Ανοιχτή Συνέλευση της ΕΠΑΣΣ

Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της ΕΠΑΣΣ και μετά ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις. Στο τέλος της συζήτησης η συνέλευση κατέληξε σε σχέδιο απόφασης που μετά από περαιτέρω επεξεργασία μοιράστηκε μαζικά στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή το απόγευμα.

Η ανακοίνωση των μέτρων για τη «πέμπτη δόση» και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το «Μνημόνιο 2» έχουν προκαλέσει έκρηξη. Η ΕΠΑΣΣ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που πλημμυρίζουν το Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες για να δείξουν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου και τους καλεί να κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργίες και καταλήψεις. Αυτό το κλίμα της εξέγερσης είναι εμφανές σε μια σειρά κινητοποιήσεις το περασμένο διάστημα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα Λιμάνια.

Ο επόμενος μήνας θα είναι από τους πιο κρίσιμους. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι το τσάκισμα της εργατικής αντίστασης. Αυτό θέλει να πετύχει με τις προσπάθειες για την επίτευξη της λεγόμενης συναίνεσης. Οι χυδαίες επιθέσεις στην Αριστερά, όπως με τις δηλώσεις του Πεταλωτή περί «Γκοτζαμάνηδων», στοχεύουν στην καρδιά της εργατικής αντίστασης.

Όμως, σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες δυνατότητες από μια προηγούμενη περίοδο. Ολόκληρα τμήματα εργαζόμενων απεγκλωβίζονται από πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Η βάση των συνδικάτων είναι σε καλύτερη θέση να αποκρούσει τις πιέσεις και τα «πραξικοπήματα» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και να οργανώσει νικηφόρα τους αγώνες της από τα κάτω.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα απεργιακό κίνημα διαρκείας που θα ξεκινήσει στις 9 Ιούνη με την απεργία των ΔΕΚΟ, θα κλιμακωθεί στην Πανεργατική Απεργία στις 15 Ιούνη και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Αυτή η προοπτική χρειάζεται συντονισμό από τα κάτω, επιτροπές σε κάθε χώρο που θα πάρουν πάνω τους την οργάνωση και τον συντονισμό των απεργιών. Με γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, να κερδίσουμε αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.