ΖΙΜΠAΜΠΟΥΕ: Νεκρός ένας σύντροφος της (ISO) Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης

Το Φλεβάρη, η ISO Zimbabwe, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ οργάνωσε στην πρωτεύουσα Χαράρε ανοιχτή συζήτηση, με προβολή από Αίγυπτο και Τυνησία. Η αστυνομία εισέβαλλε στο χώρο, συνέλαβε όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια τους οδήγησε στην κεντρική φυλακή της Χαράρε, όπου κρατήθηκαν για δύο εβδομάδες. Ο Ντέιβιντ Μπάτσι, μέλος του ISO, ήταν ένας από τους 17 που κρατήθηκαν στην απομόνωση. Την περασμένη βδομάδα υπέκυψε σε μια μόλυνση των πνευμόνων, καθώς η υγεία του κατέρρευσε λόγω του εγκλεισμού του και της άρνησης φαρμακευτικής περίθαλψης. 

Εσχάτη προδοσία

Οι 45 αρχικά κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία για την οποία προβλέπεται θανατική ποινή. Μετά από μια διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες – εκτός από έξι συντρόφους, οι οποίοι κατηγορούνται για άσκηση «δημόσιας βίας», αδίκημα που επισείει ποινή φυλάκισης 10 χρόνων και η δίκη τους θα γίνει στις 22 Αυγούστου. Δυστυχώς, για τον Ντέιβιντ Μπάτσι, τελικά ίσχυσε η ποινή του θανάτου.

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους συντρόφους μας σαν τον Μπάτσι και όλους όσους έλιωσαν στις φυλακές είναι η διαρκής κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία και το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού που υπηρετεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ISO. «Εξι σύντροφοί μας εξακολουθούν να απειλούνται με δέκα χρόνια φυλάκιση στις φυλακές τρόμου του καθεστώτος, όπου πολλοί έχουν πεθάνει. Μόνο η διεθνής συμπαράσταση και η μαχητική κινητοποίηση εδώ θα σταματήσουν το καθεστώς. Γι’ αυτό σας καλούμε να συνεχίσετε να μας συμπαραστέκεστε».

Εκατοντάδες αγωνιστές παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ντέιβιντ Μπάτσι που έγινε το περασμένο Σάββατο. Αφήνει πίσω του την γυναίκα του και τρία παιδιά που έχουν ανάγκη από βοήθεια, για αυτό όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει με την ISO (http://isozim.blogspot.com/).