Εργατικό κίνημα
Ιδιωτική Εκπαίδευση: Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΙΕΛΕ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας προχώρησε η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της μιλάει για “ακραία ζητήματα ανομίας που μαστίζουν το χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αλλά και το γεγονός ότι πολλές από τις μονάδες αυτές είναι απολύτως ακατάλληλες και δεν τηρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στην περίοδο της πανδημίας”.

Επίσης, θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός των χώρων αυτών ως “εποχικοί”, δεν είναι αθώος, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς εργοδότες να προχωρήσουν σε “παράνομες καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου με τις πλάτες του Υπουργείου Εργασίας”. 

Σύμφωνα με καταγγελίες στην ΟΙΕΛΕ από εργαζόμενους στους χώρους αυτούς, συνεχίζεται η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Οι εργοδότες επιβάλλουν καταγραφή των διαδικτυακών μαθημάτων για «μελλοντική χρήση», 60λεπτη διδακτική ώρα, αντί για 45λεπτη που νόμιμα προβλέπεται, κερδίζοντας ουσιαστικά 15 λεπτά χωρίς αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές στους εκπαιδευτικούς, υποχρέωση για εργασία στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερωριακή μη αμειβόμενη απασχόληση για ζητήματα τηλε-εκπαίδευσης, κ.α. 

Ταυτόχρονα, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα στα σχολεία, μαθητές συνωστίζονται σε πολύ μικρές αίθουσες, ενώ αμφίβολη είναι και η τακτική απολύμανση των χώρων.

“Γίνεται φανερό ότι στην περίοδο επέλασης του κορωνοϊού, ένας χώρος στον οποίο συναθροίζονται τα απογεύματα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εργαζόμενοι και γονείς, αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας κωφεύουν”, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.