ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΥΤΕ ΔΩΡΕΑΝ, ΟΥΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Αν επιτρέψουμε να επιβάλουν τα σχέδιά τους, το πανεπιστήμιο δεν θα είναι ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν, ούτε πανεπιστήμιο! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στις λέξεις έχει δώσει άλλο νόημα. Πρόκειται για την πλήρη στρέβλωση των όσων δηλώνεται ότι επιδιώκει αυτός ο νόμος», αναφέρει στις πρώτες παραγράφούς του το κείμενο.

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάλυση των σπουδών και την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων», συνεχίζει και προσθέτει ότι για πρώτη φορά «με νόμο θεσπίζονται δίδακτρα στο ελληνικό πανεπιστήμιο στις μεταπτυχιακές σπουδές ανοίγοντας τον δρόμο για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές». Επίσης, «καταργείται το δωρεάν πανεπιστημιακό σύγγραμμα» και «τα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστούν και τα τελευταία ίχνη της δωρεάν στέγασης και σίτισης».

Επιχειρήσεις

«Ο νέος νόμος θέλει να διοικούνται τα πανεπιστήμια όπως ακριβώς οι επιχειρήσεις: Καμία συμμετοχή της κοινότητας και καμιά δημοκρατία στην λήψη αποφάσεων… η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων δεν θα αναλαμβάνεται από την Πολιτεία, αλλά από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Για να επιβιώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, από χορηγίες, από επενδύσεις, από δίδακτρα των φοιτητών!», τονίζει.

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σημαίνει ότι η αστυνομία θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο όποτε θέλει!», επισημαίνει.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε κοινό ξεσηκωμό. «Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να το ψηφίσει θα μας βρει μπροστά της! Την ημέρα που θα ψηφίζουν τον νόμο όλοι και όλες στο δρόμο! Εάν ψηφιστεί προχωράμε με συλλαλητήρια, συνελεύσεις στις σχολές, καταλήψεις, απεργίες! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας από κοινού με όλους τους εργαζόμενους  - για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα - για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της - για να διώξουμε την Τρόικα και το Μνημόνιο».

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του ΣΕΚ (www.sekonline.gr).