Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η μάχη της Πολιτικής Αγωγής: Τάκης Ζώτος: “Εγκληματική οργάνωση, όπως λέγαμε από το 1996”

7/10, Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μαζί με τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής ηγούνται της πορείας στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η 7 Οκτωβρίου 2020 είναι μέρα ορόσημο για το αντιφασιστικό κίνημα. Είναι η μέρα που επισφραγίστηκε η νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, στον δεκαετή πόλεμο με τη Χρυσή Αυγή. 

Είναι η μέρα που επικυρώθηκε και με την σφραγίδα του δικαστηρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Ότι η 7μελής ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης κλπ είναι τα ίδια πρόσωπα με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, την ηγεσία του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» Χρυσή Αυγή. 

Και δικαίωσε απολύτως ό,τι έλεγε τόσα χρόνια το αντιφασιστικό κίνημα, ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και όχι «νόμιμο πολιτικό κόμμα». Το έλεγε από το μακρινό έτος 1996, στη μήνυση για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην αριστερά, στους συντρόφους του ΣΕΚ, στη Φωκίωνος Νέγρη, που άφησε πίσω της τρείς τραυματίες, αλλά και τρεις καταδικασμένους χρυσαυγίτες. 

Το αντιφασιστικό κίνημα, αυτή τη δίκη δεν την άφησε να διεξάγεται μόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου. Δεν την άφησε στα χέρια των «θεσμών». Την έκανε οργανωμένη πολιτική μάχη σε όλη την κοινωνία, σε όλο το εργατικό κίνημα. Επέβαλε στην απρόθυμη κυβέρνηση Σαμαρά, την ποινική δίωξη ως εγκληματική οργάνωση. Εξασφάλισε ότι το αντιφασιστικό κίνημα θα είναι πολιτική αγωγή σε αυτή τη δίκη. 

Με αυτήν την αντιμετώπιση, το αντιφασιστικό κίνημα, με βασικό κινητήρα την ΚΕΕΡΦΑ, οργάνωσε εκατοντάδες εκδηλώσεις και συζητήσεις, κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, απάντησε σε κάθε επίθεση της ΧΑ, απομόνωσε τη Χρυσή Αυγή από κάθε δημόσιο χώρο και μέσο και εμπόδισε κάθε απόπειρα των ταγμάτων εφόδου να ξαναβγούν στο δρόμο. 

Αυτή η μαζική, ενωτική, επίμονη, δράση του αντιφασιστικού κινήματος, είχε αποτελέσματα. Η Χρυσή Αυγή πριν ακόμα την απόφαση του δικαστηρίου ήταν κομμάτια και θρύψαλα. Διασπασμένη σε πολλά κομμάτια, εκτός Βουλής, χωρίς τις ένοπλες ομάδες κρούσης, χωρίς γραφεία -ορμητήρια επιθέσεων. Με το στίγμα της εγκληματικής οργάνωσης. Απομονωμένη πολιτικά και κοινωνικά. Η καταδίκη από το δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση, ήταν η τελική επισφράγιση.

Η αυτοπεποίθηση 

Η 7 Οκτώβρη, είναι η μέρα που έξω από το Εφετείο της Αθήνας έγινε η μεγαλύτερη, μαζικότερη, μαχητικότερη και κυρίως η πιο ενωτική αντιφασιστική συγκέντρωση, εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν τόση η προσέλευση του κόσμου που ακύρωσε τις αποστάσεις και τις διαχωριστικές γραμμές των διαφορετικών μπλοκ . O κόσμος πλημύρισε όλο το διαθέσιμο χώρο από Kηφισίας μέχρι Χ. Τρικούπη.

Ήταν εκεί, δίπλα-δίπλα τα πανό και οι σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές καταλήψεις, οργανώσεις γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας. Πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι των γειτονιών μας. Χιλιάδες νεολαίοι και απλοί καθημερινοί άνθρωποι. 

Η εργατική τάξη και η νεολαία είχαν επιβάλει το ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο στην πράξη. Ήξεραν, ότι ήταν η δύναμη που με τους αγώνες τους είχαν τσακίσει τη Χρυσή Αυγή.

Σε μια κορυφαία πολιτική στιγμή, συμπυκνώθηκαν όλοι οι επί μέρους διεκδικητικοί αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, των εργατών υγείας, των εργατών τέχνης, των δασκάλων, των καθηγητών, των μεταναστών, των προσφύγων, των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και κάθε καταπιεσμένου. Και αποκτήσαμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε και να νικάμε. 

Και όλοι οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» , ήρθαν, έξω από το Εφετείο, για να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στον πραγματικό πρωταγωνιστή αυτής της νίκης, το αντιφασιστικό κίνημα, και υποκριτικά και υστερόβουλα, να διεκδικήσουν μερίδιο της νίκης.

Αυτή η δύναμη μετατόπισε τον πολιτικό άξονα προς τα αριστερά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρει μπροστά της όλη αυτή την αυτοπεποίθηση και στους επί μέρους αγώνες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας την επόμενη περίοδο. 

Η αριστερά και ειδικά η επαναστατικής αριστερά χρειάζεται να δει αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση και τη δυναμική του κόσμου , να στηρίξει χωρίς μεμψιμοιρίες και να βοηθήσει την οργάνωση των αγώνων του. 

Τάκης Ζώτος 
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