Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα - κοινός αγώνας

Ομιλητές ήταν αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από τις χώρες της Ευρώπης όπου ΔΝΤ, ΕΕ και κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλλουν Μνημόνια για να σώσουν τις τράπεζες, τους καπιταλιστές και το παράλογο σύστημά τους.

Από την Πορτογαλία μίλησε ο Νούνο Μονίζ, αγωνιστής από το Μπλόκο της Αριστεράς, ενώ από την Ιρλανδία ο Κίραν Άλεν που εκπροσωπούσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και τη Συμμαχία της Ενωμένης Αριστεράς. Τις τοποθετήσεις τους μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά στις διπλανές στήλες.

Από τη Γαλλία και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Φρανσουά Κουστάλ. Τέλος, από την Ελλάδα μίλησαν ο Σπύρος Μαρκέτος, πανεπιστημιακός και ο Πάνος Γκαργκάνας από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Σπύρος Μαρκέτος. Εξήγησε ότι το εργατικό κίνημα όχι μόνο δεν μπαίνει ηττημένο στη φάση της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού, αλλά είναι μεγάλη ευκαιρία να δυναμώσουν οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς εξαιτίας της εργατικής αντίστασης που έχει υπάρξει. Θύμισε ότι σε περιόδους κρίσης, στην αριστερά εμφανίζονται πιο καθαρά οι δύο τάσεις της: η ρεφορμιστική και η επαναστατική. Αναφέρθηκε στις περιόδους της ιστορίας του 20ου αιώνα που μπορούμε να δούμε αυτή την εξέλιξη από το πρώτο επαναστατικό κύμα του 1917-’23 μέχρι το Μάη του 1968. Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε για την ανεπάρκεια των ηγεσιών της ρεφορμιστικής αριστεράς στην Ελλάδα και τις δυνατότητες οι οποίες ανοίγονται για την επαναστατική αριστερά που χρειάζεται να έχει ως βασικό αίτημά της την διαγραφή του χρέους.

Κρατικοποίηση των ελλειμμάτων

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι δύο σύντροφοι από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και ακολούθησε ο Φρανσουά Κουστάλ. Ξεκίνησε λέγοντας ότι το χρέος είναι μια απάτη, οι καπιταλιστές θέλουν την κρατικοποίηση των ελλειμμάτων και την ιδιωτικοποίηση των κερδών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι κυβερνήσεις λειτουργούν σαν «ανάποδοι Ρομπέν των Δασών»: κλέβουν τους φτωχούς για να τα δώσουν στους πλούσιους. Έδωσε την εικόνα από τη Γαλλία όπου έγιναν εφτά κλαδικές απεργίες, αλλά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε Γενική Απεργία. Επίσης, αναφέρθηκε στην έμπνευση που έδωσαν οι επαναστάσεις στη Βόρεια Αφρική όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ισπανία με τις τεράστιες διαδηλώσεις. Έκλεισε την ομιλία του δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συντονιστεί η αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλη την Ευρώπη για να δυναμώσει η αντίσταση και το αίτημα της διαγραφής του χρέους.

Ο Πάνος Γκαργκάνας συνέχισε από το ίδιο σημείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συντονιστούν οι εργάτες των χωρών PIGS για την κατάργηση του χρέους, οι καπιταλιστές θα πάθουν «συγκοπή καρδιάς». Στη συνέχεια θύμισε τα ψέματα που έλεγαν οι από πάνω για τη μη επέκταση της κρίσης και εξήγησε γιατί τα Μνημόνια καταλήγουν σε αποτυχία. Η λιτότητα είναι λάθος φάρμακο καθώς η κρίση δεν είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της περιφέρειας όπως μας λένε. Ο ίδιος ο καπιταλισμός δεν δουλεύει. Είναι ένα σύστημα-ζόμπι. Αναφέρθηκε στα τμήματα της Αριστεράς που διατηρούν ελπίδες για μια λύση με αναδιαπραγμάτευση του χρέους και τόνισε ότι κάθε τίμιος συνδικαλιστής που θέλει να νικήσει ξέρει ότι δεν πας σε διαπραγμάτευση χωρίς το πιο δυνατό όπλο σου, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση το αίτημα για διαγραφή του χρέους.

Έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι μπορούν οι θεσμοί της ΕΕ, όπως η ΕΚΤ, να φέρουν καμία λύση. Η μοναδική στρατηγική είναι το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης για να επιβάλλουμε την οριστική κατάργηση του χρέους. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί καταστροφή κεφαλαίων. Αν την κάνουν οι καπιταλιστές θα είναι βαρβαρότητα όπως στις δεκαετίες 1930-40. Αν την κάνει η εργατική τάξη, ανοίγει το δρόμο για μια νέα, σοσιαλιστική κοινωνία.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από αγωνιστές και αγωνίστριες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, οι οποίοι μετέφεραν εικόνες αντίστασης από πολλούς χώρους.

Διαβάστε επίσης

ΚΙΡΑΝ ΑΛΛΕΝ: SWP, Ιρλανδία  

ΝΟΥΝΟ ΜΟΝΙΖ: Bloco de Esquerda, Πορτογαλία - Έχει έρθει η στιγμή για εναλλακτικές λύσεις