ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ INTRACOM: Δυνατή “Γένοβα”, δύναμη για το Σωματείο

Η Εργατική Αλληλεγγύη συζήτησε με τους Βαγγέλη Παπαδόγιαννη Βασίλη Συλαϊδή και Γιάννη Θεοχάρη από την “Πρωτοβουλία Γένοβα Εργαζόμενων στην Intracom', για τις εμπειρίες των μαχών που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία το προηγούμενο διάστημα και για τη συνέχεια, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στο σωματείο.

Ερώτηση: Ποιες μάχες έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στην Intracom το διάστημα που πέρασε, τι παρακαταθήκες έχουν αφήσει;

Γιάννης: Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στο σωματείο δημιούργησαν έναν συσχετισμό δύναμης πιο αγωνιστικό. Συγκεκριμένα εμείς, η Πρωτοβουλία Γένοβα πήραμε τέσσερις έδρες, άλλες τόσες η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, μια ένας ανεξάρτητος, ενώ τις υπόλοιπες έδρες πήρε η πλειοψηφούσα παράταξη που δεν είχε όμως αυτοδυναμία.

Οι βασικές μάχες ήταν από τη μια η συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στη πολιτική της λιτότητας, τα πακέτα περικοπών, το “μνημόνιο” της κυβέρνησης που δίνει η εργατική τάξη συνολικά. Εκεί κάναμε την προσπάθεια να σπρώξουμε τον κόσμο και το σωματείο να συμμετέχει σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Και καταφέραμε  να συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις, να κατεβάσουμε κόσμο στις συγκεντρώσεις, πολλές φορές με αρκετά σημαντική συμμετοχή.

Από την άλλη ήταν οι μάχες στο χώρο, στην επιχείρηση. Ενάντια στις απολύσεις, σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2010 και κατόπιν τον Φλεβάρη του 2011, όπου μαζί με τις απολύσεις είχαμε και μείωση των μισθών. Στις απολύσεις του καλοκαιριού απαντήσαμε με δύο στάσεις εργασίας. Στις δε πρόσφατες απολύσεις  και μειώσεις, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μάχη αυτών των δύο χρόνων, καταφέραμε να φτάσουμε σε απεργιακή απάντηση με δύο 48ωρες απεργίες.

Αυτές οι απεργίες είχαν απόλυτη συμμετοχή, περιφρουρήθηκαν, δημοσιοποιήθηκαν, ταρακούνησαν την εταιρεία, κατά τη δική μου γνώμη την πανικόβαλαν.

Εμείς δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγουν αυτές οι 48ωρες, ήταν δικιά μας πρόταση η πραγματοποίησή τους. Από τη δική μας την πλευρά προσπαθήσαμε να κλιμακώσουμε την απεργιακή δράση με τρίτη 48ωρη. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν ακολούθησαν, τις απεργίες τις “κρεμάσανε” και τελικά επιβλήθηκαν οι μειώσεις των μισθών.

Αυτό που έχει μείνει είναι μια φοβερή εμπειρία στην πλευρά των εργαζομένων. Τέτοιες απεργίες δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ, με συνελεύσεις-στάσεις εργασίας κλπ.

Για την συνέχεια θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για να είμαστε σε καλύτερη θέση να παλέψουμε. Ξέρουμε ότι θα υπάρξουνε και επόμενα κύματα από την εταιρεία, τόσο με απολύσεις όσο και μείωση μισθών. Είχαμε πάντα στη λογική μας την ενίσχυση της κοινής δράσης. Και με τη δική μας προσπάθεια αλλά και τη δυναμική του κόσμου βγήκαν αυτές τις κινητοποιήσεις. Έκανε διαφορά ότι την προηγούμενη φορά η Πρωτοβουλία Γένοβα ενισχύθηκε στις εκλογές του σωματείου.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές που θα γίνουν την πρώτη βδομάδα του Ιούνη και να υπερψηφίσουν την Πρωτοβουλία Γένοβα.

Αλληλεγγύη

Βασίλης: Να συμπληρώσω κάτι. Παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα σαν “Γένοβα” και με δική μας πρωτοβουλία, οργανώσαμε την ενίσχυσή μας σε όλους τους αγώνες των εργαζόμενων που εκτυλίχθηκαν αυτό το διάστημα -δεν μιλάω για τις γενικές απεργίες, μιλάω για άλλους αγώνες που δόθηκαν μέσα στον κλάδο μας, όπως στις απεργίες που έγιναν στην COSMOTE, στη WIND, στην Vodaphone, αλλά και αλλού όπως πιο πρόσφατα στη μάχη που έδωσαν οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας. Ανοίξαμε το ζήτημα της αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες, στον αγώνα της Κερατέας. Κερδίσαμε ψηφίσματα αλληλεγγύης σε πάρα πολλές περιπτώσεις απολύσεων εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Συμμετείχαμε σε μια σειρά συλλαλητήρια, ιδιαίτερα τα αντιρατσιστικά.

Γενικά προσπαθήσαμε όπου ήταν δυνατόν να έχουμε μια παρουσία και να δώσουμε αυτή τη διάσταση στον αγώνα μας, και σε όλα αυτά συμμετείχαν και πολλοί εργαζόμενοι στην Intracom.

Επίσης έχοντας εκλέξει αντιπροσώπους για την ΠΟΕΜ και το ΕΚΑ συμβάλαμε μαζί με άλλες αντικαπιταλιστικές παρατάξεις και ομάδες να δυναμώσει και εκεί η πίεση από τη σκοπιά της ενίσχυσης των αγώνων των εργαζομένων.

Ερώτηση: σε αυτές τις μάχες τι στάση κράτησαν οι άλλες παρατάξεις;

Βασίλης: Απέναντί μας το προηγούμενο διάστημα στο σωματείο αντιμετωπίσαμε την παλιά πλειοψηφία που είχε μια στάση που πολλές φορές έφτανε στα όρια της ανοιχτής υπονόμευσης και τέλος πάντων στις περισσότερες των περιπτώσεων σύρθηκε στο να πάρει κάποιες αποφάσεις. Από την άλλη είχαμε τη στάση της παράταξης του ΠΑΜΕ που δυστυχώς δεν βοήθησε καθόλου. Με κάθε αφορμή προβάλει το ΣΕΤΥΠ ένα κλαδικό σωματείο που ίδρυσε το ίδιο, και το οποίο προσπαθεί να υποκαταστήσει τα επιχειρησιακά σωματεία, εμποδίζοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των εργαζόμενων. Δεν είναι όμως αυτά που έδωσαν τον τόνο -πχ το εν λόγω συνδικάτο δεν έχει παίξει κανένα ρόλο στις αντιπαραθέσεις με την εργοδοσία, στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που ξετυλίχθηκαν στην Intracom.

Μετά τις δυο 48ωρες για παράδειγμα, και ενώ εμείς προτείναμε συνέχιση με τρίτη 48ωρη ενόψει του γεγονότος ότι αναμέναμε ότι η εταιρεία θα περάσει στις ατομικές συμβάσεις-μειώσεις μισθών, τότε λοιπόν, η στάση της εργοδοτικής παράταξης δεν μας ξάφνιασε, όμως το ΠΑΜΕ όχι μόνο βγήκε ανοιχτά και είπε “Τελειώσαμε με τις απεργίες” αλλά έκανε και μια μετωπική επίθεση εναντίον μας, εναντίον στους “ανταρσίες”, όπως μας λένε.

Βαγγέλης: Εχει σημασία να πούμε ότι στη μάχη που δώσαμε με τις δυο 48ωρες δεν είχαμε κάμψη των εργαζόμενων, η συμμετοχή ήταν ίδια και στις δυο. Εμείς προτείναμε συνέχεια, μιας και ο κόσμος συμμετείχε και η εργοδοσία δεν υποχωρούσε. Ομως το ΠΑΜΕ που είχε συμφωνήσει με τις προτάσεις μας για τις δυο απεργίες και μάλιστα μιλούσε για “πετυχημένη δεύτερη 48ωρη”, την πιο κρίσιμη στιγμή έκανε πίσω.

Προσπαθούν να απαξιώσουν το σωματείο φτάνοντας να μας χαρακτηρίσουν επαναλειμμένα ως “εργοδοτικούς” παρόλο που έχουμε συνεργαστεί για να βγούνε πολλές φορές αποφάσεις από το ΔΣ του σωματείου. Ο στόχος ο δικός μας είναι η πιο μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Και η στάση μας είναι όσο το δυνατόν να συσπειρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων της Intracom. Αυτοί προσπαθούν να απαξιώσουν το σωματείο και θέλω να το συνδέσω με την περιρέουσα ατμοφαιρα που εκπορεύεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις επιθέσεις στα συνδικάτα, τις συκοφαντίες εναντίον τους. Μια τέτοια στάση λοιπόν δημιουργεί πρόβλημα.

Ερώτηση: Γιατί πρέπει να ισχυροποιηθεί η Πρωτοβουλία Γένοβα; τι θα σημάνει κάτι τέτοιο;

Γιάννης: Η ισχυροποίηση της Γένοβα σίγουρα θα σπρώξει πιο αποτελεσματικά την κοινή δράση. Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη παράταξη που θα ωθεί στην κοινή δράση και θα εξαναγκάζει όποια δύναμη θέλει να μείνει απ' έξω από τις μάχες να αναλάβει τις ευθύνες της. Τόσο η παράταξη του ΠΑΜΕ να αλλάξει στάση, αλλά και για τη συντηρητική παράταξη του σωματείου θα περιοριστεί η δυνατότητα να βάζει τρικλοποδιές, που ήταν ήδη περιορισμένη το προηγούμενο διάστημα.

Εγγύηση

Βαγγέλης: Πιστεύω ότι θα βγούμε ακόμα πιο ενισχυμένοι από την προηγούμενη φορά. Ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές και να μην πατήσει την μπανανόφλουδα ότι όλοι ιδιοι είναι στα σωματεία. Όλες οι μάχες που δοθήκανε δοθήκαν από το επιχειρησιακό σωματείο, εκεί συσπειρώνεται ο κόσμος. Ολα τα άλλα είναι ηττοπαθή και συμβολικά. Κι όμως, οι κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι δεν ήταν καθόλου συμβολικές, ήταν δυναμικές. Και πιο δυνατή Γένοβα είναι εγγύηση για να συνεχίσουμε τέτοιους αγώνες.

Βασίλης: Θέλω επίσης να πω ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων στις πανεργατικές απεργίες είναι μια εμπειρία, ένα σχολείο που δυναμώνει την αυτοπεποίθησή τους να αγωνιστούν και μέσα στην επιχείρηση. Και πριν δυόμισι χρόνια είχε γίνει απεργία στην Intracom ενάντια στις απολύσεις, αλλά αυτό που έχει αλλάξει από τότε ήταν η συμμετοχή στον πανεργατικό αγώνα που έχει βγάλει κόσμο έξω από το πλαίσιο μιας ατομικής ή “επιχειρησιακής” ρύθμισης και κατανοεί ότι πρόκειται για μάχες που αφορούν όλη την εργατική τάξη, τη ζωή και το μέλλον όλων μας. Η δικιά μας μάχη διεξάγεται μέσα στην Intracom, για τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας, αλλά βάζουμε και ένα λιθαράκι στη μεγάλη μάχη που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι.