Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωράει

Παρά την τρομακτική ζέστη με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι στους 40 βαθμούς, η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μεγάλη. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι παρακολούθησαν τη συζήτηση που κράτησε ως αργά το βράδυ, δείχνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα επόμενα πολιτικά του βήματα. Εκτός από τις πολιτικές θέσεις, κυκλοφόρησαν δύο κείμενα για την οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το Συντονιστικό θα συνθέσει το επόμενο διάστημα.

Τόσο η εισήγηση του Συντονιστικού από το Θανάση Διαβολάκη όσο και οι 24 παρεμβάσεις που ακολούθησαν κινήθηκαν πάνω σε δύο άξονες: πρώτον, τις διαπιστώσεις από την έκρηξη του κινήματος το τελευταίο δίμηνο με τις απεργίες, με τις πλατείες και με κορύφωση τη 48ωρη γενική απεργία στις 28 και 29 Ιούνη. Δεύτερον, τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά την κινηματική αυτή έκρηξη.

Κλιμάκωση

“Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μια εντυπωσιακή κλιμάκωση της εργατικής και λαϊκής πάλης. Ουσιαστικά, τέθηκε σε εξέλιξη ένας πραγματικός λαϊκός ξεσηκωμός, μια δυνάμει λαϊκή κι εργατική εξέγερση, που βάζει γενικότερα την απαίτηση να ανατραπεί το αποκρουστικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να ακυρωθούν όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα, να φύγουν τα μνημόνια, η κυβέρνηση και η Τρόικα. Ήταν ένας ξεσηκωμός που ολοένα και περισσότερο αναζητούσε την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου και αμφισβητούσε συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα. Σε αυτό τον ξεσηκωμό συμμετείχαν πρώτα και κύρια οι δυνάμεις της εργασίας, οι άνεργοι, οι νέοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι, ήταν δηλαδή ένας ξεσηκωμός των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, με πρωταγωνιστικό ρόλο των εργαζομένων”, ξεκίνησε η εισήγηση.

“...Αποτέλεσμα της κλίμακας, της έντασης και της διάρκειας του ξεσηκωμού ήταν ότι η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα βρέθηκαν οριακά σε συνθήκη ανοιχτής πολιτικής κρίσης. Η παραίτηση Παπανδρέου για μερικές ώρες στις 15/06, οι απόπειρες για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» με τη ΝΔ, ο ανασχηματισμός και η απελπισμένη προσπάθεια να νεκραναστήσουν, με την συμμετοχή του Βενιζέλου και του «όλου ΠΑΣΟΚ», την κυβέρνηση που ο κόσμος κλόνισε με τους αγώνες του, όλα αυτά αποτέλεσαν ενδείξεις πολιτικού πανικού απέναντι σε ένα κίνημα που γιγαντωνόταν, απέναντι σε ένα ρήγμα στις σχέσεις εκπροσώπησης που βάθαινε και βαθαίνει, απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο να σαρωθούν από την εργατική λαϊκή εξέγερση”, συνέχισε η εισήγηση (ολόκληρο το κείμενο των Θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν όψει της Συνδιάσκεψης στο www.antarsya.org).

Ολες οι τοποθετήσεις ήταν σε κοινό πνεύμα, αναγνωρίζοντας τις νέες, πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που άνοιξαν για το κίνημα και την Αριστερά. Με βάση αυτό, όλοι οι ομιλητές δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν τις διαδικασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες πολιτικές απαιτήσεις της περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Οι τοποθετήσεις στην εκδήλωση