Εργατικό κίνημα
Ναυτεργάτες: 24/9 Απεργία στα καράβια

Σε 24ωρη προειδοποιητική Παμπειραϊκή απεργία προχωράνε πέντε ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ) στις 24 Σεπτέμβρη σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων ενάντια στην τροπολογία του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή.  Η προετοιμασία για την οργάνωση της απεργίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Πραγματοποιούνται καθημερινές συσκέψεις σε όλα τα καράβια με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων των Ναυτεργατών τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και σε άλλα λιμάνια. 

Όπς αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ: “Στο επίκεντρο της πάλης είναι τα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, η αντιδραστική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες των Ναυτεργατικών οργανώσεων, τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς και τα εργασιακά προβλήματα που οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία με την υγειονομική κρίση και καθημερινά παραβιάζουν τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών που είναι κατοχυρωμένα στην Ναυτική νομοθεσία”, σημειώνει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. “Καλούμε τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ, τα αιτήματα της οποίας αφορούν όλο τον Ναυτεργατικό κόσμο ανεξάρτητα από ειδικότητα μέσα στα πλοία, όλους τους απόμαχους του κύματος, να δώσουμε την δική μας αγωνιστική απεργιακή απάντηση στις 24/9 βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά μας”.

24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει προκηρύξει και το σωματείο των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Λευκίμμη - Διαπόντια νησιά. 

Όπως επισημαίνει το σωματείο: “Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταλυτικές αφού ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής αιφνιδιαστικά με τροπολογία που κατέθεσε σε φορολογικό νομοσχέδιο και η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της βουλής, κατήργησε την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα κατώτερα πληρώματα και τους αξιωματικούς επιφέροντας με τον τρόπο αυτό δραματική μεταβολή και στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, τα οποία αλλάζουν επί το χείριστο και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος επέκτασης αυτών των αντιδραστικών αλλαγών και για τα πορθμεία εσωτερικού.

Παράλληλα με την ίδια νομοθετική ρύθμιση γίνονται σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία και τις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων και στην πράξη καταργεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και με τον τρόπο αυτό αχρηστεύει το Ελληνικό σύνταγμα, τους σχετικούς για τα συνδικάτα νόμους και τα ίδια τα καταστατικά των ναυτεργατικών σωματείων. Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστικές οργανώσεις αρνούνται την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2020, όπως είναι αυτή των πορθμείων εσωτερικού, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των ναυτεργατών να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο”.