Διεθνή
Γαλλία: Aπεργίες και διαδηλώσεις ενάντια σε λιτότητα και ρατσισμό

Απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία

Ο Μακρόν έχει κηρύξει επιστροφή στην κανονικότητα για να ξαναπάρει μπρος η γαλλική οικονομία. Όμως, τα κινήματα και η αντίσταση τον έχουν ήδη προλάβει. Την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη οργανώθηκε η πρώτη 24ωρη απεργία από την CGT. Δυο μέρες αργότερα, το Σάββατο, το αντιρατσιστικό κίνημα, με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στην πρώτη γραμμή, ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που θα συνεχιστούν ακατάπαυστα μέχρι τις 17 Οκτώβρη οπότε και θα συγκεντρωθούν σε μια μεγάλη κοινή συγκέντρωση στο Παρίσι.

Η απεργία της CGT δέχθηκε όλων των ειδών της επιθέσεις από τα αφεντικά και τα ΜΜΕ για την “ανευθυνότητα” των συνδικάτων εν μεσω πανδημίας. Όμως την ίδια τη μέρα της απεργίας η είδηση που έσκασε ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου της Bridgestone στην Μπετίν, στο βορρά της χώρας. Η μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών στον κόσμο κλείνει το εργοστάσιο, πετάει στο δρόμο 863 εργάτες και εργάτριες. Ο Μακρόν πρέπει να εξηγήσει πώς τόσα χρόνια θυσίες από την εργατική τάξη της Γαλλίας για χάρη της ανταγωνιστικότητας οδηγούν τελικά σε κλεισίματα, με τα αφεντικά της Bridgestone να δικαιολογούνται λέγοντας πως κατεβάζουν ρολά λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Τα εργοστάσια έμειναν ανοιχτά στη διάρκεια της πανδημίας και η εργατική τάξη στη βιομηχανία πλήρωσε με το παραπάνω σε θανάτους αυτή την επιλογή, αλλά τώρα πετιούνται στο δρόμο γιατί υπάρχει “υπερπαραγωγή”. 

Τα συνδικάτα που λένε πως πρέπει ο κόσμος να βγει στον αγώνα για να σώσει τις δουλειές και τις ζωές του έχουν δίκιο. Οργανώθηκαν απεργιακές πορείες σε πολλές πόλεις. Και παρότι η ηγεσία της CGT δεν ασχολήθηκε με την οργάνωση των χώρων, ούτε πήρε πρωτοβουλίες για τη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων, τα μαχητικά κομμάτια της τάξης και οι χώροι που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν και έβγαλαν την οργή στους δρόμους.

Μια οργή που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη όλους αυτούς τους μήνες παρά τα περιοριστικά μέτρα. Υπουργοί και επίσημοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα νοσοκομεία, από το κράξιμο και τις διαδηλώσεις που εισέπρατταν σε κάθε τους κίνηση. Οι διαδηλώσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό του Μακρόν είχαν συνεχιστεί μέχρι το Μάρτη και τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει κινήσεις προς τα πίσω. Την Πρωτομαγιά έγιναν πετυχημένες προσπάθειες για διαδηλώσεις ανά περιοχή. Ενώ στις 30 Μάη ήρθε η έκρηξη των χωρίς χαρτιά με μια κινητοποίηση κόντρα σε όλες τις απαγορεύσεις που έσπασε κάθε ελπίδα της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα ηρεμούσε την οργή. Ακολούθησαν διαδηλώσεις των συνδικάτων στις 16 Ιούνη και ξανά μετά από λίγες μέρες μετανάστες και αντιρατσιστικό κίνημα. Ενώ και τα Κίτρινα Γιλέκα δεν σταμάτησαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη στις αρχές.

Ο συντονισμός ανάμεσα στα τρένα και τα μέσα μεταφοράς που παραμένει ενεργός από τις βδομάδες της μεγάλης απεργίας, έκανε την εμφάνισή του στις 17/9 και συνεχίζει να τρομάζει τους από πάνω με την απειλή της παράλυσης των πάντων. Αλλά δυναμική παρουσία είχαν και άλλα κομμάτια που έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως μπλοκ από εργαζόμενες στα ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό την απειλή κλεισιμάτων, απολύσεων και εκβιαστικών αλλαγών, εργαζόμενοι από τα σούπερ-μάρκετ, και από τους τομείς της βιομηχανίας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση όπως ο αεροναυπηγικός.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Μακρόν άλλαξε τον πρωθυπουργό του, το καλοκαίρι, επιχειρώντας να δώσει εικόνα αντεπίθεσης, αλλά τώρα είναι αντιμέτωπος με μια οικονομία που σέρνεται. Ο υπουργός του των Οικονομικών μιλάει για συρρίκνωση 10% φέτος. Η Bridgestone δεν είναι απομονωμένη περίπτωση. Η Τράπεζα της Γαλλίας υπολογίζει πως μέσα στη χρονιά θα χαθούν 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας και πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ανεργία θα φτάσει το 11%.

Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, τρέχει πίσω από τα αφεντικά παρακαλώντας τα να προχωρήσουν μαζικά σε παρτ-τάιμ συμβάσεις, περιορίζοντας δηλαδή τους μισθούς για να μην εκτοξευθεί η ανεργία. Τα 100 δισεκατομμύρια δώρο που έδωσε η κυβέρνηση Μακρόν στα αφεντικά για να “αντιμετωπίσουν την πανδημία” φαίνεται πως δεν είναι αρκετά.

Στο μεταξύ, μέχρι τις 17 Οκτώβρη, το αντιρατσιστικό κίνημα προχωράει σε καθημερινές διαδηλώσεις, ανά πόλη σε ολόκληρη τη χώρα που θα συντονίζονται σε τέσσερα μεγάλα μπλοκ (Βορράς, Δύση, Βορειοανατολικά, Νοτιοανατολικά). Και στις 17 Οκτώβρη όλοι μαζί θα ενωθούν στο Παρίσι για μια μαζική διαδήλωση για χαρτιά σε όλους, άσυλο και στέγη και ελευθερία ενάντια στην αστυνομική βία.

 

Μετανάστες χωρίς χαρτιά διαδηλώνουν στη Μασσαλία 

 

Απεργιακή φρουρά σε πολυκατάστημα στη Μασσαλία