Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Διεθνείς χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο έστειλαν μια σειρά αντιφασιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Σε όλο τον κόσμο οι αντιφασίστες, οι οπαδοί της μουσικής και οι απλοί άνθρωποι σοκαρίστηκαν και τρομοκρατήθηκαν όταν ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε το 2013. Ο θυμός μας μεγάλωσε όταν μάθαμε ότι ο δολοφόνος του ήταν μέλος της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η δική μου οργή και αυτή πολλών άλλων αυξήθηκε όταν παρακολούθησα ένα διεθνές συνέδριο της ΚΕΕΡΦΑ και άκουσα την οικογένεια και τους φίλους του Σαχζάτ Λουκμάν να μιλούν για το πώς και αυτός δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αυτές οι φρικαλεότητες ήταν η πιο βάναυση υπενθύμιση ότι στόχος ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς να συμμετάσχουν στη δημοκρατική διαδικασία, αλλά να γιορτάσουν και να αναδημιουργήσουν τις φρίκες του Ολοκαυτώματος.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Οι ναζί να πάνε φυλακή.

Οι αγώνες σας για να τσακίσουμε το φασισμό είναι έμπνευση για όλους όσους παλεύουμε για να μην ζήσουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τη φρίκη του Άουσβιτς.

Brian Richardson
Stand Up to Racism UK

 

Χαιρετισμός στην συγκέντρωση από την Πολωνία, τη χώρα που έζησε τη φρίκη του ολοκαυτώματος, του Άουσβιτς και την εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στο γκέττο της Βαρσοβίας.

Δηλώνουμε την ολόψυχη αλληλεγγύη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, των γνήσιων απόγονων των ναζί του Χίτλερ.

Οι αγώνες σας ενάντια στους νεοναζί δολοφόνους είναι δύναμη για την αντίσταση των εργατών σε όλη τη Ευρώπη που την σκιάζει ξανά το φάντασμα του φασισμού και του ρατσισμού.

Μαρτσελίνα Ζαβίστα, Ματσίεζ Κονιέτσνι, Αντριαν Ζαμπεργκ, Μαγκνταλένα Μπιεζάτ
βουλευτές του αριστερού κόμματος Ραζεμ(ΜΑΖΙ)

Πιότρ Ζουμλέβιτς
πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εναλλακτικών Συνδικάτων

Αντρέι Ρατζικόφσκι
πρόεδρος του Συνδικάτου ΟPΖΖ

 

Αγαπητοί αντιφασιστές, αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητοί σύντροφοι, 

Η απόφαση που ανακοινώνεται σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σημαντική όχι μόνο για εσάς στην Ελλάδα, αλλά και για την πάλη ενάντια στον φασισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός ότι δικάζεται ολόκληρο το κόμμα, ολόκληρη η συμμορία, είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. 

Οι Ναζί δολοφονούν και στη Γερμανία. Μετά από κάθε νέα δολοφονία και επίθεση, η αστυνομία και οι πολιτικοί σπεύδουν πάντα να μιλήσουν για "μεμονωμένους δράστες". Είναι όμως σαφές ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιοί μεμονωμένοι δράστες: ο Μπρέιβικ, οι δολοφόνοι που βύθισαν στο αίμα το τζαμί στη Νέα Ζηλανδία, οι ναζί που σκόρπισαν το θάνατο στη Χάλλε και στο Χάναου μοιράζονται μια ρατσιστική κοσμοθεωρία που καλλιεργεί το μίσος σε βάρος των Εβραίων, των Μουσουλμάνων, των γυναικών και της αριστεράς. Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι μια επιτυχία για όλους αυτούς που παλεύουν ενάντια στις φασιστικές συμμορίες.

 Η Χρυσή Αυγή ήταν το πρότυπό τους. Οι Ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη κοιτούσαν με θαυμασμό το πετυχημένο μείγμα κοινοβουλευτικής δράσης, βίαιων επιθέσεων στο δρόμο και τρομοκράτησης των αντιπάλων της της Χρυσής Αυγής. Ένα πλήγμα ενάντια σε αυτές τις δομές είναι ένα πλήγμα ενάντια σε ολόκληρη την ακροδεξιά της Ευρώπης.

Ο μακροχρόνιος αγώνας σας ενάντια στη Χρυσή Αυγή δείχνει ότι η μαζική δράση μπορεί να φράξει τον δρόμο στους φασίστες. Και δείχνει ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που να συνδέει την άνοδο των φασιστών με την κρίση του καπιταλισμού.

Παλεύουμε μαζί ενάντια στους ναζί και στην Ελλάδα και παντού σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Γερμανία έχουμε να αντιμετωπίσουμε το AfD. Παλεύουμε για να τους εκδιώξουμε από παντού. Σε πολλά κρατίδια όπου τελικά καταφέρνει να οργανώσει κάποια εκδήλωση βρίσκεται πάντα αντιμέτωπο με οργανωμένες αντιδιαδηλώσεις.

Ο φασισμός δεν είναι πολιτική άποψη. Είναι έγκλημα. Πρέπει να στερήσουμε από τους Ναζί το έδαφος πάνω στο οποίο στήνουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους. Αυτό σημαίνει: τέλος στην πολιτική λιτότητας που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη. Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να υποδεχτούν τους πρόσφυγες. 

Έξω οι ναζί και οι φασίστες από τη Γερμανία, από την Ελλάδα και από παντού. Όχι στην Ευρώπη Φρούριο. Αλληλεγγύη με το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα!

Κριστίνε Μπούχολτς
Die Linke