ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ: Αντίσταση στις απολύσεις

Η συγκέντρωση ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα. Στην είσοδο του Πήγασου αναρτήθηκε το πανώ της εργασιακής επιτροπής στον Πήγασο και από δίπλα δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και συμπαραστάτες από την περιοχή και άλλους χώρους δουλειάς. Από την ντουντούκα διαβάζονταν οι καταγγελίες που είχαν βγάλει τις προηγούμενες μέρες σωματεία και ενώσεις στο χώρο του τύπου κατά των εκδικητικών απολύσεων και της διάλυσης των ΣΣΕ, ενώ οδηγοί των αυτοκινήτων που περνούσαν εκείνη την ώρα σταματούσαν για να πάρουν προκηρύξεις και να ενημερωθούν.

Λίγο αργότερα αντιπροσωπεία 8 συνδικαλιστών ζήτησε να περάσει μέσα στις εγκαταστάσεις του Πήγασου για να παραδώσει ψήφισμα της κινητοποίησης στην διεύθυνση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ. Συμμετείχαν ο Γιάννης Αγγέλης από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Γιώργος Κατερίνης από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, ο Χρήστος Πραμαντιώτης από το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, ο Νάσος Μπράτσος από το ΓΣ της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της ΕΤΕΡ, ο Σπύρος Κουλούρης από το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο Θανάσης Διαβολάκης από το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ των Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ.

 “Ο όμιλος Μπόμπολα προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων που διακρίνονταν για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ παράλληλα εκβιάζει τους υπόλοιπους εργαζόμενους να υπογράψουν με διαδικασίες εξπρές ατομικές συμβάσεις εργασίας”, δήλωσε ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος από την Ελευθεροτυπία και μέλος των Financial Crimes. “Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και παραίτηση από όλα τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί τα τελευταία χρόνια από τiς ΣΣΕ. Είναι η συνέχεια και άλλων απολύσεων που έχουν γίνει στο συγκρότημα και συνολικά στα ΜΜΕ αλλά πρωτίστως σε όλη την ελληνική κοινωνία τόσο με τα μέτρα του Μνημονίου όσο και με τις εκβιαστικές πλέον απαιτήσεις στο ιδιωτικό τομέα που απολύουν και μάλιστα με πολύ ελαστικότερες μορφές απ’ ότι στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε ότι έχει ψηφιστεί νόμος που έχει μειώσει την αποζημίωση και προβλέπει ακόμα και τη καταβολή της με δώσεις”.

Μετά την αρνητική απάντηση της διεύθυνσης που επέτρεψε την είσοδο μόνο σε δύο συνδικαλιστές, χωρίς δεύτερη κουβέντα οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μέσα στην αυλή φωνάζοντας “πάρτε πίσω τις απολύσεις” και “θέλουμε συμβάσεις συλλογικές, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές”. Όταν και μετά από αυτό οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επέμειναν στην ίδια απάντηση τότε οι συγκεντρωμένοι εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτιρίου φωνάζοντας συνθήματα ενώ ο διευθυντής της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, Δαλίπης αναγκάστηκε να δεχτεί όλους τους συνδικαλιστές.

Φανταστική ανταπόκριση

Όση ώρα γινόταν η συνάντηση οι συγκεντρωμένοι είχαν το χρόνο να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για τις επιθέσεις που δέχονται και για τη δύναμη να βάλουν με απεργίες τέλος στην εργοδοτικές επιθέσεις. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική. Οι περισσότεροι ευχαρίστησαν τους διαδηλωτές για αυτή την πρωτοβουλία ενώ 11 αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη από τους συντρόφους/φισσες του ΣΕΚ που τριγύρισαν στα γραφεία κρατώντας πικέτες.

“Όσοι συνάδελφοι δεν δεχόμαστε να υπογράψουμε τις ατομικές συμβάσεις είχαμε κατενθουσιαστεί μόλις αντιληφθήκαμε τι γινόταν”, μας περιγράφει εργαζόμενος από το συγκρότημα Πήγασος. “Οι εργοδοτικοί είχαν εξαφανιστεί και δεν τολμούσαν να εμφανιστούν ούτε στο παράθυρο. Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο. Η εργοδοσία πανικοβλήθηκε και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι έδωσε εντολή να ενισχυθεί η σεκιούριτι από το φόβο μήπως ξαναγίνει”.

“Όχι μόνο δέχτηκαν την αντιπροσωπεία όπως εμείς τη θέλαμε, αλλά ακούστηκε βροντερή μέσα στα γραφεία του συγκροτήματος Μπόμπολα η φωνή των εργαζομένων και της Επιτροπής Αλληλεγγύης “Πάρτε πίσω τις απολύσεις- κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις”, είπε μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Διαβολάκης. “Οι απολύσεις των συναδέλφων είναι πρώτη σκηνή στο σενάριο της μείωσης των μισθών και της ουσιαστικής κατάργησης των ΣΣΕ. Γι αυτό το λόγο κόβονται τα κεφάλια όσων αντιδρούν, όσων βάζουν υποψηφιότητα για τα όργανα των σωματείων τους, όσων τολμάνε να σηκώσουν το κεφάλι. Όλοι οι εργαζόμενοι είτε εργάζονται σε αυτό το συγκρότημα είτε οπουδήποτε αλλού δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης δεν θα κουραστεί, θα πλατύνει, θα κλιμακώσει μέχρι να πάρουν πίσω τις απολύσεις. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν αυτοί που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές των ανθρώπων είναι ο δικός μας αγώνας και τίποτε άλλο. Αυτό φάνηκε σήμερα από τη συνάντηση. Αυτή τη στιγμή έδειξαν ότι από τη μεριά της εργοδοσίας δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού. Με μεγαλύτερη πίεση είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Με μεγαλύτερη πίεση, με ψηφίσματα, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με μορφές αγώνα που θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε και θα νικήσουμε. Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών”.

Διαβάστε επίσης

ΕΣΗΕΑ