ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΗ: Πανεκπαιδευτική Πρωτοβουλία ενάντια στο τερατούργημα Διαμαντοπούλου

Η πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο πάρθηκε την Πέμπτη 14/7 μετά από ανοιχτή σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ, στην οποία συμμετείχαν αγωνιστές από όλους τους παραπάνω χώρους της εκπαίδευσης.

Τη σύσκεψη άνοιξε η Τίνα Ζορμπαλά, πανεπιστημιακός που συντόνισε και την όλη διαδικασία. Αναφέρθηκε αρχικά στην αγωνία που νιώθουν όλοι όσοι παλεύουν για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, εξήγησε ότι αυτή η επίθεση θα επηρεάσει όλη την κοινωνία, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να διαλύσει οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα. Εξήγησε ότι δεν φτάνουν οι καταγγελίες από τις Συγκλήτους που αντιτίθενται στα σχέδια Διαμαντοπούλου, αλλά ότι χρειάζεται κινηματική απάντηση χωρίς αναμονή. Πρότεινε να βγει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και την πραγματοποίηση κινητοποίησης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Λάζαρος Απέκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ. Θύμισε ότι η Πρωτοβουλία είχε κάνει κάποιες πρώτες κινήσεις από το περασμένο φθινόπωρο με εκδηλώσεις και ενημερώσεις, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση κινητοποίηση απέναντι στη μεγάλη επίθεση τόσο στην κοινωνία όσο και στα Πανεπιστήμια. Ενημέρωσε τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ότι το νομοσχέδιο ήδη έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Επιθέσεων στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το ψηφίσει στις 24 Αυγούστου. Για αυτό το λόγο τόνισε ότι «χρειάζεται μια γέφυρα» με τις κινητοποιήσεις του Αυγούστου και πρότεινε να συνεχίσει η προσπάθεια «οριζόντιας επικοινωνίας και συντονισμού όλου του εκπαιδευτικού κόσμου».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο φοιτητές, εργαζόμενοι στις σχολές, εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνοντας παρατηρήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο και προτάσεις για δράση. Ο Ηλίας Κεφαλάς, φοιτητής Πολυτεχνείου από την ΑΡΑΝ και τα ΕΑΑΚ πρότεινε να γίνει μεγάλη συναυλία πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία Αγώνα για καλύτερο συντονισμό.

Ο Δημήτρης Καλλέργης, πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Διδασκόντων του ΤΕΙ Αθήνας τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει πίεση για να βγουν απεργιακές κινητοποιήσεις και να πάρουν όλες οι σχολές απόφαση για αναστολή λειτουργίας καθώς ο νέος νόμος πλαίσιο θα είναι καταστροφικός.

Η Αγγελική Φατούρου από την ΕΛΜΕ Περιστερίου πρότεινε να βγει ένα φυλλάδιο ενημέρωσης με τη μορφή των απαντήσεων-ερωτήσεων για να ενημερωθεί όλος ο κόσμος, ενώ συμφώνησε με την πρόταση της συναυλίας.

Καλοκαιριάτικα

Η Νίκη Αργύρη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής από το ΣΕΚ και τα ΕΑΑΚ, αφού εξήγησε ότι η επιλογή της Διαμαντοπούλου να κατεβάσει το νομοσχέδιο καλοκαιριάτικα δείχνει ότι φοβάται το πανεκπαιδευτικό κίνημα, πρότεινε να γίνει συλλαλητήριο την Τετάρτη 20/7, να βγει κείμενο και αφίσα και να οργανωθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την 1η Σεπτέμβρη. Έκλεισε την τοποθέτηση της τονίζοντας ότι το κίνημα χρειάζεται να κινηθεί όπως το 2006-07 με απεργίες και καταλήψεις διαρκείας.

Ο Παναγιώτης Λούβρος, φοιτητής από τη νΚΑ και τα ΕΑΑΚ έβαλε την πρόταση να απευθυνθεί η Πρωτοβουλία και στον κόσμο των Λαϊκών Συνελεύσεων που γίνονται παρά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως στην Αγία Παρασκευή και του Ζωγράφου, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνένωση όλης της εκπαίδευσης.

Η Γιώτα Ιωαννίδου από την ΕΛΜΕ Ελευσίνας επιχειρηματολόγησε ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται απάντηση όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά από όλους τους εργαζόμενους και πρότεινε η Πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε σωματεία και συνδικάτα, όπως το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Η Μαργαρίτα Παναγιώτοβα, μαθήτρια από το 6ο Λύκειο Καστέλλας και μέλος του Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΝΤΙ ΜΠΑ) είπε ότι χρειάζεται να είναι ενωμένα όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης αφού το Σεπτέμβρη θα χρειαστεί να δοθεί και η μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΟΛΜΕ.  Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πάει να περάσει ακόμα τρία νομοσχέδια που αφορούν την εκπαίδευση: για το Νέο Λύκειο, για την Τεχνική Εκαπίδευση και για το Ενιαίο Μισθολόγιο και πρότεινε κοινό βηματισμό με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και των μέτρων της.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 ανέφερε ότι η κοινωνία δεν έχει εχθρική αντιμετώπιση προς το κίνημα, τόνισε ότι χρειάζεται να φανούν οι διαθέσεις του κινήματος από τώρα και να γίνει «μπλακ άουτ σε όλη την εκπαίδευση με καταλήψεις και απεργιακό κίνημα».

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) μετέφερε την απόφαση της Ομοσπονδίας να βγει σε απεργία όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η «απόκρουση της ψήφισης».

Ο Πάνος Βλαχάκης, διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο θύμισε τις επιτυχημένες μάχες που έχει δώσει το κίνημα από τις καταλήψεις του 1987 μέχρι σήμερα και είπε ότι το άσυλο είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Αβαγιανός από την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών(ΠΕΑΕ) τόνισε την ανάγκη για συντονισμό, ενώ ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη «παιχνίδια» σε σχέση με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης. 

Ο Βάνιας Ζαμπούνης, φοιτητής στο ΣΕΜΦΕ από την ΑΡΑΣ και τα ΕΑΑΚ τόνισε ότι το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου με όλα αυτά που περνάει έχει εξελιχτεί σε μάχη των μαχών και είπε ότι χρειάζεται να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις για απεργίες και καταλήψεις με διάρκεια.

Ο Δημήτρης Αγωγιάτης, φοιτητής Μαθηματικού από το ΣΕΚ και τα ΕΑΑΚ θύμισε το συλλαλητήριο των φοιτητών που είχε ενωθεί με την απεργία των εκπαιδευτικών και των γιατρών και μαζί είχαν περάσει από την Κατάληψη του Δημαρχείου Αθήνας για να τονίσει την ανάγκη συντονισμού με όλο το εργατικό κίνημα.

Η Ζαμπία Κατσανεβάκη από το Σύλλογο Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) στο Πολυτεχνείο μετέφερε ότι έχουν πάρει απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο και για την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας όταν ψηφίζεται, ενώ πρότεινε να γίνουν παρεμβάσεις στις πλατείες με κείμενο ενημέρωσης.

Η Ιωάννα Λούβρου, εργαζόμενη στο Βιολογικό εξήγησε ότι όλοι, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αντιδημοκρατικό πανεπιστήμιο. Πρότεινε να γίνουν εξωστρεφείς κινήσεις για πλατύτερη ενημέρωση.

Η Τασούλα Βεσεντζόγλου, από το Σύλλογο Διοικητικών του ΤΕΙ Αθήνας πρότεινε να γίνουν ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις, ενώ υπερθεμάτισε στην έκδοση ενημερωτικής μπροσούρας.

Μετά από αυτήν την πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε η διεξαγωγή του συλλαλητηρίου στις 20 Ιούλη και νέα σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αγώνα την Πέμπτη 21/7 στις 7.30 στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Επίσης, ορίστηκαν δύο ομάδες από τους παρευρισκόμενους για την ενημερωτική μπροσούρα και την αφίσα του συλλαλητηρίου.

Διαβάστε επίσης

ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΥΤΕ ΔΩΡΕΑΝ, ΟΥΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