Εργατικό κίνημα
ΓΝΑ Γεννηματάς: Όχι άλλη κοροϊδία

Οργή έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ΓΝΑ Γεννηματάς, η απόφαση για μετατροπή του σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, χωρίς να έχει γίνει η οποιαδήποτε προετοιμασία για αυτό. 

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το συνδικαλιστικό σχήμα που συμμετέχουν και οι συντρόφισσες/οι από την Πρωτοβουλία Νυστέρι, καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργίες 24/9 και 15/10 και διεκδικεί άμεση πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Όπως καταγγέλει σε ανακοίνωσή της, υπουργείο, διοίκηση, επιτροπή Covid19 και κάποιοι συντονιστές διευθυντές αποφάσισαν να μετατρέψουν την Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου σε κλινική νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις άλλες δύο παθολογικές κλινικές -και τους εργαζόμενους σε αυτές- εφημερεύοντας ανά οκτώ ημέρες αντί ανά δώδεκα που ίσχυε μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) μεταφέρεται σε θαλάμους της Β’ Χειρουργικής, με τους νοσηλευτές της να επωμίζονται το έργο της ΜΕΛ.

 “Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις και θωράκιση του ΕΣΥ μέσα στο προηγούμενο διάστημα, η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις ούτε σε ιατρικό, ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό” σημειώνει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. 

“Ήδη γνωρίζουμε ότι οι παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου μας νοσηλεύουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτό των κλινών τους (κλίνες 25, νοσηλευόμενοι 80) ενώ λειτουργούν με ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς, επιμελητές, νοσηλευτές. Σ' αυτά έρχεται να προστεθεί η υποστελέχωση συνολικά του Νοσοκομείου σε εργαστηριακούς, τεχνολόγους, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου κλπ. Επιπλέον μία σειρά από νοσοκομεία με τα οποία συνεφημερεύαμε έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές εφημερίες λόγω του ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς στρέφοντας έναν ικανό αριθμό περιστατικών στο δικό μας νοσοκομείο. Η συνεχώς αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας μας, χωρίς δυνατότητα ανάπαυσης με ρεπό μας κάνει επικίνδυνους για τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας…

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πριν την πανδημία ετοιμαζόταν να φέρει τα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα) στα δημόσια νοσοκομεία δεν ενδιαφέρεται για την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, των εργαζομένων και των παιδιών τους, των συνταξιούχων, των προσφύγων, των μεταναστών. Ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών, των φαρμακοβιομηχανιών και όλων των αφεντικών… 

Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και δεν αρνούμαστε τα καθήκοντά μας. Αρνούμαστε όμως να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τους εαυτούς μας μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού”.