Περιβάλλον
Κλιματική Καταστροφή: Καρδίτσα - Στον βωμό των περικοπών

Το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι

Σε λίμνη μετατράπηκε η πόλη της Καρδίτσας και ένα μεγάλος μέρος του Θεσσαλικού κάμπου μετά το πέρασμα του Ιανού, αφήνοντας πίσω του μέχρι στιγμής τρεις νεκρούς, μια αγνοούμενη, χιλιάδες εγκλωβισμένους -ακόμη και την Τρίτη το πρωί η πυροσβεστική συνέχιζε να απεγκλωβίζει ανθρώπους από το χωριό Οξυά- 5.000 περίπου πλημμυρισμένα σπίτια και τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και σε υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές. 

“Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Πλημμύρισαν χιλιάδες διαμερίσματα, σπίτια και χώροι που βρίσκονταν σε υπόγεια και ισόγεια και στην πόλη και σε χωριά. Πέσανε γεφύρια, δρόμοι υποχώρησαν και ολόκληρα χωριά αποκλείστηκαν” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με καταγωγή από το Πεδινό Καρδίτσας. “Το δικό μου το χωριό τη γλύτωσε, αλλά οι καταστροφές σε όλο το νομό είναι τεράστιες καθώς πλημμύρισε ο Πηνειός και ό, τι παραπόταμος υπάρχει με αποτέλεσμα να πληγούν ταυτόχρονα περιοχές από την Καρδίτσα μέχρι το Μουζάκι. 

Η Καρδίτσα έγινε και αυτή λίμνη, με το νερό να παρασέρνει αυτοκίνητα, κάδους και ό,τι άλλο έβρισκε στο δρόμο. Τα νερά μυρίζουν πετρέλαιο από λέβητες κλπ, ενώ η πόλη έμεινε για ώρες χωρίς ρεύμα και νερό – και πολλά χωριά παραμένουν ακόμη χωρίς ρεύμα. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια για τους αγρότες καθώς η πλημμύρα ήρθε ακριβώς πριν μαζευτεί το μπαμπάκι και ο κίνδυνος για νέες πλημμύρες δεν έχει περάσει ακόμη στις αγροτικές εκτάσεις. Ο κόσμος έζησε δραματικές στιγμές, φίλοι και συγγενείς έπαιρναν την Πυροσβεστική που αδυνατούσε να απαντήσει και όταν αυτό συνέβαινε, ενημέρωναν ότι έρχονται μόνο αν κινδυνεύει άμεσα η ζωή κάποιου.

Οι πιο ηλικιωμένοι δεν θυμούνται να έχει συμβεί στη ζωή τους παρόμοιας έντασης και έκτασης πλημμύρες. Η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο είναι αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Πλημμύρες και ακραία φαινόμενα που συνέβαιναν πιο σπάνια, συμβαίνουν τώρα με μεγαλύτερη συχνότητα και ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Στην Καρδίτσα μέσα σε μια μέρα έπεσε τόσο νερό όσο πέφτει ένα χρόνο. Δεύτερο, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία από τις καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ – και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου μιλάμε για μια περιοχή πεδινή, εξαιρετικά επίφοβη για πλημμύρες, καθώς η Καρδίτσα βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του θεσσαλικού  κάμπου. Υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και στα χωριά και στις πόλεις με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι που κατέρρευσε γιατί βρισκόταν δίπλα ακριβώς στην κοίτη του ποταμού. Οι δυνάμεις και τα μέσα της Πυροσβεστικής, των δήμων αλλά και όλων όσων υπηρεσιών εμπλέκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι απελπιστικά λίγα, μέσα από το τι έχει σημάνει η χρόνια πολιτική περικοπών στις δαπάνες. 

Καταστροφή

Η καταστροφή που έπληξε την Καρδίτσα δεν έχει να κάνει απλά με μια λάθος εκτίμηση για το που θα χτυπούσε τελικά ο Ιανός. Τα ίδια τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα πάνω από το περιβάλλον ενώ η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η καταστροφή είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που προτιμάει να δαπανά δις ευρώ για το φυσικό αέριο στις ΑΟΖ και στις πολεμικές δαπάνες παρά να τα δίνει για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών”.

Στις πληγείσες περιοχές ξεχειλίζει η οργή όπως έδειξαν διαμαρτυρίες κατά του Μητσοτάκη, την Τρίτη στην Καρδίτσα. 

“Το μέγεθος της καταστροφής θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Το νερό όπως είναι λογικό ακολούθησε την φυσική του πορεία” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή. “Όποιος αδειοδότησε ή νομιμοποίησε παρεμβάσεις σε αυτή την πορεία είναι εγκληματίας. Εκείνοι που με υπερηφάνεια υπερασπίζονται και πραγματοποιούν τεχνητές στενώσεις στη διατομές των κοιτών των  ποταμών με ή χωρίς εκτροπή αυτών, είναι εγκληματίες. Εκείνοι που πετσόκοψαν τους προϋπολογισμούς για τους καθαρισμούς ρεμάτων και σειρά άλλων απαραίτητων κοινωνικών έργων, λόγω των «εθνικών στόχων» και των «πλεονασμάτων» είναι εγκληματίες…

 Δε θέλουμε ούτε μπαλώματα, ούτε κουκουλώματα. Θέλουμε πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Θέλουμε άμεση και επαρκή αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του Λαού του νομού Καρδίτσας. Θέλουμε άμεσο και σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θέλουμε την απόδοση ποινικών ευθυνών στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την εν λόγω κατάσταση και σε όλους εκείνους που άφησαν απροστάτευτη την περιοχή της Καρδίτσας”.