Καταπίεση και απελευθέρωση
21/10 Ξεκινάει η δίκη των δολοφόνων του Ζακ: Όλες και όλοι στη συγκέντρωση 9πμ, Εφετείο

20/9, Διαδήλωση για τα δυο χρόνια από τη δολοφονία της Zackie Oh. Φωτό: Λένα Βερδέ

Στις 21 Οκτώβρη ξεκινά η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Έχοντας επιεική μεταχείριση από τις αρχές ήδη από το παραπεμπτικό βούλευμα, οι Σ. Δημόπουλος και Α. Χορταριάς, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί θα δικαστούν για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Η δικαίωση για τον Ζακ είναι μια μεγάλη και δύσκολη μάχη, αλλά γνωρίζουμε ότι το κίνημα μπορεί να καταφέρει νίκες τόσο μεγάλες και καθοριστικές όσο η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη!

Οι δολοφόνοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους. Μέχρι και σήμερα οι αστυνομικοί δεν έχουν υποστεί πειθαρχικές ποινές. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Α. Χορταριάς αισθάνεται την άνεση να κυκλοφορεί στον τόπο του εγκλήματος και να συνεχίζει να τραμπουκίζει. Το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο του 2019 επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφους που ασχολούνται με την υπόθεση και με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα έχει πάρει από τις αρχές!

Μόνο το κίνημα κατόρθωσε να βάλει φραγμό σε αυτό. Καλέσματα από οργανώσεις, drag queens, φοιτητικούς συλλόγους και συνδικάτα με προεξέχουσα την ΟΕΝΓΕ, έχτισαν ένα μεγάλο κίνημα δικαιοσύνης για τον Ζακ που τσάκισε τις παραπάνω προσπάθειες βήμα βήμα. Βγαίνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους, ανοίγοντας τη συζήτηση σε εργατικούς χώρους και σχολές, ανατράπηκε το αφήγημα των ρατσιστικών και ομοφοβικών ΜΜΕ και προχώρησε η δίωξη παρά τις φοβερές κωλυσιεργίες. 

Η οργανωμένη εργατική τάξη έχει παίξει κεντρικό ρόλο στις επιτυχίες του κινήματος τα δυο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη δολοφονία του Ζακ. Στη δίκη της ΧΑ, στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη, στις σεξιστικές προκλήσεις της ΝΔ, ήταν η εργατική τάξη που αγκάλιασε τα αιτήματα, από τους εργαζόμενους/ες της ΕΡΤ που δεν έδιναν τηλεοπτικό χρόνο στους ναζί, μέχρι τις εργαζόμενες στους δήμους και στα νοσοκομεία που οργάνωναν συζητήσεις για την απεργιακή Ημέρα των Γυναικών.

Τα ωστικά κύματα από την ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα χτυπήσουν και τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του κράτους, των δεξιών ΜΜΕ, της αστυνομίας να θάψουν την υπόθεση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η μάχη για τη δικαίωση του Ζακ είναι μια ακόμη μάχη που θα καθορίσει σε τι κοινωνία θα ζούμε.

Οι μάχες έχουν συνδεθεί. Η πλειονότητα θέλει δικαιοσύνη για τον Ζακ, την Ελένη, τον Παύλο, τον Σαχζάτ -και παλεύει καθημερινά ενάντια στις επιθέσεις, στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του συστήματος συνολικά.

Καλούμε τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές καταλήψεις να βγάλουν ψηφίσματα διεκδικώντας την καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ! Τα συνδικάτα στον χώρο της Υγείας, που δίνουν μάχη για τις ζωές όλων μας, ενάντια στην περιθωριοποίηση, ενάντια στον ρατσισμό για ανοιχτό ΕΣΥ για όλες και όλους και που έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στο να βγει το εργατικό κίνημα στη μάχη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία μέσα στην πανδημία, να μπουν ξανά μπροστά. Όπως έκανε η ΟΕΝΓΕ το 2018 που πήρε θέση απέναντι στους δολοφόνους! Ο χώρος της Παιδείας, που βρίσκεται στο μέσο ενός μεγάλου αγώνα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, και που έχει δώσει μάχες το προηγούμενο διάστημα τόσο ενάντια στην ομοφοβία όσο και ενάντια στον ρατσισμό, να απαιτήσει δικαίωση για τον Ζακ στέλνοντας το μήνυμα ότι παλεύουμε και ενάντια στις ανισότητες και την καταπίεση! Οι οργανώσεις της εργατιάς και της νεολαίας να στηρίξουν αυτή τη μάχη και με την παρουσία τους, βγάζοντας κάλεσμα για την ημέρα που ξεκινάει η δίκη, και οικονομικά.

Όλες και όλοι στις 21/10 στο Εφετείο, 9πμ.

Από την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας 
“Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”, 13/10/20