ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

έδειξε η ανοιχτή συγκέντρωση υπεράσπισης του ΓΝ Πατησίων που οργανώθηκε την Πέμπτη 14 Ιούλη στο σταθμό του ΗΣΑΠ Ανω Πατήσια. Συνδικάτα, συλλογικότητες και φορείς της γειτονιάς, εκατοντάδες απλοί κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο και γέμισαν την πλατεία της Αγίας Βαρβάρας μπροστά στον ηλεκτρικό, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.

Η επιτυχία της συγκέντρωσης, για τη σωτηρία ενός νοσοκομείου “σε κομβικό σημείο”, “με πληθυσμό αναφοράς 1 εκατομμύριο” όπως είπαν ανάμεσα σε άλλα οι ομιλητές, δείχνει τη σημασία του για όλη την περιοχή. Αυτό μας τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη και η κυρία Φωτεινή, κάτοικος Πατησίων, δηλώνοντας μας “έχω νοσηλευτεί, χειρουργηθεί συγκεκριμένα, και εγώ και ο άντρας μου στο νοσοκομείο. Είναι πολύ καλό νοσοκομείο, το προσωπικό, οι γιατροί. Χαθήκαμε αν κλείσει! Πού θα πάμε μετά;”. Αυτό έδειξε και το αυτοσχέδιο πανό ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου της μικρής Νάντιας που είπε στο μικρόφωνο: “Σε αυτό το νοσοκομείο ο παππούς μου νοσηλεύτηκε. Είναι οικογενειακό νοσοκομείο, κι αν κλείσει θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ. Αν με ακούει τώρα ο υπουργός θέλω να του πω να μην κλείσει το νοσοκομείο”.

Καταδίκη

“Σας καλώ όλους τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να το αναγκάσουμε να πάρει απόφαση καταδίκης του κλεισίματος του νοσοκομείου”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με την “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”. Ανάμεσα στους ομιλητές που μετέφεραν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζόμενων και δήλωσαν τη στήριξή τους μέχρι να ανατραπεί το κλείσιμο του νοσοκομείου, ήταν: Δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι του δήμου Αθηναίων.

Συνδικαλιστές από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ που κάλεσαν στην απεργία στις 20/7 και τη συγκέντρωση στις 12μ στο υπουργείο Υγείας. Πρόεδροι και μέλη Σωματείων Νοσοκομείων και 5μελών της ΕΙΝΑΠ από την Πολυκλινική, το Αγία Σοφία, το Αγία Ολγα, το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, το Ψυχιατρείο, τον Αγιο Σάββα, την Παμμακάριστο. Εκπρόσωποι λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών “Δεν πληρώνω”. Εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς. Με πανό συμμετείχε η Εργατική Αλληλεγγύη.

Τα πιο δυνατά χειροκροτήματα ακούστηκαν στους ομιλητές που πρότειναν “κινητοποιήσεις διαρκείας”, “απεργία διαρκείας”, “οργάνωση από τα κάτω”, “επιτροπές αγώνα”, “συντονιστικό νοσοκομείων”, “καταλήψεις στα νοσοκομεία”, “αντίσταση μέχρι τη νίκη”, “ανυποχώρητο αγώνα ”.

Αντίθετα, η παρουσία του υποψήφιου της ΝΔ Β. Κικίλια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μαζικό γιουχάισμα όταν προσπάθησε να μιλήσει.

Την ευθύνη της συγκέντρωσης είχαν από κοινού το Σωματείο στο ΓΝ Πατησίων και η Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί, μέσα από την Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων, στο χώρο. Η επιτυχία της έδειξε ότι η συμμετοχή της βάσης στην οργάνωση των αγώνων είναι απαραίτητη.

Τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία από το χώρο της συγκέντρωσης μέχρι το νοσοκομείο με βασικό σύνθημα “Ούτε στα Πατήσια ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά”.

Στη συνέλευση που έγινε την Τρίτη 19/7 στο νοσοκομείο, γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 20/7 και οργανώνουν συγκέντρωση στις 11πμ στην αυλή του νοσοκομείου για να πάνε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με το πανό τους.