ΓΑΖΑ: Τέρμα στον αποκλεισμό

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ένα καράβι για τη Γάζα αναφέρει: «επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κατελήφθη. Το Ισραήλ, για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται στον ρόλο του σερίφη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η επιστράτευση κάθε έκνομου ή νομιμοφανούς μέσου για να πετύχει τους στόχους του, για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια έκφρασης έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, είναι μια πάγια, γνωστή τακτική του. Η ελληνική κυβέρνηση, με την “βασιλικότερη του βασιλέως” στάση της, αφού ξεπέρασε κάθε φιλοϊσραηλινή προσδοκία, δέχτηκε ανερυθρίαστα τα συγχαρητήρια της ισραηλινής και -προχτές- της αμερικανικής κυβέρνησης…».

Την Τρίτη το απόγευμα στο Σύνταγμα θα γινόταν διαδήλωση συμπαράστασης στους ακτιβιστές που κρατούνται αιχμάλωτοι από το Ισραήλ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις θα υπήρχαν στη Σητεία, στην Πρέβεζα, στην Κέρκυρα, ενώ στα Χανιά θα γινόταν παράσταση διαμαρτυρίας και βγήκε κάλεσμα για διαδήλωση την Πέμπτη 21/7 στις 8μμ στην Αγορά.

Το σκάφος “Juliano”, κοινό απόκτημα της σουηδικής, της νορβηγικής και της ελληνικής πρωτοβουλίας δεν είχε καταφέρει να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου καθώς συνεχώς προέκυπταν νέα κωλύματα από τη μεριά της κυβέρνησης. Του είχαν αφαιρέσει ήδη δύο φορές τη σημαία του. Επίσης, ο Θοδωρής Μπούκας, καπετάνιος του Σκάφους έχει δεχτεί κλήση από το Λιμεναρχείο Χανιών για τρία παραπτώματα με προφανή διάθεση τρομοκράτησης και των επόμενων προσπαθειών για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. «Ας μην περνάει από το μυαλό ορισμένων να κινηθούν κατά του Θοδωρή Μπούκα. Ο καπετάνιος του "Juliano" δεν είναι μόνος του. Στεκόμαστε στο πλευρό του και θα απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια πιθανής δίωξής του. Ας μην το τολμήσουν! Είμαστε όλοι καπετάνιοι του "Juliano"! Οι 11 συνεπιβαίνοντες μαζί του στη θάλασσα και δεκάδες χιλιάδες άλλοι στην ξηρά!», αναφέρει το μήνυμα από τους συναγωνιστές του.  

Δυνατό μήνυμα συμπαράστασης στους ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας και στην παλαιστινιακή αντίσταση ήταν η διαδήλωση της Τρίτης 12/7 που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Ένα καράβι για τη Γάζα, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, ο Σύλλογος Ιντιφάντα, η Εργατική Αλληλεγγύη και άλλοι συμπαραστάτες.

Συμπαράσταση

Στο τέλος της διαδήλωσης μια αντιπροσωπεία μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης και στους Ισπανούς ακτιβιστές που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της πρεσβείας της χώρας τους στην οδό Αρεοπαγίτου.

Την χυδαία στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το Στόλο της Ελευθερίας καταδικάζουν με επιστολή τους στον Παπανδρέου και τον Υπουργό Εξωτερικών, Λαμπρινίδη μέλη συνδικάτων και οργανώσεων από την Παλαιστίνη. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις περί «παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας» από τη μεριά της κυβέρνησης είναι «μια αδύναμη προσπάθεια» για να συγκαλυφθεί η χυδαία συνεργασία με το Ισραήλ(ολόκληρη η επιστολή στο www.shiptogaza.gr).

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κάρολος Παπούλιας που επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη γνώρισε την αποθέωση από τον Σιμόν Πέρες που του επανέλαβε τα συγχαρητήρια του Ισραήλ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο κόσμος στη Ραμάλα τον υποδέχτηκε με διαδήλωση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Έλληνας πολιτικός συναντάει τέτοια «υποδοχή» στην Παλαιστίνη και χαρακτηριστικό της κατάντιας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του Παπούλια που από τη στήριξη του Αραφάτ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρίσκεται στην αγκαλιά των δολοφόνων των Παλαιστινίων.