Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εκδήλωση για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: “Στις 7 Οκτώβρη θα είμαστε Όλοι Μαζί”

Συζήτηση με τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής οργάνωσε η οικογένεια Φύσσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Καλεσμένοι/ες στην εκδήλωση ήταν και δικηγόροι που έχουν εργαστεί με την πολιτική αγωγή όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, καθώς και δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη δίκη. Ήταν μια συνάντηση όλων αυτών που, όπως είπε η Μάγδα Φύσσα που μίλησε τελευταία, “ήταν συνεχώς στα δικαστήρια, κάθε μέρα, όλοι αυτοί οι αφανείς ήρωες”.

Αποτιμώντας τα 5,5 χρόνια αυτής της μάχης, η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, τόνισε “ακόμη κι αν ξέραμε τι θα ακολουθούσε, πόσο μακρόχρονη και δύσκολη θα ήταν η διαδικασία, είμαι σίγουρη ότι όλοι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν θα διστάζαμε και θα το ξανακάναμε. Είχαμε την ικανοποίηση του να δουλεύεις να αποδείξεις κάτι το οποίο πιστεύεις. Και είναι σημαντικό όχι μόνο για τους εντολείς μας, αλλά και για όλη την κοινωνία. Πεντέμισι χρόνια μετά έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Περιμένουμε ότι θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο και πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί. Η 7 Οκτώβρη θα είναι μια μέρα ορόσημο στον αντιφασιστικό αγώνα. Θα είμαστε όλοι εκεί για να πούμε ότι για εμάς η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση”.

“Το ότι είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή φρόντισε να μας το θυμίσει από την πρώτη μέρα, χτυπώντας μάρτυρες, φίλους του Φύσσα”, συνέχισε ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. “Είχαμε κι άλλα στη συνέχεια, χτύπησαν την Ευγενία [Κουνιάκη], την Ελευθερία [Τομπατζόγλου], καθημερινές απειλές σε μάρτυρες, δικηγόρους της πολιτικής αγωγής μέσα και έξω από την αίθουσα. Μου έκανε εντύπωση η στάση τους απέναντι στην ίδια τους την ιδεολογία, τη ναζιστική: μια πλήρης άρνηση. Αντιλαμβάνονταν και οι ίδιοι ότι η ναζιστική ιδεολογία ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε και να ερμηνεύσουμε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται. Αλλά μας έδωσε και την ικανοποίηση να δούμε ότι ντρέπονται και δεν είχαν το σθένος να την υπερασπιστούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση”.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, σημείωσε: “Έχει ανοίξει ξανά μια συζήτηση για το αν έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι 'δεν είναι αθώοι'. Λένε ότι η πίεση της κοινωνίας θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ουδέν ψευδέστερον. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν υπάρχει απέναντι στην κοινωνία, αλλά απέναντι στην πολιτική εξουσία, τους ισχυρούς. Η δικαιοσύνη δεν παράγεται in vitro, στον σωλήνα, αλλά ακούγοντας τι ζητάει η κοινωνία. 

Η φυσιολογική συνέχεια της αποδεικτικής διαδικασίας είναι η καταδίκη όλων με αυτά που κατηγορούνται. Υπάρχουν σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που το δικαστήριο πρέπει να χάσει κάθε νομιμοποίηση για να αγνοήσει.

 Βλέπουμε τις εικόνες στη Μόρια και ξέρουμε ότι μέσα σε αυτό το σύστημα δεν θα τελειώσουμε με τον φασισμό και τον ρατσισμό με μια δικαστική απόφαση. Αλλά θα έχουμε μια σημαντική νίκη απέναντι στο πολιτικό σχέδιο των ταγμάτων εφόδου. Στις 7 Οκτώβρη θα είμαστε εκεί και όλοι μαζί θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε”.