Περιστέρι
Πετράλωνα
Ζωγράφου
Σε όλες τις γειτονιές οι εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Τόσο στου Ζωγράφου, όσο και το Περιστέρι, τους Αμπελόκηπους και το Ίλιον, δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις συζητήσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι θεωρούν τη μάχη για τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής δική τους.
«Κύρια φοιτητές παρακολούθησαν την εκδήλωση στου Ζωγράφου που έγινε στο προαύλιο των Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών» μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη. «Την κουβέντα άνοιξε η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας που εξήγησε πώς οι μάχες των νοσοκομειακών ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στην Υγεία, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, συνδέονται με τον αγώνα για να βάλουμε τους φασίστες στη φυλακή. “Θέλουμε λεφτά για προσλήψεις, όχι για εξοπλισμούς, φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος. Το πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όχι οι πρόσφυγες. Με την καταδίκη των νεοναζί θα στείλουμε διεθνώς το μήνυμα στο κίνημα που παλεύει, ότι μπορούμε να νικήσουμε. Γι' αυτό έχει σημασία η απεργία στις 7 Οκτώβρη”.
Στην πολύχρονη διαδικασία της δίκης αναφέρθηκε ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, περιγράφοντας την 7 Οκτώβρη σαν μια “ιστορική μέρα. Αν μιλούσαμε νομικά θα ήταν σίγουρο ότι η απόφαση είναι καταδικαστική. Όμως η δικαστική εξουσία έχει ιστορικό πολλων αθωωτικών αποφάσεων και κωλυσιεργιών. Δεν ξεχνάμε τις νίκες μας. Η ΧΑ πετάχτηκε έξω από τη Βουλή, έχασε την κρατική χρηματοδότηση, έκλεισαν τα γραφεία της. Στις 7/10 σας περιμένουμε όλες και όλους για το τελικό χτύπημα”.
Τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στους ΛΟΑΤΚΙ+, στο Γκάζι, την πλατεία Βαρνάβα και αλλού, θύμισε ο Σάββας Κλεάνθους ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μίλησε επίσης για τη δολοφονία του Ζακ και πώς άλλαξε ριζικά το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα μέσω του πένθους αλλά και της οργής. “Η δίκη της Χρυσής Αυγής κατάφερε να διαλύσει την οργάνωση”, είπε. “Αλλά για τις ιδέες τους θέλουμε παραπάνω μάχη. Ενάντια στα ΜΜΕ που είναι ισλαμοφοβικά και ομοφοβικά. Θα είμαστε στις 7/10 ως Color Youth”. Στη συμβολή των φοιτητών αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον αντιφασιστικό αγώνα, στάθηκε η Βάσια Χριστοδούλου, από τη δημοτική κίνηση Κίνημα στην Πόλη. “Η 7/10 πρέπει να είναι ημέρα απεργίας. Μαζί με τους φοιτητές εκεί”, είπε.
Στη διαδήλωση στο Κερατσίνι για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δυο μέρες μετά, κάλεσε η Εύα Ντόκου από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και στις δράσεις στη γειτονιά με κεντρικές αιχμές την καταδίκη των ναζί και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. “Η δράση μας και στο Ζωγράφου πάει πολλα χρόνια πίσω”, είπε ο Γιάννης Τσαμούρης στη συζήτηση που ακολούθησε με αρκετές παρεμβάσεις. “Όταν το 2006 έγινε φασιστική επιθεση σε συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγυης, οργανώσαμε μια κινητοποίηση με χιλιάδες ανθρώπους άμεσα και το συμπέρασμα το δικό μου μετά από όλα αυτά τα χρόνια πάλης, είναι αυτό που φωνάζουμε στις διαδηλωσεις: λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”».
«Πολύς κόσμος»
«Πολύς κόσμος που πήρε την προκήρυξη ή είδε την αφίσα στη γειτονιά τις προηγούμενες μέρες ήρθε στην εκδήλωση στο Περιστέρι στις 15/9», μας είπε η Μαρία Καστελιώτη, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και φοιτήτρια στη Φιλοσοφική. «Όλοι και όλες, εργαζόμενοι αλλά και πολλοί μαθητές, ενθουσιάστηκαν από την κουβέντα και την προσπάθεια που κάνουμε να οργανώσουμε απεργιακά την 7 Οκτώβρη.
Ομιλητές ήταν ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, η Ματίνα Τριανταφύλλου από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Περιστερίου, ο Νίκος Κοτριώτσος, δάσκαλος και εγώ. Νομίζω ότι από μόνο του το πάνελ με ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους που παλεύουν και ενώνονται σε αυτή τη μάχη έκανε εντύπωση. Αυτό φάνηκε και στην κουβέντα που ακολούθησε αλλά και στις συζητήσεις που κάναμε στο τέλος της εκδήλωσης, με πολλούς να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας, να προμηθεύονται υλικά για τις 7 Οκτώβρη και να ενισχύουν οικονομικά. Συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες με ένα μεγάλο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στη γειτονιά».
Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου της γειτονιάς έγινε και η εκδήλωση στην πλατεία Πανόρμου στους Αμπελόκηπους στις 17/9. Δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μέλη της Κοινότητας Φιλιππινέζων KASAPI, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων που δέχτηκε από τις πρώτες επιθέσεις φασιστικού τάγματος εφόδου το 2010 (ανάμεσά τους η Αιμιλία Παπαδάκη, από τα θύματα εκείνης της επίθεσης), ο Αλέξης Λάζαρης θύμα επίθεσης χρυσαυγιτών από τα πρώην γραφεία ορμητήρια στη Μεσογείων και η μητέρα του Μαρία Κασκαρίκα, ο Κώστας Μανταίος μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ έδωσαν το παρών.
«Η παρουσία τους δείχνει ότι η αντιφασιστική μνήμη και ιστορία είναι ζωντανή και μάχιμη στη γειτονιά μας» σχολίασε αμέσως μετά ο Τάκης Ζώτος που ήταν και ομιλητής στην εκδήλωση. Ενώ και η Αργυρώ Γιαννουδάκη, δημοσιογράφος και γονέας στο 10ο Δημοτικό, όπου είχε υπάρξει ρατσιστική επίθεση σε μαθητή, εξηγώντας τους λόγους που ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση έγραψε πώς η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής «θεωρώ ότι θα επηρεάσει άμεσα το μέλλον όλων μας και δη των παιδιών μας. Ευχαριστώ την ΚΕΕΡΦΑ για την τιμή. Στο μέτωπο απέναντι στον φασισμό είναι ταγμένος κάθε δημοκρατικός άνθρωπος».
Μαζί τους μίλησαν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, η Χριστιάνα Κατσιανικάκη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής και η Εύα Ηλιάδη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ. Όλοι τόνισαν τη σημασία της απεργίας στις 7 Οκτώβρη, την ανάγκη σύνδεσης του αντιφασιστικού αγώνα με τον αντιρατσιστικό, αλλά και για τη συνολική μάχη ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της που χτυπά τους εργαζόμενους και ανοίγει το δρόμο στους φασίστες. Έμπνευση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Τζο Βαλένθια, προέδρου του KASAPI, στη συζήτηση που ακολούθησε. «Οι μετανάστες δεν είμαστε θύματα, αλλά πρωταγωνιστές των αγώνων», είπε.
Τρεις εκπαιδευτικοί, ο Γιώργος Πέττας, ο Γιώργος Χρόνης και ο Χρήστος Κουρνιώτης, συμμετείχαν σαν ομιλητές στην εκδήλωση στην κεντρική πλατεία στο Ίλιον στις 21/9, με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων τους αλλά και εργαζόμενων από άλλους χώρους, φοιτητών και μαθητών. Στις ομιλίες τους τόνισαν πόσο μεγάλη σημασία έχει η μάχη της 7 Οκτώβρη αλλά και η συνέχεια απέναντι στις ιδέες του ρατσισμού και του εθνικισμού στα σχολεία. «Είναι πρόκληση οι ναζί να απειλούν την ΟΛΜΕ», είπε ο Χ. Κουρνιώτης, μετά το απειλητικό μέηλ που δέχτηκε η Ομοσπονδία για την απόφασή της να κηρύξει απεργία στις 7 Οκτώβρη.
Μαζί τους ομιλητές ήταν ο Τάκης Ζώτος και η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ενώ ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Η πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν υπέγραψαν στην καμπάνια για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Νίκαια
Στην πλατεία Αγίου Νικολάου έγινε στις 15/9 η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας-Κερατσινίου. «Είναι μεγάλη επιτυχία που αυτή η συζήτηση, παραμονές της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, γίνεται σε τούτη δω την πλατεία», είπε στην ομιλία της η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. «Γιατί είναι η πλατεία που έδρασε η Χρυσή Αυγή, που έκανε την πρώτη της συγκέντρωση, που απειλούσε ότι θα κλείσει τα μαγαζιά των Πακιστανών. Και αυτή τη στιγμή, τα μαγαζιά των μεταναστών είναι ανοιχτά, τα γραφεία-ορμητήριά της ναζιστικής οργάνωσης κλειστά και η πλατεία γεμάτη αντιφασίστες/ιστριες που μπορούν να τη βάλουν στη φυλακή».
Είχε προηγηθεί ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, που στάθηκε σε κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της δίκης, όπως για παράδειγμα το θάρρος που έδειξαν οι μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν. Επίσης ο Γιάννης Λειβαδάρος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο δήμο Κερατσινίου, που ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες στην τροφοδότηση των φασιστών και ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου μέλος της ΕΛΜΕ Λέσβου που μίλησε τηλεφωνικά από τη Μυτιλήνη για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο των συνδικάτων την ίδια ώρα.
