ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - Κλιμάκωση παντού!

Από νωρίς το πρωί, άρχισαν να καταφθάνουν στο κέντρο της Αθήνας τα πούλμαν με τους διαδηλωτές από την επαρχία και με τα πανώ τους άρχισαν να παίρνουν θέση στο χώρο της πλατείας Κλαυθμώνος. Ανάμεσα στα μπλοκ από τους διάφορους νομούς διακρίναμε τα πανώ της Κορινθίας, της Καβάλας, των Σερρών, της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Αχαϊας. Τους απεργούς υποδέχονταν αγωνιστικά από την εξέδρα το μουσικό συγκρότημα των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Πάνω από 250 εργαζόμενοι ήλθαν στην Αθήνα από την Αχαϊα. «Είχαμε 15 χρόνια να δούμε τέτοιες κινητοποιήσεις», μας λέει ο Κανέλλος Γεωργιτσόπουλος, συνδικαλιστής από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. «Ο ΟΤΕ δίνει για διαφημιστικές καμπάνιες κάθε χρόνο 170-200 εκατομμύρια ευρώ. Προσπαθούν τώρα να τον ξεπουλήσουν ολόκληρο για 320 εκατομμύρια! Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ προσπαθούν ενωμένα να αντισταθούν. Εχουμε δύναμη, έχουμε θέληση και θα το παλέψουμε να μην ιδιωτικοποιηθεί. Ο ΟΤΕ από το 1949 επενδύει, δίνει δίκτυα, τηλεφωνία μέχρι και το πιο μακρινό χωριό, ανήκει σε εμάς, στους πατεράδες μας, στους παππούδες μας. Αυτά δεν έχει δικαίωμα κανείς Παπανδρέου να τα ξεπουλήσει. Ο συντονισμός έχει ξεκινήσει με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και τις υπόλοιπες ημέρες θα έχουμε και το αποτέλεσμα. Θα παλέψουμε αυτά τα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να μην περάσουν ποτέ». 

Συμπαράσταση

Γύρω στις 13.30 τη Σταδίου άρχισαν να ανεβαίνουν οι απεργοί λιθογράφοι που φτάνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης αντάλλαξαν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με τους απεργούς του ΟΤΕ. Από πίσω τους ακολουθούσε το μπλοκ του ΟΤΕ Μεσσηνίας που ανέβαιναν με προσυγκέντρωση και αμέσως μετά από αυτούς, εντυπωσιακή εμφάνισή έκαναν οι απεργοί συμπαραστάτες του ΤΤ που με ένα πολυπληθές μπλοκ κατέλαβαν τη Σταδίου.

«Ο Σύλλογος εργαζομένων αποφάσισε σήμερα στις 12 να κατέβουμε στο δρόμο, κάναμε αιφνιδιαστική κατάληψη στο κεντρικό κτήριο της Διοίκησης για να είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ που επίσης ξεπουλιέται όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Νάγια Νικολάου, εργαζόμενη στο ΤΤ. Στη Σταδίου, ήταν στημένο το πανώ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών και λίγο αργότερα στην πορεία κατέφθασε σε συμπαράσταση και ένα μπλοκ φοιτητών από τη Σχολή Τουρκικών Σπουδών της ΦΛΣ που βρίσκονταν στα Προπύλαια.

Οσο διάστημα κράτησαν οι ομιλίες, το κλίμα από κάτω ήταν αγωνιστικό: Εκατοντάδες σημαίες της ΟΜΕ ΟΤΕ και του Συλλόγου της Cosmote, διαρκή συνθήματα μέχρι και καπνογόνα. «Πρέπει να αντισταθούμε, κατεβείτε όλοι στα πεζοδρόμια!» μας λέει ενθουσιασμένος ο Χρήστος Ασπρούδης. «Από Μαγνησία κατεβήκαμε, σήμερα, τρία πούλμαν». Όταν τέλειωσε η συγκέντρωση και ο κόσμος βγήκε στη Σταδίου, φάνηκε το μέγεθος του πλήθους, που ξεπέρναγε κατά πολύ τις τρεις χιλιάδες. Με σύνθημα «Πότε; Ποτέ! Τον ΟΤΕ Ποτέ», η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα με το ηθικό ανανεωμένο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τον γύρο των αποκρατικοποιήσεων από τον ΟΤΕ, θεωρώντας τον εύκολο αντίπαλο, μπορεί τελικά να της γυρίσει ανάποδα. Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες συζητιόταν πλατιά στον κόσμο της συγκέντρωσης, όπως και η δυνατότητα να πάνε από κοινού μαζί όλες οι ομοσπονδίες σε απεργία διαρκείας. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κωστούλας από τη Λάρισα: «Η συμμετοχή στην απεργία στο νομό ήταν πολύ καλή. Εδώ κατεβήκαμε ένα λεωφορείο. Κάνουμε αγώνα από την ψυχή μας, είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε τα πάντα».

