Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες σχολείων: Όχι στις ρατσιστικές απολύσεις

21/9, Συγκέντρωση καθαριστριών στο Υπουργείο Εσωτερικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε η Επιτροπή Απολυμένων Καθαριστριών Σχολείων του Δήμου Αθήνας τη Δευτέρα 21/9 το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης αντιπρόσωποι από παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, που πρόσφατα υπερψήφισε για την επαναπρόσληψή τους και εκπαιδευτικοί, έχοντας και την απόφαση της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας που στήριζε την κινητοποίηση. Επόμενη παρέμβαση των καθαριστριών θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στις 28/9.

“Είμαι από την Αλβανία, δουλεύω 22 χρόνια με ένσημα εδώ στην Ελλάδα και έχω παιδιά με ελληνική ιθαγένεια”, μας είπε η Μπούζι Λίντιτα από την Επιτροπή Απολυμένων Καθαριστριών. “Για 360 ευρώ καθαρίζαμε τα σχολεία ακόμα και επί κορονοϊού που όλοι ήταν στα σπίτια κλεισμένοι. Ξαφνικά μας έδιωξαν από τη δουλειά μας επειδή δεν έχουμε ελληνική ιθαγένεια. 22 χρόνια δεν την χρειάστηκαν για να καθαρίζω, γιατί τη ζητούν τώρα; Αυτό είναι ρατσισμός. Έγινε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας που ήμουν μέσα, καταθέσαμε το ψήφισμα για την επαναπρόσληψή μας και το κερδίσαμε. Ήταν μία νίκη, αλλά δε σημαίνει ότι μας πήραν πίσω. Δεν σταματάμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να μας πάρουν πίσω. Γι' αυτό ήμασταν στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 17/9 και σήμερα οργανώσαμε την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών”. 

“Στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών και δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθήνας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Χαραλαμπογιάννη δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, που ζητάει την επαναπρόσληψη όλων τώρα”, δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”. “Η Γ.Γ. υποστήριξε ότι “οι δαπάνες για την καθαριότητα έχουν ταβανιάσει”. 

Αλήθεια, έχει ταβάνι το δικαίωμα στην υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, όταν ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού είναι άμεσος και ορατός; Πόσο αξίζουν λοιπόν οι ζωές του κόσμου της εκπαίδευσης; Ο ρατσισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία στα σχολεία και πρέπει να πάρει τέλος”.

“Ως πρωτοβάθμιο σωματείο των εκπαιδευτικών Β'βαθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή των Αμπελοκήπων στηρίζουμε με κάθε τρόπο το δίκαιο αγώνα των καθαριστριών”, ανάφερε ο Ανδρέας Ζανιάς, γραμματέας της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας. “Απαιτήθηκε πιστοποιητικό ελληνομάθειας γιατί έψαχναν έναν τρόπο να τις βγάλουν εκτός εργασίας και έτσι έμειναν άνεργες. Και μάλιστα την ώρα που υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την καθαριότητα στα σχολεία. Από στοιχεία του ίδιου του δήμου χρειάζονται 500 καθαρίστριες, αλλά έχουμε μόνο τις μισές αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από απόφαση που πήραμε στην ΕΛΜΕ να στηρίξουμε την κινητοποίηση”.