Η συζήτηση ένωσε κι εδώ παλιούς και νέους αγωνιστές/ίστριες. Ο Λεωνίδας Καλτσάς, συνταξιούχος δικηγόρος, έκανε μια αναδρομή στο πώς από την Κατοχή μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος και τα δικαστήρια μεθόδευσαν το να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες των ναζί, οι ταγματασφαλίτες και πρόγονοι της Χρυσής Αυγής. Η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κορυδαλλού, που συμμετείχε με συναδέλφους της στην εκδήλωση, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν μαζικά το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση της 7 Οκτώβρη, ενώ μίλησε και για τη μάχη που δίνουν ενάντια στο ρατσισμό και σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες της Μόρια.
Ο Ασίφ από την Πακιστανική Κοινότητα περιέγραψε πώς οι μετανάστες μπήκαν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής αλλά και πώς η Κοινότητα οργανωμένα και ενωτικά με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα έδωσε τη μάχη εναντίον της στη γειτονιά. Ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη, περιέγραψε πώς η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η παρουσία των ταγμάτων εφόδου στη γειτονιά τον παρακίνησε να ενεργοποιηθεί ξανά μετά από πολλά χρόνια με καθημερινή παρακολούθηση της δίκης στο πλευρό των θυμάτων.
Στην προσπάθεια των φασιστών να ξαναβγούν στο προσκήνιο με το κίνημα κατά της μάσκας στα σχολεία στάθηκε ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας, ενημερώνοντας επίσης ότι με πρόταση της Ανταρσία στην Κοκκινιά πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνο ψήφισμα για την καταδίκη της ΧΑ και στήριξης της 7 Οκτώβρη. Πολλοί/ές πήραν ακόμα το λόγο, ανάμεσά τους η Μίτση Μπαμπάκου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που μίλησε για τη διεθνή συμπαράσταση που κερδίζει το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα.
«Πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση», μας είπε η Πηνελόπη, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. «Κόσμος που έχει σχέση με την ΚΕΕΡΦΑ από τις προηγούμενες μάχες αλλά και πολύς καινούργιος -εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση, σε τράπεζες και άλλους χώρους. Επίσης μαθητές και συνταξιούχοι. Πολλοί υπέγραψαν, πήραν προκηρύξεις και αφίσες, ενίσχυσαν οικονομικά».
Πετράλωνα
Σε μια απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη που «να πλημμυρίσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Πεδίο του Άρεως ως την Κηφισίας, και να δείξει έτσι ποια είναι η θέληση του λαού», κάλεσε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, στην εκδήλωση στα Πετράλωνα στις 15/9. Την ίδια ώρα η πλατεία Μερκούρη ήταν γεμάτη, με πάνω από 100 άτομα στις καρέκλες, τα πεζούλια, τα παγκάκια, ακόμα και όρθιους.
Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ στη γειτονιά, χαρακτηριστικό δείγμα ότι η ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής κινητοποιεί μαζικά κόσμο που απαιτεί την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας. Μια απαίτηση που ενώνει όλες τις γενιές των αγωνιστών/ιστριών, από τον ιστορικό Δημήτρη Λιβιεράτο που με τη σύντροφό του Ίγκριντ παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μέχρι τους νέους εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των εργατών της Τέχνης που εκπροσωπούνταν και στο πάνελ από τους Βασίλη Κουκαλάνι και Ντίνα Καφτεράνη. Οι δυο ηθοποιοί στάθηκαν στους αγώνες που δίνει ο κλάδος τους την περίοδο της πανδημίας σε όλα τα μέτωπα, και στο αντιφασιστικό κίνημα. «Υψώνουμε μια δυνατή αντιρατσιστική και αντιφασιστική φωνή σήμερα που χρειάζεται να έχει συνέχεια στις 7 Οκτώβρη» είπε ο Β. Κουκαλάνι. «Πολλοί όσοι είμαστε εδώ στεκόμαστε χρόνια απέναντι στην άποψη ότι το θέατρο και η πολιτική δεν έχουν καμία σχέση και δηλώνουμε ξανά παρόντες και παρούσες σήμερα», είπε η Ν. Καφτεράνη που είχε ξεκινήσει τραγουδώντας συνοδεία ρυθμικών χειροκροτημάτων του κόσμου. «Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να κάνει την επανάσταση ακαταμάχητη», κατέληξε.
Στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που δεν τα παρατάει αλλά συνεχίζει ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε με τη σειρά της η Έφη Λατσούδη, ακτιβίστρια του αντιρατσιστικού κινήματος από τη Λέσβο. «Είναι σημαντικό που μπορούμε συνδέουμε όσα δραματικά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Λέσβο Μόρια με μια ιστορική δίκη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής», είπε. Ενώ σε τηλεφωνική σύνδεση με τη Μυτιλήνη, ο Στέλιος Μιχαηλίδης από την Εργατική Αλληλεγγύη μετέφερε την εικόνα του εργατικού αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου των συνδικάτων που βρισκόταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα στην πόλη. «Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί σώσει τους πρόσφυγες της Μόρια από τις άγριες επιθέσεις της κυβέρνησης αλλά και να τσακίσει τους φασίστες και τους ακροδεξιούς που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι», τόνισε.
Στην ανάγκη οι φοιτητικοί σύλλογοι να δώσουν μαζικά παρών στις 7 Οκτώβρη, στάθηκε η Στεφανία Φιλίππου, από το Χημικό, θυμίζοντας κάποιους μεγάλους σταθμούς της αντιφασιστικής μάχης που το φοιτητικό κίνημα έπαιξε ρόλο για την απομόνωση των φασιστών. Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σκαρπέλης από την Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, τόνισε την σημασία που έχει το γονεϊκό και εκπαιδευτικό κίνημα που δίνει τη μάχη για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να είναι στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και κόσμο της γειτονιάς, δεκάδες υπέγραψαν στην καμπάνια για την καταδίκη των φασιστών, πολλοί δήλωσαν συμμετοχή στις δράσεις που θα οδηγήσουν σε μια 7 Οκτώβρη σεισμό.
Από κάθε γειτονιά
Με έναν πολύ πετυχημένο κύκλο εκδηλώσεων ξεσηκώνει η ΚΕΕΡΦΑ τις γειτονιές για την αντιφασιστική απεργία και διαδήλωση έξω από το Εφετείο Αθηνών στις 7 Οκτώβρη, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εκατοντάδες κόσμος, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αγωνιστές/ιστριες όλων των κινημάτων και της Αριστεράς, ντόπιοι και μετανάστες, δίνουν παντού το παρών και δηλώνουν συμμετοχή στη μάχη για να καταδικαστούν οι ναζί δολοφόνοι.
Οι αποφάσεις των συνδικάτων για απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη βρίσκονται στο κέντρο των εκδηλώσεων. Για εκείνη τη μέρα η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας 8.30πμ-11.30πμ δίνοντας πανδημοσιοϋπαλληλικό απεργιακό χαρακτήρα στη συγκέντρωση. Στην επέκτασή της προχώρησε η ΟΛΜΕ με στάση εργασίας 11πμ-2μμ, γεγονός που σημαίνει ότι στις 7 Οκτώβρη τα σχολεία μπορούν να μείνουν κλειστά και μαζικά εκπαιδευτικοί και μαθητές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας έχουν επίσης τη δυνατότητα μιας μεγάλης παρουσίας μετά και την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ για παναττική στάση εργασίας 8.30πμ-11.30πμ -αίτημα των αγωνιστών της βάσης είναι η μετατροπή της σε πανελλαδική. Μια σειρά ακόμα Ομοσπονδίες και Σωματεία, όπως το ΕΚΑ, η ΔΟΕ, η ΠΟΘΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, το Σωματείο Εργαζόμενων στο δήμο Αγίου Δημητρίου, το ΣΕΗ, η ΕΣΠΗΤ έχουν κυκλοφορήσει ανακοινώσεις συμμετοχής.
Στη μάχη μπαίνουν και οι γονείς. Η Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται από πολλούς ακόμα Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων. Καλέσματα έχουν επίσης αρχίσει να κυκλοφορούν από φοιτητικούς συλλόγους, κοινότητες μεταναστών, οργανώσεις της αριστεράς, συλλογικότητες του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για τα δυο χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έβαλαν μαζικά την 7 Οκτώβρη ως το επόμενο βήμα.
Όλη αυτή η εικόνα γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ που με τη σειρά τους προσθέτουν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Την αρχή έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι τοπικές επιτροπές της Κίνησης στον Πειραιά και το Χαλάνδρι, ενώ ακολούθησαν οι εκδηλώσεις σε Πετράλωνα, Περιστέρι, Νίκαια-Κερατσίνι, Ζωγράφου, Αμπελόκηπους-Γκύζη, Ίλιον-Πετρούπολη-Αγ. Αναργύρους. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε πολλές ακόμα γειτονιές της Αθήνας αλλά και στις άλλες πόλεις -στόχος είναι η 7 Οκτώβρη να απλωθεί πανελλαδικά με απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Τις εκδηλώσεις συμπληρώνουν εξορμήσεις, περιοδείες, αφισοκολλήσεις σε πλατείες, εργατικούς χώρους, σχολεία και σχολές.