Μαζική Περηφάνεια

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή στην πορεία εκτιμάται μεταξύ 8000 και 9000 ατόμων, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε την εκτίμηση 10.000 ανθρώπων. 

Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα 50 και πλέον περίπτερα των οργανώσεων ομοφυλόφιλων, των ΜΚΟ, των πολιτικών οργανώσεων, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Ανάμεσά τους το περίπτερο της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Η επίσημη έναρξη έγινε με τους χαιρετισμούς των LGBT οργανώσεων από το εξωτερικό, όπως την Πολωνία, την Γερμανία, την Τουρκία, ενώ αίσθηση έκανε ο χαιρετισμός του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα, ο οποίος μέσα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα τόνισε ότι χρειάζεται να παλέψουμε απέναντι σε όλων των ειδών τις διακρίσεις και ιδιαίτερα το ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.   

Φέτος το Athens Pride είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς η καθιερωμένη πορεία στη Βουλή, πέρασε μέσα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μάχες ενάντια στην κρίση, την καταπίεση και το σεξισμό πάνε χέρι χέρι. “Τόσο η κρίση όσο και το κίνημα της αγανάκτησης μας αφορά και μας επηρεάζει”, είχε ανακοινώσει από τις προηγούμενες μέρες η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride. “Η κοινότητα των LGBT έχει έναν παραπάνω λόγο να είναι αγανακτισμένη: τη διαιώνιση της διάκρισης σε όλα τα επίπεδα. Με το ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα δεν μας χωρίζει τίποτε, ενώ μας ενώνει η διάθεση για απόλυτα ειρηνική εκδήλωση των διεκδικήσεων μας και της αγανάκτησής μας”.

Μοναδική παραφωνία η στάση της αστυνομίας που προσπάθησε να αποκόψει τις δύο συγκεντρώσεις από το να ενωθούν, χωρίς να τα καταφέρει. Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα όπου οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν τα μπλοκ των ομοφυλόφιλων με χειροκροτήματα. Αυτή τη σύνδεση έκανε πολύ πετυχημένα το μπλοκ της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ που μπήκε στο Σύνταγμα φωνάζοντας “το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, το Μνημόνιο θα ρίξει, τις διακρίσεις θα τσακίσει” και “Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: Κάιρο- Αθήνα- Βαρκελώνη!”. Η πορεία κατέβηκε την   Πανεπιστημίου, έφτασε στην Ομόνοια και στη συνέχεια πίσω στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου στήθηκε ένα ολονύχτιο πάρτυ. Η δίψα για πολιτική συζήτηση δεν έλλειψε ούτε από την Κλαυθμώνος, κάτι που φάνηκε από τα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης που δόθηκαν, αλλά και από την ανταπόκριση που βρήκε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο όπου πουλήθηκαν βιβλία αξίας εκατοντάδων ευρώ.