Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η απάτη των “δυο άκρων”

Με τον τίτλο “Στην φυλακή η πάνω πλατεία” υποδέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Με αυτό το πρωτοσέλιδο έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα ψέμα, καθώς η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στην “πάνω πλατεία” αλλά δια στόματος Μιχαλολιάκου κατήγγειλε συνολικά το κίνημα των πλατειών το 2011, χαρακτηρίζοντάς το «επανάσταση-μαϊμού», όπου «τον ρόλο της ανώδυνης εκτόνωσης παίζουν αφελείς μάζες, καθοδηγούμενες όμως πάντοτε και ελεγχόμενες από δοκιμασμένους αγκιτάτορες της παγκοσμιοποίησης”. 

Το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος έρχεται να εκφράσει την πιο ακραία μορφή του αφηγήματος που θέλει τη Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό “κέντρο” να αποδίδει δικαιοσύνη διώκοντας τα “δύο άκρα”, τους ναζιστές και την Αριστερά. Χωρίς να το ομολογεί, στην πράξη, η ίδια η κυβέρνηση θέλησε να στείλει το ίδιο μήνυμα μέσα από την απρόκλητη επίθεση στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την ώρα που ανακοινωνόταν η καταδίκη της Χ.Α. 

Η ΝΔ λέει ψέματα και για τα δύο “άκρα”. Για τους μεν ναζί, δεν ξεχνάμε ότι από την δεκαετία του '90 κιόλας, σύμφωνα με τα όσα έγραψε δημοσίως αργότερα ο τότε ταμίας της συμμορίας Κουσουμβρής, τα ψηφοδέλτιά της Χ.Α παραλαμβάνονταν από γραφεία μεγάλου κόμματος. Αναρίθμητες οι δηλώσεις πρώην και νυν υπουργών και στελεχών της (Καρατζαφέρης, Πολύδωρας, Γεωργιάδης κ.α) που έχουν προβεί σε δηλώσεις υποστήριξης της Χ.Α. Ακόμη και μετά τη σύλληψη των ναζί, κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος που ανάγκασε τον Δένδια να ξεθάψει τους φακέλους της εγκληματικής οργάνωσης από τα συρτάρια του, η ΝΔ ακόμη παζάρευε μέσω του γραμματέα της Μπαλτάκου στα υπόγεια της Βουλής με τον Κασιδιάρη. Ήταν επίσης το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή να καταθέσει ως μάρτυρας στην δίκη της Χ.Α, παρά την σχετική πρόσκληση από το ΠΑΜΕ.

Είναι απολύτως υποκριτική, επίσης, η απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Γιατί ήταν η ΝΔ, που πρώτη τον Αύγουστο του 2014 επιχείρησε παρέμβαση προς όφελος των υπόδικων της Χ.Α ανακοινώνοντας τροποποίηση ώστε στοιχείο για το αδίκημα της Εγκληματικής Οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων, μια παρέμβαση που απειλούσε να οδηγήσει σε απαλλαγή και αποφυλάκιση τότε των κατηγορουμένων. Ήταν η αποφασιστική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος που ματαίωσε τα σχέδια αυτά. Και ήταν ξανά η ίδια που το 2019, όχι μόνο κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες εκείνες τροποποιήσεις που έρχονταν από το παράθυρο να ρίξουν στα μαλακά την Χ.Α, αλλά και πάλι ανάγκασε και αυτήν την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε κάποιες από αυτές. 

Ακραία είναι αυτά που ζούμε, η φτώχεια, η ανεργία, ο ρατσισμός. Όχι η Αριστερά και η εργατική τάξη που απεργεί, διαδηλώνει και αντιστέκεται στους απατεώνες που παριστάνουν ότι παίρνουν αποστάσεις από “τα δυο άκρα”.