ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Από τη λίστα βέβαια δε λείπει και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη). Συγκεκριμένα, για την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, ένα νομό 4 πόλεων που αριθμεί πάνω από 80.000 κατοίκους, δημοσιεύει την πρόταση να μετατραπούν τα Νοσοκομεία των πόλεων σε Κ.Υ. και να μείνει ανοιχτό μόνο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με τις κλινικές του, για να συρρέει σε αυτό όλος ο πληθυσμός (αν προλαβαίνει και δε σβήνει στο δρόμο), καλύπτοντας σε περιπτώσεις αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 και 70 χλμ και μ’ ένα οδικό δίκτυο γεμάτο προβλήματα.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας-Μ.Γιαλού, μια επιτροπή που συστήθηκε για να περισώσει το Νοσοκομείο της περιοχής της, και που απαρτίζεται από Δάσκαλους, Καθηγητές, Αγρότες, Υπάλληλους του Δήμου, Δημοσιογράφους και συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 30 Σωματεία και Σύλλογοι, σε εγρήγορση πάντα, είχε προγραμματίσει και οργανώσει Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για τις 26 Μάη, ενάντια σε κάθε υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ζητώντας μάλιστα: ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ Γ’΄ΖΩΝΗ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν μεγαλειώδης. Την ίδια μέρα το πρωί είχε γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου μετά τις τελευταίες δημοσιεύσεις να υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση καθώς η Δημοτική Αρχή το είχε πουλήσει το θέμα μετά το τεράστιο Συλλαλητήριο της 25ης Γενάρη και υπαναχωρούσε σε σχέση με την “ενιαία διοίκηση” γεγονός που έκανε τις παρατάξεις της μειοψηφίας να διαχωρίζουν τη θέση τους. Σ’ ένα εμπύρετο κλίμα κατάφερε τελικά το Συμβούλιο να συντάξει ένα κείμενο κοινό που προασπίζει τα συμφέροντα του Νοσοκομείου και κλιμάκιο του Συμβουλίου, μετέβη στο Ηράκλειο, όπου ο Λοβέρδος σε επίσκεψή του εξήγγειλε τις προθέσεις του. Την ίδια στιγμή το κέντρο της Ιεράπετρας ήταν γεμάτο διαδηλωτές που φώναζαν “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”.

Ενημερωθήκαμε ότι οι Σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν κατάφεραν ποτέ να συναντήσουν το Λοβέρδο μιας και η Κρήτη είχε χωριστεί στα δύο για πάρτη του και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας απέτρεπε κάθε πρόθεση σε οποιοδήποτε να βρεθεί στο ξενοδοχείο του Υπουργού. Έναν κόσμο που προσπάθησε να βρεθεί εκεί (φορείς, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, Φοιτητές Ιατρικής κλπ), τον υποδέχτηκαν με ξύλο και δακρυγόνα.

Σε διασύνδεση με αυτή την αποστολή, η Λαϊκή Συνέλευση του Συλλαλητηρίου, σύσσωμη αποφάσισε ΚΑΤΑΛΗΨΗ στο χώρο του Δημαρχείου επ’ αόριστον μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, ο Λοβέρδος που ενημερωνόταν για το τί συνέβαινε στην Ιεράπετρα και προκειμένου να καθησυχάσει τα πλήθη, εξήγγειλε ότι κανένα από τα κατά τόπους Νοσοκομεία δε θα γίνει Κ.Υ., αλλά η “Ενιαία Διοίκηση” αυτών είναι αδιαπραγμάτευτη...

Δύναμη

Αυτό, όχι μόνο δεν κατέστειλε τη διάθεση για αγώνα, αλλά φούντωσε περισσότερο τον απλό κόσμο να συμμετέχει αυθόρμητα και ενεργά στην Κατάληψη, βάζοντας το όνομά του στη λίστα περιφρούρησης, κρατώντας τον για 13η μέρα εκεί, να οργανώνεται, να μην υποχωρεί αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, να εμπνέεται ότι ενωμένος έχει τη δύναμη να νικήσει.

Είδαμε κόσμο που δεν είχε βγει ποτέ απ’ το σπίτι του να διεκδικήσει κάτι, να περιφρουρεί την Κατάληψη στο Δημαρχείο ως τα ξημερώματα, να είναι εκεί κάθε πρωί για να μη σπάσει, είδαμε την πόλη να αποκτά ομορφιά και ζωντάνια με τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε βράδυ στον υπό Κατάληψη χώρο και παρακολουθούν εκατοντάδες άτομα..

Ο αγώνας συνεχίζεται για 13η μέρα. Ήδη η μάσκα της Πασόκικης Δημοτικής Αρχής έχει πέσει “πανηγυρικά”...Και τί δεν έκανε για να στείλει το κύμα της αντίστασης σπίτι του:

Αρχικά, κατηγόρησε την Επιτροπή ότι είναι αυτή που φταίει για την (από διμήνου!) καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους Συμβασιούχους του Δήμου. Κατόπιν προσπάθησε να στρέψει τους μόνιμους υπάλληλους  ενάντια στην κινητοποίηση αυτή, με το ίδιο πρόσχημα, αυτό δηλαδή της καθυστέρησης της μισθοδοσίας. Τι κι αν η Επιτροπή είχε κοινοποιήσει την απόφασή της πως προκειμένου να μη μείνει ΚΑΝΕΙΣ υπάλληλος απλήρωτος, θα ανοίξει την πόρτα του κατειλημμένου κτιρίου για τους υπάλληλους που βγάζουν τη μισθοδοσία. Μέχρι και για ακύρωση λειτουργίας του server του δικτύου του Δήμου κατηγορήθηκε η Επιτροπή...Ψέμα: Ο Υπάλληλος που διαχειρίζεται τα θέματα δικτύου το διέψευσε, λέγοντας πως ήταν εντολή του Δημάρχου να πέσει ο server για να προκληθεί αυτό το κομφούζιο. Ακολούθησε ποινική δίωξη στους καταληψίες...Ο Δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης ενημέρωσε την Εισαγγελία για να επέμβει αυτεπάγγελτα. Πάνω από 15 άτομα έχουν διωχθεί ποινικά και καταθέτουν αυτές τις μέρες...

Ελενα Παϊσανίδου