Εκπαίδευση και νεολαία
Οι μαθητές οργανώνουν τη συνέχεια

7/10, Μαθητές στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συνέλευση έκαναν οι μαθητές Anticapitalista την Κυριακή 11 Οκτώβρη με μαθητές από Αττική, αλλά και από Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης που συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης:  

“Ερχόμαστε από μια τεράστια αντιφασιστική νίκη, την καταδίκη των νεοναζί, που δεν ήταν δεδομένη. Οι προθέσεις του κράτους φάνηκαν από τις πολλές καθυστερήσεις και τα εμπόδια για να ξεκινήσει η δίκη και να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό, αλλά και από την εισήγηση της εισαγγελέως που τους αθώωνε μέχρι τον διορισμό της Ζαρούλια στη Βουλή τις παραμονές της απόφασης. Για πολλά χρόνια είχαν ασυλία από τις κυβερνήσεις να κάνουν επιθέσεις. Η συνέχεια χρειάζεται να είναι ενάντια στην κυβέρνηση και τον ρατσισμό. Στις 17/10 θα είμαστε με αντιφασιστικές συγκεντρώσεις έξω από τα καμπ των προσφύγων και στις 18/10 θα συζητήσουμε τη νίκη μας και τη συνέχεια στο Τριανον.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη μάχη για ένα καλύτερο και ασφαλές για την υγεία μας δημόσιο σχολείο. Οι αντικαπιταλιστές μαθητές μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Οι καταλήψεις παίζουν ρόλο, χρειάζεται να συνεχίσουν και να βγουν μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η Κεραμέως είναι τόσο φοβισμένη που φτάνει να χρησιμοποιεί την ωμή αστυνομική καταστολή για να σταματήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Δεν ελέγχουν πλέον τίποτα σαν κυβέρνηση, ούτε τα σχολεία, ούτε την πανδημία, ούτε την οικονομία.

Συμμετέχουμε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15/10. Είναι η ευκαιρία να συντονιστεί το μαθητικό κίνημα με εργατικά κομμάτια που πάλευαν όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν. Απεργούν οι Δήμοι για κοινωνικές υπηρεσίες και για τις προσλήψεις των καθαριστριών για τα σχολεία, απεργούν τα Νοσοκομεία για προσλήψεις προσωπικού και απεργούν οι εκπαιδευτικοί, κάτι που διεκδικούσαμε καιρό, για 15 μαθητές ανά τάξη, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για σωστό καθαρισμό των σχολείων και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού. Είναι πανεργατικός ξεσηκωμός και πανεκπαιδευτικός συντονισμός. 

Θέλουμε να φτάσουμε σε εκατοντάδες και μαζί τους να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα, αλλά και να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις πολιτικές ιδέες, για το ρατσισμό, για το σεξισμό, για τον ίδιο τον καπιταλισμό. Βάζουμε μπροστά να κάνουμε τοπικά συζητήσεις, διακινούμε την Εργατική Αλληλεγγύη και βγάζουμε το νέο φύλλο της μαθητικής εφημερίδας “Anticapitalista”, που γράφεται από τους ίδιους τους μαθητές από την Αθήνα και από άλλες πόλεις”.

“Θα κατέβουμε στην απεργία”

“Θα προσπαθήσουμε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους μαθητές και με τους καθηγητές να κατέβουμε οργανωμένα στην απεργία στις 15/10”, είπε η Ναταλία, μαθήτρια από το 3ο ΕΠΑΛ Κολωνού. “Θα χρειαστεί παράλληλα να γίνουν μαζέματα γιατί πολλοί μπορεί να μην είναι τόσο ενημερωμένοι για το τι γίνεται, να μην ξέρουν πως να δράσουν. Εγώ θα ήθελα να γράψω για την αστυνομική καταστολή. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι αυτός ο θεσμός υποτίθεται ότι υπάρχει για να μας προστατεύει, αλλά κάνει αυτά τα πράματα”.

“Το να βγει ξανά το εφημεριδάκι Anticapitalista είναι μια πολύ καλή κίνηση”, τόνισε ο Φίλιππος, μαθητής από το Πικέρμι. “Βοηθάει σαν μέσο ενημέρωσης και συντονισμού των κινητοποιήσεων, αλλά και μέσω αυτού να κάνουμε προσιτές τις επαναστατικές ιδέες”.

“Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που χρειάζεται να μπουν στο “Anticapitalista”, είπε η Τζέσσυ, μαθήτρια από το 3ο ΕΠΑΛ Κολωνού. “Κάθε μαθητής μπορεί να αναλάβει να αναπτύξει ένα ξεχωριστό θέμα, να ψάξει πληροφορίες και πηγές και να γράψει ένα άρθρο. Εγώ θα μπορούσα να γράψω για την ομοφοβία και τη δίκη του Ζακ που ξεκινάει στις 21/10”.

“Το Black Lives Matter ήταν τρομερή έμπνευση για τη νεολαία σε όλο τον κόσμο”, σημείωσε ο Τάσος από το Βόλο. “Μαθητής στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Βόλο έκανε τοποθέτηση ότι έχουμε πολλές μάχες ενάντια στις διακρίσεις μέσα στα σχολεία, όπως το bulling που δεν είναι αφηρημένο, έχει αφετηρίες το ρατσισμό, την ομοφοβία, κτλ. Είτε σε κατειλημμένα σχολεία είτε σε ανοιχτά, οι εξορμήσεις πρέπει να συνεχίσουν κάθε βδομάδα όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα. Από το Βόλο θα γράψουμε για το περιβάλλον και τη μάχη ενάντια στην ΑΓΕΤ στο εφημεριδάκι”.

“Στο Ηράκλειο οργανώνουμε την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης”, δήλωσε ο Βασίλης, μαθητής από το Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης. “Οι ιδέες χρειάζονται για να έχουμε απαντήσεις απέναντι σε όλα αυτά που γίνονται. Εγώ διαβάζω μια συλλογή άρθρων του Λένιν για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είναι επίκαιρο λόγω ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών”.