Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ! - Χιλιάδες στους δρόμους 18/9

18/9, Κερατσίνι

Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες πλημμύρισαν την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη το Κερατσίνι, στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Κοινό αίτημα όλων η καταδίκη των ναζί δολοφόνων στις 7 Οκτώβρη, ημέρα που θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Η 7 Οκτώβρη απεργιακή, όλοι οι ναζί να πάνε φυλακή» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ΚΕΕΡΦΑ καλώντας στην αντιφασιστική απεργία και διαδήλωση που οργανώνεται εκείνη τη μέρα έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στη γειτονιά από το 2013, όταν ο αντιφασίστας μουσικός έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά περικυκλωμένος από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, κατ’ εντολή της ηγεσίας της ναζιστικής συμμορίας. Εργαζόμενοι, νεολαίοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες γέμισαν τα μπλοκ των συλλογικοτήτων, των φορέων, των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των οργανώσεων της Αριστεράς που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Όλες και όλοι μαζί έδειξαν ότι η 7 Οκτώβρη θα είναι σεισμός.

«Διαδηλώνουμε σήμερα όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα για να τιμήσουμε τον Παύλο Φύσσα και να εκφράσουμε την οργή μας για τους φασίστες», μας είπε η Σπύρος Βασιλείου, εργάτης στην καθαριότητα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. «Φέτος είμαστε ακόμα πιο πολλοί και ακόμα πιο αποφασισμένοι καθώς στις 7 Οκτώβρη περιμένουμε την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν αποδεχόμαστε τίποτα άλλο από μια καταδικαστική απόφαση για τους ναζί δολοφόνους, με τις μεγαλύτερες δυνατές ποινές, να πάνε φυλακή για τη δολοφονία Φύσσα και όλα τα εγκλήματά τους. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα και στην κυβέρνηση και στα δικαστήρια και στους φασίστες, ότι τέρμα, ως εδώ ήταν.

Γι' αυτό θα απεργήσουμε εκείνη τη ημέρα. Ο Σύλλογός μας έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 7 Οκτώβρη που καλούν η ΑΔΕΔΥ και πολλά ακόμα συνδικάτα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έτσι ξεκίνησε η δίκη, απεργιακά, έτσι συνεχίσαμε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της, με στάσεις εργασίας του Συλλόγου και παρουσία στο Εφετείο. Συνδέοντας τη μάχη ενάντια στους φασίστες με τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, για όλο το λαό. Και θα συνεχίσουμε μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από τους φασίστες και το ρατσισμό».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Μνημείο του Παύλου Φύσσα, στο σημείο της δολοφονίας, με τα τραγούδια του να συνοδεύουν τα συνθήματα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Δίκη-Καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής». Ακολούθησε πορεία μέχρι τον Πειραιά, στην κεφαλή της οποίας ήταν όπως κάθε χρόνο η Μάγδα Φύσσα. Τα χειροκροτήματα των περαστικών και των κατοίκων από τα μπαλκόνια δεν σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια. Η παρουσία της αστυνομίας με δεκάδες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, με μηχανάκια της ΔΡΑΣΗ και άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ήταν προκλητική. Αντί να φοβίζει όμως, εξόργιζε και πείσμωνε ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Σε όλη τη χώρα

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. «Χιλιάδες διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη με πολύ παλμό, με αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα», μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού, συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. «Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην Καμάρα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ συσπείρωσε εργαζόμενους, νεολαίους, κόσμο της αριστεράς και ήταν πολύ μαζικό. Με πανό συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ κι άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Πολλοί υπέγραψαν στην καμπάνια μας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τις 7 Οκτώβρη, ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις μας την επόμενη βδομάδα. 

Ήταν από τις πιο μεγάλες πορείες που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, με έντονη την παρουσία της νεολαίας. Η αστυνομία είχε γεμίσει την πόλη, εμφανίστηκε σε κάποιες στιγμές και στη διάρκεια της πορείας, ενώ για άλλη μια φορά προστάτευε τα γραφεία των ναζί κλείνοντας το δρόμο στους διαδηλωτές. Το επόμενο ραντεβού μας είναι στις 7 Οκτώβρη. Θέλουμε να οργανώσουμε μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει διάθεση από τη μεριά των συνδικάτων και όλων των εργαζόμενων, από την πλευρά μας αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε τις επόμενες μέρες».

«Η φετινή διαδήλωση στο Ηράκλειο δεν ήταν σαν τις προηγούμενες, καθώς είμαστε παραμονές της απόφασης στη δίκη τις Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα στη Μόρια αλλά και τα ρατσιστικά πογκρόμ στο Τυμπάκι και τις Μοίρες, όπως και επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στο Ηράκλειο», μας είπε η Ιωάννα Κτενιουδάκη, φοιτήτρια, από την ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου. «Με πανό διαδήλωσαν ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής, σωματεία εργαζομένων όπως το ΣΜΤ και το σωματείο ερευνητών, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες.

Στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ ήταν μαζική η παρουσία προσφύγων και μεταναστών που δώσανε τον τόνο με συνθήματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως ντόπιοι και μετανάστες εργάτες μαζί ενωμένοι παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό. Συνολικά πάνω από 1000 άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η συζήτηση με τον κόσμο είχε σαν κύριο θέμα την καταδίκη των νεοναζί αλλά και τις τοπικές εξελίξεις και κατέληγε στο ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνουν δράσεις με κορύφωση μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση τις 7 του Οκτώβρη και στο Ηράκλειο».

«Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά», μας είπε ο Ειρηναίος Μαράκης από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων. «Συμμετείχαν με πανό πολλά μπλοκ, όπως ο Σύλλογος Φοιτητών ΗΜΜΥ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Κατάληψη Rosa Nera, το ΠΑΜΕ, οι Έμφυλες Αταξήες κ.α. Από την πλευρά μας συζητήσαμε και καλέσαμε τον κόσμο στην εκδήλωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 1/10 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με προοπτική μια αντιφασιστική απεργία και διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη και στα Χανιά».

«Η διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα ήταν η πιο μαζική πορεία τους τελευταίους μήνες στα Γιάννενα», μας είπε η Αρετή Κανέλλου. «Η δυνατή βροχή την ίδια ώρα δεν σταμάτησε τον κόσμο της πόλης να κατέβει και να απαιτήσει την καταδίκη των ναζί εν όψει και της απόφασης του δικαστηρίου. Η πλειοψηφία ήταν φοιτητές και νεολαία. Η συγκέντρωση έγινε στην Περιφέρεια και ακολούθησε πορεία σε όλη την πόλη. Με πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του πανεπιστημίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων οργανώνει εκδήλωση για τη δίκη της ΧΑ στις 2 Οκτώβρη, καθώς και παρεμβάσεις στα συνδικάτα για απεργιακή συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη, στις 10πμ στην Περιφέρεια».

 

18/9, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

18/9, Χανιά. Φωτό: Αλί Μουσταφάογλου

 

18/9, Ξάνθη. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης