Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητικές καταλήψεις

Με δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα που αυξάνονται μέρα με τη μέρα απαντάει και το μαθητικό κίνημα στην πολιτική της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας. Με πανό που βάζουν για τη μείωση μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, λεφτά για την Παιδεία, μέχρι και αντιφασιστικά συνθήματα, οι μαθητικές καταλήψεις δείχνουν καθαρά ότι διεκδικούν μέτρα προστασίας και συντονίζονται με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Την Τετάρτη 23/9 οργανώνονται τοπικές μαθητικές κινητοποιήσεις σε πολλά Δημαρχεία στην Αττική, ενώ την Πέμπτη 24/9 καλείται μαθητικό συλλαλητήριο στις 10πμ στα Προπύλαια.

“Το αίτημα για τη μάσκα που έχουν διάφορες καταλήψεις, πολλοί το εκλαμβάνουν ότι είμαστε αρνητές της μάσκας, ενώ δεν είναι έτσι”, τονίζει ο Νίκος, μαθητής στο Ελληνικό. “Στην κατάληψη στο σχολείο μου διεκδικούμε 15 μαθητές ανά τάξη. Χρειάζεται η προσπάθεια για να μαζέψουμε τους μαθητές του σχολείου και να συζητήσουμε για τα μέτρα προστασίας που διεκδικούμε και να υπάρξει συλλογικότητα στις δράσεις μας. Ήδη έχουμε παραπάνω κρούσματα σε σχέση με όταν κλείσανε τα σχολεία στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη έξαρση το χειμώνα. Δε γίνεται να μείνουμε στάσιμοι”.

“Προχωρήσαμε σε κατάληψη με την ομόφωνη απόφαση του σχολείου και έχουμε μαζί μας και τους καθηγητές μας σε αυτή την προσπάθεια”,μας δήλωσε ο Ιάσονας, μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης. “Από 1 Σεπτέμβρη δε υπάρχει καθαρίστρια στο λύκειο μας , και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι αδιανόητο σε ένα σχολείο περίπου 250 παιδιών να μην υπάρχει καθαρίστρια. Οι τουαλέτες είναι σε άθλιες συνθήκες και αίτημα είναι η πρόσληψη εδώ και τώρα προσωπικού υγιεινής πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, απαιτείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στις τάξεις και στους χώρους του σχολείου. Τέλος διεκδικούμε να δοθεί λύση στο ζήτημα της μετακίνησης προς και από το σχολείο με μείωση και κατάργηση του εισιτηρίου”.