Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Καιρός να παραιτηθεί ο Χρυσοχοΐδης

Η επίθεση της αστυνομίας δεν κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ούτε ένα λεπτό δεν πρόλαβε να περάσει από τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσπούσε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς έξω από το Εφετείο, ακούγοντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα και αύρες που έριχναν νερό με πίεση στους διαδηλωτές.

Ο στόχος αυτής της απρόκλητης επίθεσης ήταν διπλός. Αφενός, η διάλυση του ιστορικού συλλαλητηρίου πριν αυτό πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν είχε πάει καν 12 το μεσημέρι όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της καταδίκης. Η στάση εργασίας ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ ξεκίναγε στις 11πμ. Ένα μεγάλο μέρος όσων απήργησαν δεν είχε καν προλάβει να φτάσει στο συλλαλητήριο. Ακόμη περισσότερος ήταν ο κόσμος που ετοιμαζόταν να κατέβει για να πανηγυρίσει μαθαίνοντας την απόφαση. 

Αφετέρου στόχος της επίθεσης ήταν να σταλεί το πολιτικό μήνυμα ότι ακόμη και αν το δικαστήριο καταδίκασε τους χρυσαυγίτες, το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα, καθώς και η Αριστερά στο σύνολό της θα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. 

Δεν πρόκειται απλά για μια ενέργεια των αστυνομικών ή της ηγεσίας τους αλλά για μια προαποφασισμένη επίθεση του υπουργού Προ.Πο. Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης. Αυτό αποδεικνύει η χρονική αλληλουχία των γεγονότων όπως την είδε και την βίωσε χιλιάδες κόσμος και όπως την κατέγραψαν οι κάμερες και δεκάδες δημοσιογράφοι. 

Οι “150 βόμβες μολότοφ” για τις οποίες κάνει λόγο ο “Χρυσαυγοχοΐδης”, όπως τον χαρακτήρισε ένας αγανακτισμένος διαδηλωτής την ώρα της επίθεσης, ήταν απλά ανύπαρκτες. Τα ΜΑΤ ρίχνοντας δακρυγόνα συνέχισαν να καταδιώκουν το πλήθος χτυπώντας τους διαδηλωτές -ανάμεσα σε αυτούς και τον Κώστα Πολύδωρο, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, που τραυματίστηκε από κρότου λάμψης- σταματώντας στην οδό Πανόρμου. Από εκεί οι διαδηλωτές ανασυντάχτηκαν και βάδισαν προς τη Βουλή.

Η επίθεση που οργάνωσε το Υπουργείο Προ.Πο. ήταν δολοφονική. Η μαζική χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού με πίεση σε ένα τόσο πυκνό συλλαλητήριο θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει πανικός και ποδοπάτημα καθώς δεν υπήρχε άμεση διέξοδος σε ελεύθερο χώρο -κάτι που αποφεύχθηκε μέσα από την παρουσία των οργανωμένων μπλοκ. 

Δολοφονική επίθεση

Η επίθεση με δακρυγόνα, εν μέσω πανδημίας σε ένα συλλαλητήριο που κατά γενική ομολογία η πλειοψηφία των διαδηλωτών φόραγε μάσκες είναι εξίσου φονική. 

“Η χρήση δακρυγόνων έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων σε περίοδο πανδημίας” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ντάσιου πνευμονολόγος που ήταν παρούσα στο συλλαλητήριο. “Η χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19 ερεθίζοντας την αναπνευστική οδό, αυξάνοντας τη φλεγμονή και προκαλώντας βήχα. Από την εμπειρία μας επίσης ξέρουμε ότι μπορεί να προκληθούν βλάβες στον πνεύμονα. Η χρήση χημικών ουσιών που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων εν μέσω της πιο θανατηφόρας πανδημίας στο σύγχρονο κόσμο είναι ανεύθυνη και θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω καταστροφή ενός ήδη υπερφορτωμένου συστήματος Υγείας”. 

“Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρυσοχοΐδης έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις βαρβαρότητες της Αστυνομίας”, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της. “Απαιτούμε να ξηλωθούν οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό συνδικαλιστών και των άλλων διαδηλωτών. Απαιτούμε την παραίτηση του Χρυσοχοϊδη γιατί έχει όλη την ευθύνη για την επίθεση κατά του ιστορικής σημασίας αντιφασιστικού συλλαλητηρίου”.Και μαζί με αυτόν ολόκληρης της κυβέρνησης που τον στηρίζει.