Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: “Από λίγοι, γίναμε πολλοί”

Κώστας Καταραχιάς

Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου

 

Παναγιώτης Καλφαγιάννης

 

Απέναντι από την είσοδο του Εφετείου, στην εξέδρα που είχαν στήσει φορείς, σωματεία και συλλογικότητες μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στη μακροχρόνια μάχη εναντίον των ναζί χαιρέτισαν τις χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες που απαιτούσαν την καταδίκη των ναζί. 

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, θύμισε τους αγώνες 5,5 χρόνων για τη σωστή διεξαγωγή της δίκης.

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ενός νοσοκομείου που όχι μόνο βρίσκεται στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, αλλά βρίσκεται δίπλα στο Εφετείο και έχει ζήσει τη μάχη της δίκης των ναζί, υπογράμμισε: “Όλο το νοσοκομείο, μαζί και οι ασθενείς, βγήκαν το πρωί στα μπαλκόνια και χαιρέτισαν τη διαδήλωση. Τα συνδικάτα παίξανε  ρόλο για να καθίσουν στο εδώλιο οι φασίστες: σταματήσαμε τις ρατσιστικές αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες, τους πετάξαμε έξω από τα συνδικάτα. Ανοίξαμε τα νοσοκομεία για τους πρόσφυγες, τους ανασφάλιστους. Σας καλώ όλους στη συνέχεια, στην απεργία της 15/10, για να απαλλαγούμε από αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση”.

Ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Σ. Λουκμάν στη δίκη των δολοφόνων του, θύμισε ότι αυτή η μάχη έχει ξεκινήσει από το 1996 μετά την επίθεση σε βάρος της ΟΣΕ. 

Ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ τόνισε: “Το χρέος κάθε πολίτη, αγωνιζόμενου, αντιφασίστα είναι να αποκαλύπτει τη θηριωδία του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία. Με την πίεση την πολιτική που ασκεί η συλλογικότητα στους δρόμους και στο κίνημα να πούμε: συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ”. 

Η Ναταλία, μαθήτρια, πρόσθεσε: “Ήρθαμε με τον αέρα από τη μάχη των καταλήψεων. Είδαμε τι σημαίνει ρατσισμός. Η μάσκα της κυβέρνησης έπεσε όταν μάθαμε ότι έδιωξαν όλες τις μετανάστριες καθαρίστριες. Πρέπει να συνεχίσουμε για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα”.

Ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, σημείωσε: “Η δίκη αυτή είναι νίκη του εργατικού κινήματος αντιρατσιστών και αντιφασιστών. Από λίγοι γίναμε πολλοί. Στην κατάληψη της ΕΡΤ το 2013, αμέσως το σύνθημά μας ήταν 'όχι στο μαύρο, όχι στον φασισμό'. Κλείσαμε τα μικρόφωνα στους ναζί όταν καταφέραμε, μαζί με όλους εσάς, να ξανανοίξουμε την ΕΡΤ, με αντιφασιστικές απεργίες ακόμη και τα σαββατοκύριακα”.

Tα κινήματα να δουλέψουν μαζί

Η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου, εκ μέρους του Δικτύου των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων είπε: “Από την πρώτη βδομάδα που η ΧΑ μπήκε στη Βουλή υπήρχαν φασιστικές επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ στο Γκάζι. Το 2014 έγιναν μαζικές αντιφασιστικές διαμαρτυρίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στους δρόμους της Αθήνας. Σας καλούμε 21/10 στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Από αύριο τα κινήματά μας να δουλέψουν μαζί. Δικαίωση για πρόσφυγες, Ρομά, Εβραίους/ες, για τους Αιγύπτιους ψαράδες, τον Λουκμάν, τον Φύσσα, την Ζάκι. Δηλώνουμε αντιφασιστικά και αντιπατριαρχικά παρούσα”.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα” θύμισε τον βαρύ φόρο αίματος που έχουν πληρώσει οι μετανάστες και συμπλήρωσε: “Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο Χαντίμ Χουσεϊν και η Σουκράν Μπίμπι περιμένουν την απόφαση: θα έχουμε δικαιοσύνη; Από το 2010 μέχρι σήμερα δώσαμε αγώνα και θα συνεχίσουμε, αν δεν υπήρχε το κίνημα, η ΚΕΕΡΦΑ, αν δεν ήμασταν ενωμένοι δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Ο Μοχάμεντ Μπιλάλ σκοτώθηκε τρέχοντας να ξεφύγει από ρατσιστική επίθεση στην Κρήτη. Η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της, χρειάζεται έρευνα. Γι' αυτό εμείς λέμε: ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ρατσισμός”.

Ο Στέλιος Μιχαηλίδης, εκ μέρους της Εργατικής Αλληλεγγύης έδωσε την εικόνα της μεγαλειώδους διαδήλωσης ενώ καταχειροκροτήθηκε όταν μίλησε για τη σημασία της ιστορικής απόφασης για τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό: “Η Εργατική Αλληλεγγύη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στη Λέσβο, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια. Οι 10 χιλιάδες πρόσφυγες κοιτάνε προς το σημερινό συλλαλητήριο. Κοιτάνε τον αγώνα των αντιφασιστών και των αντιφασιστριών γιατί ξέρουν ότι όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη: στη φυλακή οι φασίστες, λευτεριά στους πρόσφυγες”.

Η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, τόνισε: “Οι φοιτητές έχουμε παίξει ρόλο τόσα χρόνια στις μάχες του αντιφασιστικού κινήματος και έχουμε να δώσουμε και τη συνέχεια. Ενάντια στην κυβέρνηση του ρατσισμού που τους κάνει πλάτες. Θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτή τη κυβέρνηση σε όλα. Και στο κομμάτι των σχολών που τις θέλουμε ανοιχτές για τις ανάγκες τις νεολαίας”.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, έκλεισε τους χαιρετισμούς λέγοντας: “Οι φασίστες σε όλη την Ευρώπη έπαιρναν έμπνευση από τη Χρυσή Αυγή. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη μακρόχρονη ασυλία τους. Και να τελειώνουμε και με τις κυβερνήσεις της λιτότητας, του ρατσισμού, των πολέμων και των κλειστών συνόρων!”