ΝΟΥΝΟ ΜΟΝΙΖ: Bloco de Esquerda, Πορτογαλία - Έχει έρθει η στιγμή για εναλλακτικές λύσεις

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να «τσιτάρω» τον Όλι Ρεν, τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πάρα πολύ καθαρά ότι το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας είναι πάρα πολύ σημαντικό για να διασωθούν οι καταθέσεις των Γερμανών. Μην κάνουμε κανένα λάθος. Όταν μιλάει για τους Γερμανούς, δεν μιλάει για τον απλό κόσμο στη Γερμανία, αλλά για τους τραπεζίτες και αυτούς που έχουν μεγάλες καταθέσεις, την άρχουσα τάξη. Ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια σε μία κατάσταση που οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού κόσμου φαίνονται καθαρά.

Όλα αυτά τα «θαύματα» που μας έδειχναν με την κερδοσκοπία, όλα αυτά τα πράγματα γύρω από τη Γουόλ Στρητ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα δεν μοιάζουν και τόσο θαυμάσια. Στην Ευρώπη ξέρουμε πάρα πολύ καλά εδώ και κάποιους μήνες ή και χρόνια τι θα σήμαινε αυτό. Μια επίθεση στα δικαιώματα στην περιφέρεια της Ευρώπης, στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα.

Τώρα, έχουμε κολλήσει αφού το σύστημα μας έχει αφήσει με ένα πράγμα που ονομάζεται χρέος. Θα ήθελα να θέσω τέσσερα ερωτήματα που αφορούν το χρέος. Πρώτο από όλα, τι είναι το χρέος; Δεύτερο, πως δημιουργήθηκε; Τρίτο, από ποιον; Τέταρτο και πιο σημαντικό, πρέπει να το ξεπληρώσουμε;

Πιστεύω πραγματικά ότι το τέταρτο σημείο είναι το πιο σημαντικό και το αντικείμενο της πραγματικής συζήτησης. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό σημείο για το οποίο πρέπει να αποφασίσουμε τι στάση κρατάει η αριστερά και ειδικά η αντικαπιταλιστική αριστερά. Θα είναι μια καθοριστικής σημασίας απόφαση που πρέπει να την πάρουν οι λαοί σε κάθε χώρα. Σε αυτό το σημείο ελπίζω να φτάσουμε.

Σήμερα μου είπε κάποιος ότι το ΔΝΤ αποφάσισε τι λεφτά θα δώσει στην Πορτογαλία. Είναι η τρίτη φορά που το ΔΝΤ επισκέπτεται την Πορτογαλία. Ξέρουμε ήδη από τους πρώτους λογαριασμούς ότι από τα 78 δις ευρώ τα οποία θα δώσει το Μνημόνιο της Πορτογαλίας, ήδη έχουν δεσμευτεί τα 30 από αυτά για να πάνε στις τράπεζες.

Το ξέρετε και σεις. Στην Ελλάδα το Μνημόνιο έλεγε ότι θα δοθούν 10 δις στις τράπεζες και έχουν φτάσει να δοθούν σχεδόν όλα τα χρήματα σε αυτές. Είναι γνωστό στην Πορτογαλία ότι το πρόβλημα είναι δομικό. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τις κυκλικές κρίσεις του. Έχει φτάσει η στιγμή της αντεπίθεσης, είναι η ώρα να παλέψουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση, για κάτι καλύτερο.

Από την αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι λύσεις τους είναι ληστεία σε βάρος του κόσμου, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Χρειαζόμαστε μια πανευρωπαϊκή απάντηση. Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση σήμερα το πρωί και πρέπει να τη συνεχίσουμε.

Αυτό θα έχει μεγάλη σημασία για την αριστερά για να μπορέσουμε να πατήσουμε πιο γερά τα πόδια μας και να απαιτήσουμε ότι καμιά λύση που μεταφράζεται σε ληστεία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Μάχη ιδεών

Όπως ξέρετε, στην Πορτογαλία η κυβέρνηση έπεσε και έχουμε εκλογές στις 5 Ιούνη. Παρόλο που η προεκλογική καμπάνια αρχίζει επίσημα αύριο, ξέρουμε τι είναι αυτό που παίζεται. Είναι μια ιδεολογική μάχη πάνω στις λύσεις που θα υπάρξουν. Είναι μια μάχη ιδεών μέσα στην οποία το ΔΝΤ αυτοπροβάλλεται ότι είναι αυτό που φέρνει τη λύση.

Ταυτόχρονα, είναι μια δοκιμασία για την αριστερά στην Ευρώπη που θα έχει την δυνατότητα να προτείνει ότι η απάντηση σε αυτά είναι η δύναμη του κόσμου.

Όπως ξέρετε το ΔΝΤ δεν παίζει, ούτε ασχολείται με μεταμφιέσεις. Αυτά τα οποία λένε η τρόικα και τα Μνημόνια είναι ότι το κράτος είναι πολύ, ότι καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στους μισθούς.

Το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας, ιδιωτικό και δημόσιο, είναι 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 90 δις είναι το δημόσιο χρέος. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά. Από αυτά ξέρουμε ότι τα 6 δις είναι από τη διαφθορά. Αυτές είναι περιπτώσεις που ήδη έχουν εκδικαστεί. Αφορούν από τη μια μεριά γερμανικά υποβρύχια και από την άλλη μεριά μια ιδιωτική πορτογαλική τράπεζα που το κράτος αναγκάστηκε να τη διαλύσει.

Δεν μπορούμε να πληρώσουμε για αυτά που δεν χρωστάμε, για αυτά που δεν ξέρουμε, για τα εγκλήματα τους. Με αυτόν τον τρόπο εμφανιζόμαστε στις εκλογές. Θα ήθελα να γυρίσω στην εισαγωγή μου και να πω ότι εκδηλώσεις σαν αυτή σήμερα δείχνουν ότι η στιγμή για τις εναλλακτικές λύσεις έχει έρθει. Θα πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία!