Εργατικό κίνημα
Στηρίξτε τους εργάτες της Τέχνης: Κινητοποίηση καλλιτεχνών 21/9

21/9: Διαδήλωση Καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 21/9 ήταν η απάντηση των καλλιτεχνών στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στην Αττική για τον κορονοϊό, που εκτός των άλλων απαγόρευσε όλες τις συναυλίες ακόμα και με καθήμενο κοινό, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί, αντί για τον Υπουργό, συνάντησαν διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν κλείσει την είσοδο.  

"Όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν". Με αυτό το σύνθημα απάντησαν και στο νέο μέτρο που απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση πάνω από 9 άτομα, το οποίο έσπασαν στην πράξη με την κινητοποίησή τους, με την αστυνομία να μην τολμάει να επέμβει και να κόψει πρόστιμα.

Στις κινητοποιήσεις καλούσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, το Support Art Workers, κ.α.

“Μετά τις αποφάσεις του καλοκαιριού που ακύρωσε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, η κυβέρνηση έρχεται ξανά τώρα να δώσει ένα δεύτερο χτύπημα”, δήλωσε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ. “Δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα, δεν έχει φροντίσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ούτε τα δημόσια νοσοκομεία για να αντέξουν κάτω από αυτή την πίεση, ούτε τα σχολεία. Αλλά χτυπάει τον Πολιτισμό και πρέπει να βρεθεί τρόπος βιοπορισμού για τον κόσμο που ακυρώθηκαν οι δουλειές του και για τους μακροχρόνια άνεργους. Εμείς είμαστε εδώ να διαμαρτυρηθούμε, σεβόμενοι τους κανόνες για την πανδημία, αλλά κάνουμε κριτική στα προκλητικά μέτρα. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί απαγορεύονται οι συναυλίες όταν τηρούν όλα τα πρωτόκολλα, αλλά και οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων. Μέσα σε ένα λεωφορείο είναι πολύ περισσότεροι από 9. Αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης, οι κινητοποιήσεις μας δεν μπορούν να περιοριστούν”.

“Δεν υπάρχει πια επιβίωση στους καλλιτέχνες, επιδοτούν μόνο το 20% με λίγα λεφτά για 2 μήνες”, μας είπε η Μαρία Δημητριάδη, ηθοποιός. “Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι που έχουν να δουλέψουν τόσους μήνες; Γι' αυτό διαδηλώνουμε, να δοθεί οικονομική στήριξη σε όλους και βοήθεια στις οφειλές μας σε ΔΕΚΟ και εφορίες. Αν και με νόμο απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις, ο κλάδος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Είναι αγώνας επιβίωσης αυτός που δίνουμε. Όπου τους συμφέρει κάνουν απαγορεύσεις”.

“Δεν καταλαβαίνω που αποσκοπούν αυτά τα μέτρα, που στην τελική βάλλονται εναντίον συγκεκριμένων κλάδων”, τόνισε ο Αυγουστίνος Κούμουλος, ηθοποιός. “Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή, όπως σήμερα που ήρθαμε στο Υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση για επικοινωνία από τη μεριά της κυβέρνησης. Από μέρα σε μέρα αλλάζουν οι συνθήκες που καλούνται να λειτουργήσουν οι καλλιτεχνικοί χώροι κι άρα δεν μπορείς να υπολογίσεις σε τίποτα. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Εγώ θα επιθυμούσα για τη συνέχεια τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους δρόμους, πιο συχνά και πιο συντονισμένα με τους άλλους κλάδους. Πρέπει να γίνει ανυπακοή απέναντι στο μέτρο που απαγορεύει τις συναθροίσεις πάνω από 9 άτομα γιατί έτσι θέλουν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις”.

“Έχουν απαγορεύσει τα πάντα και εμείς πολύ απλά δεν θα μπορούμε να ζήσουμε”, είπε η Χρυσή, μουσικός. “Οι συναυλίες απαγορεύονται επ' αόριστον, αλλά και τα επιδόματα δεν δίνονται. Δόθηκαν σε κάποιους στην πρώτη φάση, που είχαν ένσημα. Αν εγώ είχα κλείσει δουλειά για το καλοκαίρι και ακυρώθηκε λόγω πανδημίας, μένω αποκλεισμένη. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας, φοράμε όλοι μάσκες στη διαδήλωση σήμερα, είναι παράλογο να επιβάλουν απαγορεύσεις συναθροίσεων”.

“Στην απόγνωση που βρίσκεται ο κλάδος δεν μας οδήγησε η υγειονομική κρίση, αλλά η κυβέρνηση με την αδιαφορία της και την ανικανότητά της να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού, παρά τις προτάσεις μας”, αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

“Βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση αρνείται να ανακοινώσει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσουν οι χειμερινοί χώροι πολιτισμού. Πολλά μικρά θέατρα, μουσικές σκηνές και κινηματογράφοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους. Η οικονομική καταστροφή που συντελείται είναι ανυπολόγιστη και οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι ‘μεγάλοι’ επιχειρηματίες και τα Ιδρύματα”.