ΠΟΕ ΟΤΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Καταλήψεις Δημαρχείων ενάντια στα νέα μέτρα ξεκινά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 14 Ιούνη, παραμονή της Πανεργατικής Απεργίας. Οι καταλήψεις θα ξεκινήσουν από το Περιστέρι, τη Νέα Ιωνία, το Βύρωνα, τον Αγιο Δημήτριο, τον Πειραιά.

Η Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στους ΟΤΑ καλεί τα Σωματεία των Δήμων “σε συνεργασία και με άλλους φορείς στην κατάληψη όλων των κεντρικών Δημαρχείων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα αντίστασης και συζήτησης και σημεία εξόρμησης για αποκλεισμούς άλλων Δημοσίων κτηρίων, την ενίσχυση πρωτοβουλιών για ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση στα Νοσοκομεία σε συνεργασία με το κίνημα των Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και αφετηρίες ενίσχυσης της οργανωμένης συμμετοχής στο κίνημα των πλατειών”. Το κάλεσμα για καταλήψεις Δημαρχείων σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζόμενων αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 6 Ιούνη με Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.

Ανάμεσα στις αποφάσεις της σύσκεψης είναι η μαζική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια στις 9 και τις 15 Ιούνη, ενώ γίνεται και κάλεσμα προς τις κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για Γενική Απεργία με την κατάθεση του Μνημονίου στη Βουλή, για μαζικό μπλοκάρισμα της Βουλής και καταλήψεις Δημόσιων κτιρίων όσο καιρό χρειαστεί για να αποτραπεί η διαδικασία ψήφισης. Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση μαζικής μηχανοκίνητης πορείας στο κέντρο όλων των πόλεων καθώς και κλείσιμο των ΧΥΤΑ της Φυλής και της Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για καταλήψεις Δημαρχείων σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες που παλεύουν τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές ανοίγει το δρόμο της κοινής δράσης και απεργιακής κλιμάκωσης μεγάλων κλάδων εργαζόμενων όπως οι εκπαιδευτικοί και οι νοσοκομειακοί. Η πολυήμερη κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας από τους συμβασιούχους που έγινε κέντρο αντίστασης και έμπνευσης για όλους τους εργαζόμενους γίνεται τώρα παράδειγμα αγώνα που μπορεί να απλωθεί σε κάθε δήμο της χώρας.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας μπορεί πραγματικά να φέρει το Σύνταγμα σε κάθε νομό, σε κάθε γειτονιά. Θα είναι ένα βήμα κλιμάκωσης της μάχης και ενίσχυσης του απεργιακού αγώνα για την ανατροπή των μέτρων. Οπως αναφέρει η απόφαση: “Οι εργαζόμενοι δεν δημιούργησαν το χρέος και δεν πρόκειται να το πληρώσουν οι ίδιοι...Καλούν όλο τον ελληνικό λαό σε γενικό ξεσηκωμό για να αποτραπεί το γενικό ξεπούλημα της χώρας μας, που προβλέπεται με το νέο μνημόνιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή”.

ΗΣΑΠ

Την αντίθεσή τους “στην επιχειρούμενη ισοπέδωση και τη βαρβαρότητα των νέων μέτρων κυβέρνησης και τρόικας ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία” έκφρασαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ με την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 3 Ιούνη.

Η απεργία ήταν η συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις 170 υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζόμενων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών στα πλαίσια του “νόμου Ρέππα” για τις αστικές συγκοινωνίες.

