Εργατικό κίνημα
Νίκη για τις μετανάστριες καθαρίστριες των σχολείων!

21/9, Κινητοποίηση καθαριστριών ενάντια στις απολύσεις. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σύσκεψη της Επιτροπής απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών σχολείων Αθήνας έγινε την Παρασκευή 9 Οκτώβρη. Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή επιτρέπει στους δήμους να προσλάβουν καθαρίστριες στα σχολεία όπως πριν, δηλαδή χωρίς να είναι προϋπόθεση η ελληνική ιθαγένεια ή το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

“Η επιστροφή των μεταναστριών καθαριστριών είναι μια νίκη των εργαζόμενων κατά των ρατσιστικών αποκλεισμών στο δικαίωμα για εργασία. Χρειάστηκε η επίμονη δράση των ίδιων των μεταναστριών καθαριστριών, που δεν το έβαλαν κάτω”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στο άνοιγμα της συζήτησης. “Αναγκάσαμε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να το ζητήσει δύο φορές και κάναμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου δώσαμε τα αιτήματά μας στον Υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι κερδίσαμε τη στήριξη του σωματείου των καθαριστριών στα σχολεία της Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΟΛΜΕ και συλλόγων εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και δημοτικών κινήσεων που κινητοποιήθηκαν μαζί μας. Δεν μετράει μόνο πόσοι μαζεύονται σε μια συγκέντρωση, αλλά τι εκπροσωπούν. 

Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουμε μονιμοποίηση για όλες τις καθαρίστριες ώστε να μην είναι όμηροι των Δήμων και των Κυβερνήσεων και προσλήψεις χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις. Γι' αυτό θα συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 15/10, στο πλευρό των απεργών του δημόσιου τομέα, των σχολείων, των δήμων και των νοσοκομείων”. 

Επαναπρόσληψη

Από τη μεριά τους, οι καθαρίστριες τόνισαν ότι αυτό είναι μια πρώτη νίκη, αλλά ζητούν να προχωρήσει άμεσα η επαναπρόσληψη τους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, που να επιτρέπει την ίση αμοιβή για ίση εργασία, στις θέσεις που είχαν απασχοληθεί πέρυσι, ώστε να μην δημιουργηθεί καθεστώς δύο ταχυτήτων στα σχολεία ανάμεσα στις εργαζόμενες.

Γι' αυτό το λόγο, την Τρίτη 13/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθήνας Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, αντιπροσωπείας της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, με τη συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κωνσταντίνου και της εκπαιδευτικού Ντίνας Γκαρανέ, και τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών Δήμου Αθήνας. Ο Α. Τσιατσιάμης δήλωσε ότι αναμένουν άμεσα την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επιτρέπει την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών, οι οποίες αποκλείστηκαν από τις προσλήψεις τον Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά το ζήτημα θα μπει στην Οικονομική Επιτροπή και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών. Το σχετικό εδάφιο αναφέρει: “Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων με τους όρους σύναψης που ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020... Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.”

Η παρουσία των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών στη μεγάλη πανεργατική αντιφασιστική κινητοποίηση με τα συνδικάτα και την ΚΕΕΡΦΑ, στις 7 Οκτώβρη, έξω από το Εφετείο έδειξε ότι είναι κομμάτι του μαζικού ξεσπάσματος για δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής.