Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κύπρος: Αντιφασιστικό κίνημα στο Νότο

11/10, Αντιφασιστική διαδήλωση στη Λευκωσία. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία

Πάνω απο 800 άτομα διαδήλωσαν στην Λευκωσία την Κυριακή 11 Οκτώβρη με κεντρικό σύνθημα ΕΛΑΜ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ακούστηκαν και συνθήματα που έκαναν τη σύνδεση της ΕΟΚΑ Β με το ΕΛΑΜ και τη Χρυσή Αυγή και τον διαχρονικό ρόλο των φασιστικών οργανώσεων στη Κύπρο. Η πορεία ξεκίνησε από την Ελληνική Πρεσβεία και κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο. Η εκδήλωση καλέστηκε από τη νεολαία του ΑΚΕΛ, και στηρίχτηκε από την Εργατική Δημοκρατία και άλλες οργανώσεις.

 Ηταν μια πορεία με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, με παλμό και έντονα συναισθήματα για τον κόσμο που συμμετείχε, οι περισσότεροι από τους οποίους εκφράζανε τη χαρά τους για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση αλλά και την έντονη επιθυμία να γίνει το ίδιο και με το ΕΛΑΜ που είναι η Χρυσή Αυγή Κύπρου. Στο Προεδρικό παραδόθηκε ψήφισμα προς τον Αναστασιάδη με το οποίο η συγκέντρωση ζητούσε να γίνει εισαγγελική έρευνα για το ΕΛΑΜ που δήλωνε με έπαρση ότι είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να ελεγχθεί η σχέση του ΕΛΑΜ με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή ζήτησαν και το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.

Βέβαια τα «παλικάρια» του ΕΛΑΜ τώρα που βούλιαξε το καράβι της μητρικής οργάνωσης δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Χρυσή Αυγή και προβάλλουν την αυτονομία τους. Δεν πείθουν κανένα γιατί είναι σε όλους γνωστές οι κατά καιρούς δηλώσεις ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή και οι επισκέψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο για να στηρίζουν το εδώ παραμάγαζο τους. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που διαδήλωναν στους δρόμους και απαιτούσαν με ψήφισμα τους προς την Ελληνική Πρεσβεία την απελευθέρωση των υπόδικων στελεχών της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα πολιτικής δίωξης. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Αρχιεπίσκοπος που τους χαρακτήριζε «καλά παιδιά με κρυστάλλινες απόψεις» ξαφνικά κατάπιε τη γλώσσα του. Είναι σίγουρο ότι στο βαθμό που θα γίνει έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο και τη σχέση της με το ΕΛΑΜ θα βγούν πολλά στη φόρα, όχι μόνο για την οικονομική και πολιτική στήριξη που τους έδινε ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και πολλά για άλλους σε διάφορα πόστα του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Αναστασιάδη να το κάνει που τόσο καιρό τους έδινε βήμα  και υιοθετούσε τις απόψεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να τους διώξει όταν αποδείχθηκε μετά από καταγγελία του ΑΚΕΛ ότι έκαναν παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις. 

Για να έχει το ΕΛΑΜ τη τύχη της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να κάνουμε στη Κύπρο ό,τι έκαναν στην Ελλάδα και οδήγησαν στην δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Να κτίσουμε ένα αντιφασιστικό κίνημα που να βρίσκεται στους δρόμους και να πιέζει προς αυτή τη κατεύθυνση. Που να βάλει το θέμα του αντιφασισμού και της καταδίκης του ΕΛΑΜ στους εργατικούς χώρους, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η εκδήλωση της Κυριακής ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, που θα πρέπει όμως να έχει και ανάλογή συνέχεια και κλιμάκωση.