκόμους οι εργαζόμενοι ζήτησαν να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής και να συνεχίσει η πορεία κανονικά. Αντί για αυτό τα ΜΑΤ τους περικύκλωσαν μέσα στα στενά και πέντε λεπτά μετά έκαναν ρήψη δακρυγόνου πνίγοντας το Κολωνάκι στα χημικά.

Οργισμένη απάντηση

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. “Δεν ντρέπεστε ρε, εμείς φυλάμε τα παιδιά σας. Σας μαζεύουμε τα σκουπίδια”, ήταν η οργισμένη απάντηση εκατοντάδων εργαζόμενων. Αμέσως άρχισε κυνηγητό μέσα στα στενά με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να σταματήσουν τους απεργούς που έψαχναν τρόπο να βγουν στην Ακαδημίας για να συνεχίσουν τη διαδήλωση. Λίγο παρακάτω ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργόπουλος αναγκάστηκε να κρυφτεί μετά τα έντονα γιουχαϊσματα των εργαζόμενων που πέρναγαν μπροστά, ενώ λίγο αργότερα τα ΜΑΤ ξαναχρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αναγκάσουν τους δημοτικούς υπάλληλους να επιστρέψουν στην Πανεπιστημίου.

Όμως δεν υπολόγισαν την οργή τους. Πάνω από 600 άτομα ανασυντάχθηκαν στην Πανεπιστημίου και ξαναγύρισαν προς την Βουλή. Με μια απότομη κίνηση όλοι μαζί έσπασαν την μονή αλυσίδα που είχαν κάνει δυνάμεις της ΥΜΕΤ μπροστά στην ανηφόρα αριστερά του Άγνωστου Στρατιώτη και μέσα στα επόμενα δυο λεπτά είχαν φτάσει στο άγαλμα του Βενιζέλου μπροστά στην είσοδο του κτηρίου της Βουλής ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. Η κατασταλτική μανία των ΜΑΤ που αφού είχαν χάσει πλήρως τον έλεγχο άρχισαν να ρίχνουν κρότου λάμψης και να χτυπάνε αδιακρίτως, οδήγησε στον τραυματισμό δυο συνδικαλιστών.

Για τις επόμενες ώρες εκατοντάδες εργαζόμενοι έκανα καθιστική διαμαρτυρία, κυκλωμένοι από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και τις πολιτικές του μνημονίου. “Πλέον είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση δεν θέλει κανένα διάλογο.  Η απάντηση είναι στα χέρια των εργαζόμενων και είναι μονόδρομος. Όλοι μαζί στους δρόμους να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές που επιβάλουν κυβέρνηση και τρόϊκα. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλος”, τόνισε η Παναγιώτα εργαζόμενη σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Βύρωνα.

• Απόφαση ΠΑΣΚΕ - ΠΟΕ/ΟΤΑ

«Διαπιστώνοντας πλέον αγεφύρωτο χάσμα πολιτικής αντίληψης, ιδεών και ιδανικών για τα οποία παλέψαμε και αγωνιστήκαμε, δηλώνουμε πως πλέον καμιά πολιτική συνάφεια δεν έχουμε με τον πολιτικό χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως αυτός εκφράζεται. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου να καταργηθεί το «βάρβαρο μνημόνιο» και να ανατραπούν οι πολιτικές που το εκφράζουν.

Με την απόφασή μας αυτή οριοθετούμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας και την τακτική μας απέναντι σε όλους: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις. Κυρίως όμως απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικότητας σε όλους του εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πως θα είμαστε με όλες τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή του ΑΓΩΝΑ».

Το κείμενο είναι από τη δημόσια ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ στους ΟΤΑ και αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αμέσως μετά την οργισμένη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τους τριγμούς που διαφαίνονταν τον τελευταίο χρόνο να  παίρνουν πλέον εικόνα χιονοστιβάδας.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ:Κάτω τα χέρια  
Απεργία Λιθογράφων  
ΔΕΗ: Εμπρός για τις 48ωρες  
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής  
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  
Λέσχη ΑΠΘ  
ΕΛΤΑ  
ΕΛ.ΠΕ.:Έχουν κέρδη, θέλουν να κόψουν μισθούς