“Αντιδρούμε: Στις υποχρεωτικές καταστροφικές μετατάξεις– διώξεις 170 εργαζομένων των ΗΣΑΠ”, αναφέρει η ανακοίνωση των Ενώσεων των Εργαζόμενων για την απεργία. “Δεν αρκεί η υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων και η ταλαιπωρία των 2,5 χρόνων από τον άστοχο τρόπο εκτέλεσης των έργων ΤΩΡΑ δημιουργούν και νέα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του 'Ηλεκτρικού' με τις διώξεις των εργαζομένων. Καλούμε: Όλους τους επιβάτες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας για να αποτρέψουμε δυναμικά, τα μεσαιωνικά μέτρα και τα δεινά που επιφυλάσσουν για τα επόμενα πολλά χρόνια στο λαό και τη νεολαία, κυβέρνηση και Τρόικα”.

Παίρνοντας έμπνευση από τις κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε εργατικούς χώρους και πλατείες, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ ξαναβγαίνουν στον αγώνα. Η κλιμάκωση των απεργιών τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους, θα είναι δύναμη για όλους. Η αρχή μπορεί να γίνει στην Πανεργατική 15 Ιούνη.

ΜΕΤΡΟ

Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 4μμ προχώρησαν τη Δευτέρα 6 Ιούνη οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ αντιδρώντας στην “κατακρεούργηση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων” όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των Σωματείων του χώρου.

Η αρχική απόφαση ήταν για 24ωρη απεργία, αλλά μετατράπηκε σε στάση προκειμένου το ΜΕΤΡΟ να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές που ήθελαν να μεταβούν το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πλατεία Συντάγματος.

“Τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αφού θα (ξε)πουληθεί η δημόσια περιουσία της χώρας, θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και φορείς, θα συρρικνωθούν εκ νέου τα ήδη μειωμένα εισοδήματα, θα περικοπούν οι συντάξεις, θα ελαστικοποιηθούν και θα εντατικοποιηθούν τα ωράρια εργασίας και το πιο σημαντικό - τραγικό: Η επιτακτική πίεση της Τρόικας για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά δε μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους αγανακτισμένους συμπολίτες μας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις αδιέξοδες και ίσως καταστροφικές αποφάσεις των ντόπιων ή εισαγόμενων χαρτογιακάδων”, συνεχίζει η  ανακοίνωση.

Σαν συνέχεια, τα Σωματεία του ΜΕΤΡΟ πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8πμ την Πέμπτη 9 Ιούνη, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι μια σωστή επιλογή που ανοίγει το δρόμο της κοινής απεργιακής κλιμάκωσης.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ

Οι Λιθογράφοι απάντησαν με απεργιάρα. Αυτό είναι το μεγάλο γεγονός. Απέναντι στα χτυπήματα των αφεντικών με τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία κτλ, απέναντι στα μνημόνια, τα ΔΝΤ, την κυβέρνηση και σε όποιον διάολο είναι με το μέρος τους, οι εργάτες της βιομηχανίας του χαρτιού και της εκτύπωσης νέκρωσαν την παράγωγη σε δεκάδες χώρους δουλειάς.

Ήταν κυριολεκτικά μια απεργία που δεν κουνήθηκε “φύλλο”. Πολλές μεγάλες μονάδες εκτύπωσης όπως οι «Ρόης», «Ματσούκης», «Ίρις», «Βιβλιοσυνεργατική», «Γκρέκης» και πολλοί άλλοι, καθώς και δεκάδες μικρότερες δεν λειτούργησαν απ’ την απεργία.

Την απεργία την είχε κηρύξει σαν πίεση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων ενώ σε κοινή ανακοίνωση 8 εργοστασιακές επιτροπές καλούσαν όλους τους συναδέλφους στον αγώνα. Η πολυπληθής διαδήλωση πέρασε απ’ την πλ. Κλαυθμώνος και έγιναν εγκάρδιοι χαιρετισμοί με τους απεργούς του ΟΤΕ και του ΤΤ και κατέληξε στο κτίριο του ΣΕΒ για να δοθεί το ψήφισμα της απεργίας. Πάντα τέτοια και καλύτερα και το νέο ραντεβού η Πανεργατική στις 15 Ιούνη.

Δημήτρης Αργυροκαστρίτης