Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καρά Τεπέ: Μέσα στις λάσπες

«Aυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα», δήλωσε ξεδιάντροπα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μηταράκης για τις εικόνες ντροπής με τις πλημμυρισμένες σκηνές στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ στην Λέσβο. 

Η πλημμύρα ήρθε να αναδείξει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνει να ζουν χιλιάδες οικογένειες σε μια περιοχή επιρρεπή σε πλημμύρες, με τις σκηνές τοποθετημένες κατευθείαν πάνω στο χώμα, χωρίς καν αδιάβροχα προστατευτικά από πάνω, χωρίς κανένα έργο αποστράγγισης, με μηδενικές υπηρεσίες Υγείας από το κράτος. Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγγείλει «κρίσιμα κενά στις υπηρεσίες αποχέτευσης» ζητώντας «περισσότερες μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, σε κατάλληλα καταλύματα».

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει απολύτως τίποτε για να προστατεύσει αυτόν τον κόσμο αλλά έχει ανακοινώσει το κλείσιμο σπουδαίων δομών υποστήριξης όπως αυτή που έχει δοθεί εδώ και οκτώ χρόνια στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Λέσβου από το Δήμο για τη φιλοξενία ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. 

Κύμα συμπαράστασης

Για την υπεράσπιση της δομής του ΠΙΚΠΑ που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα εκκενώσει στις 12 Οκτώβρη, έχει ξεσηκωθεί ένα μεγάλο διεθνές κύμα συμπαράστασης που ξεκινάει από τους κατοίκους του νησιού -που με επιστολές και μηνύματα απαιτούν να σταματήσει η εκκένωση της δομής- ενώ το αίτημα έχει κοινοποιήσει στο ίδιο το υπουργείο με επιστολή της η Ομάδα της Αλληλεγγύης Λέσβου, χωρίς αυτό ποτέ να απαντήσει. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της:

“Οι διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ εκφράζουν την απόγνωση τους μπροστά στην προοπτική μεταφοράς τους στη “νέα Μόρια”, όπως αποκαλείται το νέο ΚΥΤ λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. Εκφράζουν επίσης τον φόβο τους για τις επισφαλείς υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν και την εκτός ελέγχου έξαρση του COVID-19 στο καμπ. Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την εντολή προς την αστυνομία για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών και να συνεχίσει η παραμονή τους στη δομή του ΠΙΚΠΑ μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλες για ευπαθείς ομάδες δομές”.